Iz Fonda Pokrajinske vlade još 10 miliona dinara pomoći izbeglima i raseljenima

Na osnovu javnog poziva Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu,  Pokrajinska vlada obezbedila je  10 miliona dinara za opremu, mehanizaciju i alate, kao podršku za 51  porodicu koja ima, ili je imala, status izbeglog, prognanog ili raseljenog lica. Poseban akcenat stavljen je na ekonomsko osnaživanje žena, pa je njih  deset dobilo priliku da pokrene sopstveni posao.  Ugovore korisnicima uručili su u holu Pokrajinske vlade njen predsednik Igor Mirović i direktor Fonda Duško Ćutilo. 

Predsednik Pokrajinske vlade uručuje ugovor korisnici sredstava
Predsednik Pokrajinske vlade uručuje ugovor jednoj od korisnica sredstava

 

Milena Posavac iz Laćarka kod Sremske Mitrovice rešila je da počne da se bavi proizvodnjom rakije u svom domaćinstvu. Kako kaže za „Vojvođanski novinar“, još se njen deda bavio tim poslom, pa je iskoristila poziv Fonda Pokrajinske vlade da se i ona upusti u to.

„Odlučila sam da konkurišem za finansiranje nabavke kotla za pečenje rakije. To je veoma skupa investicija i bez pomoći Pokrajinske vlade ne bih uspela. Imam šljivike koji su sad počeli da rađaju i planiram da proizvodim rakiju koju ću i brendirati“, objašnjava ona.

Direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo kaže da je ponosan na činjenicu da je od 2018.godine pokrenut poseban  javni poziv za ekonomsko osnaživanje žena, čime nastoje da podstaknu žensko preduzetništvo.   „Zato je od 51 ugovora ženama namenjeno deset“, objašnjava Ćutilo i dodaje da „to pokazuje da Pokrajinska vlada preko Fonda želi da pruži podršku svima kojima je to potrebno, kako finansijskom pomoći tako i stambenim zbrinjavanjem“.

Direktor Fonda Duško Ćutilo i potpisnici ugovora

„Gotovo da nema opštine u Vojvodini u kojoj nismo realizovali ovaj vid podrške. Od 2016. do danas, više od 450 korisnika dobilo je pomoć za ekonomsko osnaživanje s ciljem stvaranja jednakih i ravnopravnih uslova“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović nakon uručenja ugovora. On je podsetio i na to da je u prvoj polovini godine za ekonomsko osnaživanje preko Fonda obezbeđeno četiri miliona dinara, što znači da je samo ove godine za taj vid pomoći izdvojeno 14 miliona dinara.

Najavio je da će u novoj budžetskoj godini za taj vid podrške biti izdvojena još značajnija sredstva.

„Očekujem da će na sednici Pokrajinske vlade 1.decembra biti usvojen ovaj predlog budžeta, a da će oko 15.decembra biti pred poslanicima Skupštine Vojvodine“, dodaje Mirović. Procenjuje i da će država ovim tempom, kroz ekonomsko osnaživanje i stambeno zbrinjavanje, sve probleme izbeglih i raseljenih rešiti za tri do pet godina.

Autor: Vojvođanski novinar

Foto: Vojvođanski novinar, Pokrajinska vlada

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *