ДИРЕКТОРКА ШКОЛЕ РАЗРЕШЕНА ДУЖНОСТИ УСРЕД ВАНРЕДНОГ СТАЊА

Мада је Министарство просвете 18.марта свим школама у Србији послало допис да се запосленима на одређено време, услед ванредног стања, радни однос продужава за шест месеци, надлежни Покрајински секретаријат  за образовање одлучио је да разреши дужности Сању Ралић, директорку ОШ „Вук Караџић“ у Бачкој Паланци. Секретаријат је за в.д.директора поставио једног од кандидата на актуелном конкурсу, а Ралићеву,  усред ванредног стања, изненада оставио без посла и прихода, саопштио је Синдикат просветних радника Бачке Паланке.

Синдикат просветних радника Бачке Паланке објашњава да је „у условима ванредног стања, Министарство просвете, науке и технолошког развоја одлучило да не именује нове директоре школа по конкурсима који су започети пре увођења ванредног стања, већ да оне директоре којима истиче мандат, именује за вршиоце дужности у наредних шест месеци“. Како тај синдикат наводи у саопштењу, било је потпуно очекивано да ће исто десити и у  ОШ „Вук Караџић“ у Бачкој Паланци. Али, пошто је школа на територији АП Војводине,  за именовање вршиоца дужности директора надлежан је Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – нац.заједнице. Он је у овом случају одлучио да не поступа солидарно, као и Министарство просвете.

„Одлука да се за вршиоца дужности постави кандидат који је учествовао на конкурсу, али није имао већинску подршку Наставничког већа, није ништа ново и нимало нас не изненађује, али нас изненађују неки други детаљи. Наиме, акт о именовању вршиоца дужности није достављен садашњем директору, нити је он о томе усмено, писано, или на други начин, обавештен. Акт је највероватније достављен председнику Школског одбора, јер је он тај који је позвао директорку школе да дође и преда дужност новом вршиоцу дужности“, истиче се у саопштењу и додаје да то није први пут да школа и директор преко трећих лица сазнају да је дошло до промене руководства.

Синдикат просветних радника истиче и да директорки Сањи Ралић, као  запосленој на одређено време,  истеком мандата престаје и радни однос, те да је покрајински секретаријат одлуком да је не именује за вршиоца дужности, не само прекршио инструкцију Министарства просвете од 18. марта 2020, већ је у условима ванредног стања једну жену оставио на улици, без прихода за живот.

„Није нам  јасно како је могуће да, и у условима ванредног стања, у којем је цела цела држава, не могу да се покажу чак ни минимална емпатија и разумевање за обичног човека, него је одлучено да се та особа истера на улицу и остави без ичега“, закључено је у саопштењу послатом редакцији „Војвођанског новинара“, које је потписао председник Извршног одбора Синдиката просветних радника Бачке Паланке Петар Петрић.

фото: backapalankavesti.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *