Изложба „5000 врста“ – фрушкогорско благо кроз објектив биолога

Први и једини биолог Националног парка „Фрушка гора“, др Драгиша Савић,  у протекле две деценије открио је и објективом забележио чак 5000 врста из богате ризнице фрушкогорске флоре и фауне. Само у протеклих десет година, колико се  посветио изучавању и класификовању гљива, открио је и камером забележио чак 800 врста тих јединствених облика живота  (реч је о врстама које дотад нису биле познате миколозима). Отварањем изложбе у Покрајинском заводу за заштиту природе, у присуству колега – фотографа и биолога, као и бројних посетилаца, др Савић је обележио свој важан јубилеј, а окупљенима је открио на који начин су фотографије настајале, шта представљају и колико је био изазован процес класификације врста које је проналазио у природи. 

 

Аутор изложбе издвојио је, поводом јубилеја,  само 50 фотографија мањег формата „по свом укусу“, али је све фотографисане врсте (које су само петина од укупног броја усликаних биљака, животиња, пејзажа) представио и на великом паноу у холу Покрајинског завода. Како каже, највећи део слика настао је на Фрушкој гори, где ради, али му то није посао већ хоби. „Пет хиљада врста је лепа цифра и тешко је познавати толико врста. Иако сам био ботаничар, немогуће је познавати све биљне врсте, па сам у томе имао помоћ својих колега. Није ми било довољно да фотографишем, желео сам да знам латински назив било чега што откријем, у чему су ми они  у значајној мери помогли. Оно што је специфично за моје  фотографије  јесте то што ме посебно интересује  микросвет, та жива бића од свега неколико милиметара, рецимо одређене гљиве, које посетиоци ове изложбе никада не би приметили приликом шетње Фрушком Гором“, каже др Савић.

„Дешавало се да пронађем неку врсту која је ретка или се први пут појављује на подручју Србије. У тој групи је највише инсеката, паукова и гљива.  Међутим, не морате отићи на планину да бисте открили неку врсту, живи свет је свуда око нас. Тако сам једном пре десет година у стану, отворивши прозор, открио једну инвазивну америчку врсту смрдибуба, која је тад забележена први пут у Србији, а данас је веома распрострањена „, објашњава наш саговорник.

Директор Националног парка Живко Цветковић истакао је да је поносан што у својим редовима имају тако врсног стручњака који је забележио непроцењиво природно богатство које Фрушка Гора поседује. Како каже, настојали су да пруже логистичку и сваку другу подршку др Савићу, знајући колико је важно то што он ради, пре свега на промоцији Фрушке Горе.

„Драгиша и ја смо почињали у исто време да се занимамо за фотографисање и у читавом овом временском периоду пролазили смо кроз више фаза у раду. У међувремену је технологија доста напредовала, од дигиталних апарата  с којима смо почели  до савремених, који захтевају техничке вештине и омогућавају сликање милиметарских објеката. Управо за те невидљиве врсте се Драгиша занимао , а својом микрофотографијом је показао не само техничке способности и знања већ и посебну естетику која га чини уметником, не само биологом“, каже Геза Фаркаш, чувени фотограф природе.

Др Оливер Фојкар из Покрајинског завода за заштиту природе најавио је да ће изложба његовог колеге биолога бити отворена најмање месец дана, те је позвао све љубитеље природе да посете Покрајински завод у Радничкој 20 у Новом Саду. Изразио је наду да ће др Драгиша Савић чешће, бар на сваких хиљаду усликаних врста, уприличити сличну изложбу.

 

Др Драгиша Савић (у средини) с колегама

 

 

 

 

Текст и фото: М.Кочић, Војвођански новинар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *