Из Фонда Покрајинске владе још 10 милиона динара помоћи избеглима и расељенима

На основу јавног позива Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону,  Покрајинска влада обезбедила је  10 милиона динара за опрему, механизацију и алате, као подршку за 51  породицу која има, или је имала, статус избеглог, прогнаног или расељеног лица. Посебан акценат стављен је на економско оснаживање жена, па је њих  десет добило прилику да покрене сопствени посао.  Уговоре корисницима уручили су у холу Покрајинске владе њен председник Игор Мировић и директор Фонда Душко Ћутило. 

Председник Покрајинске владе уручује уговор корисници средстава
Председник Покрајинске владе уручује уговор једној од корисница средстава

 

Милена Посавац из Лаћарка код Сремске Митровице решила је да почне да се бави производњом ракије у свом домаћинству. Како каже за „Војвођански новинар“, још се њен деда бавио тим послом, па је искористила позив Фонда Покрајинске владе да се и она упусти у то.

„Одлучила сам да конкуришем за финансирање набавке котла за печење ракије. То је веома скупа инвестиција и без помоћи Покрајинске владе не бих успела. Имам шљивике који су сад почели да рађају и планирам да производим ракију коју ћу и брендирати“, објашњава она.

Директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило каже да је поносан на чињеницу да је од 2018.године покренут посебан  јавни позив за економско оснаживање жена, чиме настоје да подстакну женско предузетништво.   „Зато је од 51 уговора женама намењено десет“, објашњава Ћутило и додаје да „то показује да Покрајинска влада преко Фонда жели да пружи подршку свима којима је то потребно, како финансијском помоћи тако и стамбеним збрињавањем“.

Директор Фонда Душко Ћутило и потписници уговора

„Готово да нема општине у Војводини у којој нисмо реализовали овај вид подршке. Од 2016. до данас, више од 450 корисника добило је помоћ за економско оснаживање с циљем стварања једнаких и равноправних услова“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић након уручења уговора. Он је подсетио и на то да је у првој половини године за економско оснаживање преко Фонда обезбеђено четири милиона динара, што значи да је само ове године за тај вид помоћи издвојено 14 милиона динара.

Најавио је да ће у новој буџетској години за тај вид подршке бити издвојена још значајнија средства.

„Очекујем да ће на седници Покрајинске владе 1.децембра бити усвојен овај предлог буџета, а да ће око 15.децембра бити пред посланицима Скупштине Војводине“, додаје Мировић. Процењује и да ће држава овим темпом, кроз економско оснаживање и стамбено збрињавање, све проблеме избеглих и расељених решити за три до пет година.

Аутор: Војвођански новинар

Фото: Војвођански новинар, Покрајинска влада

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *