Izložba „5000 vrsta“ – fruškogorsko blago kroz objektiv biologa

Prvi i jedini biolog Nacionalnog parka „Fruška gora“, dr Dragiša Savić,  u protekle dve decenije otkrio je i objektivom zabeležio čak 5000 vrsta iz bogate riznice fruškogorske flore i faune. Samo u proteklih deset godina, koliko se  posvetio izučavanju i klasifikovanju gljiva, otkrio je i kamerom zabeležio čak 800 vrsta tih jedinstvenih oblika života  (reč je o vrstama koje dotad nisu bile poznate mikolozima). Otvaranjem izložbe u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, u prisustvu kolega – fotografa i biologa, kao i brojnih posetilaca, dr Savić je obeležio svoj važan jubilej, a okupljenima je otkrio na koji način su fotografije nastajale, šta predstavljaju i koliko je bio izazovan proces klasifikacije vrsta koje je pronalazio u prirodi. 

 

Autor izložbe izdvojio je, povodom jubileja,  samo 50 fotografija manjeg formata „po svom ukusu“, ali je sve fotografisane vrste (koje su samo petina od ukupnog broja uslikanih biljaka, životinja, pejzaža) predstavio i na velikom panou u holu Pokrajinskog zavoda. Kako kaže, najveći deo slika nastao je na Fruškoj gori, gde radi, ali mu to nije posao već hobi. „Pet hiljada vrsta je lepa cifra i teško je poznavati toliko vrsta. Iako sam bio botaničar, nemoguće je poznavati sve biljne vrste, pa sam u tome imao pomoć svojih kolega. Nije mi bilo dovoljno da fotografišem, želeo sam da znam latinski naziv bilo čega što otkrijem, u čemu su mi oni  u značajnoj meri pomogli. Ono što je specifično za moje  fotografije  jeste to što me posebno interesuje  mikrosvet, ta živa bića od svega nekoliko milimetara, recimo određene gljive, koje posetioci ove izložbe nikada ne bi primetili prilikom šetnje Fruškom Gorom“, kaže dr Savić.

„Dešavalo se da pronađem neku vrstu koja je retka ili se prvi put pojavljuje na području Srbije. U toj grupi je najviše insekata, paukova i gljiva.  Međutim, ne morate otići na planinu da biste otkrili neku vrstu, živi svet je svuda oko nas. Tako sam jednom pre deset godina u stanu, otvorivši prozor, otkrio jednu invazivnu američku vrstu smrdibuba, koja je tad zabeležena prvi put u Srbiji, a danas je veoma rasprostranjena „, objašnjava naš sagovornik.

Direktor Nacionalnog parka Živko Cvetković istakao je da je ponosan što u svojim redovima imaju tako vrsnog stručnjaka koji je zabeležio neprocenjivo prirodno bogatstvo koje Fruška Gora poseduje. Kako kaže, nastojali su da pruže logističku i svaku drugu podršku dr Saviću, znajući koliko je važno to što on radi, pre svega na promociji Fruške Gore.

„Dragiša i ja smo počinjali u isto vreme da se zanimamo za fotografisanje i u čitavom ovom vremenskom periodu prolazili smo kroz više faza u radu. U međuvremenu je tehnologija dosta napredovala, od digitalnih aparata  s kojima smo počeli  do savremenih, koji zahtevaju tehničke veštine i omogućavaju slikanje milimetarskih objekata. Upravo za te nevidljive vrste se Dragiša zanimao , a svojom mikrofotografijom je pokazao ne samo tehničke sposobnosti i znanja već i posebnu estetiku koja ga čini umetnikom, ne samo biologom“, kaže Geza Farkaš, čuveni fotograf prirode.

Dr Oliver Fojkar iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode najavio je da će izložba njegovog kolege biologa biti otvorena najmanje mesec dana, te je pozvao sve ljubitelje prirode da posete Pokrajinski zavod u Radničkoj 20 u Novom Sadu. Izrazio je nadu da će dr Dragiša Savić češće, bar na svakih hiljadu uslikanih vrsta, upriličiti sličnu izložbu.

 

Dr Dragiša Savić (u sredini) s kolegama

 

 

 

 

Tekst i foto: M.Kočić, Vojvođanski novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *