DIREKTORKA ŠKOLE RAZREŠENA DUŽNOSTI USRED VANREDNOG STANJA

Mada je Ministarstvo prosvete 18.marta svim školama u Srbiji poslalo dopis da se zaposlenima na određeno vreme, usled vanrednog stanja, radni odnos produžava za šest meseci, nadležni Pokrajinski sekretarijat  za obrazovanje odlučio je da razreši dužnosti Sanju Ralić, direktorku OŠ „Vuk Karadžić“ u Bačkoj Palanci. Sekretarijat je za v.d.direktora postavio jednog od kandidata na aktuelnom konkursu, a Ralićevu,  usred vanrednog stanja, iznenada ostavio bez posla i prihoda, saopštio je Sindikat prosvetnih radnika Bačke Palanke.

Sindikat prosvetnih radnika Bačke Palanke objašnjava da je „u uslovima vanrednog stanja, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odlučilo da ne imenuje nove direktore škola po konkursima koji su započeti pre uvođenja vanrednog stanja, već da one direktore kojima ističe mandat, imenuje za vršioce dužnosti u narednih šest meseci“. Kako taj sindikat navodi u saopštenju, bilo je potpuno očekivano da će isto desiti i u  OŠ „Vuk Karadžić“ u Bačkoj Palanci. Ali, pošto je škola na teritoriji AP Vojvodine,  za imenovanje vršioca dužnosti direktora nadležan je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nac.zajednice. On je u ovom slučaju odlučio da ne postupa solidarno, kao i Ministarstvo prosvete.

„Odluka da se za vršioca dužnosti postavi kandidat koji je učestvovao na konkursu, ali nije imao većinsku podršku Nastavničkog veća, nije ništa novo i nimalo nas ne iznenađuje, ali nas iznenađuju neki drugi detalji. Naime, akt o imenovanju vršioca dužnosti nije dostavljen sadašnjem direktoru, niti je on o tome usmeno, pisano, ili na drugi način, obavešten. Akt je najverovatnije dostavljen predsedniku Školskog odbora, jer je on taj koji je pozvao direktorku škole da dođe i preda dužnost novom vršiocu dužnosti“, ističe se u saopštenju i dodaje da to nije prvi put da škola i direktor preko trećih lica saznaju da je došlo do promene rukovodstva.

Sindikat prosvetnih radnika ističe i da direktorki Sanji Ralić, kao  zaposlenoj na određeno vreme,  istekom mandata prestaje i radni odnos, te da je pokrajinski sekretarijat odlukom da je ne imenuje za vršioca dužnosti, ne samo prekršio instrukciju Ministarstva prosvete od 18. marta 2020, već je u uslovima vanrednog stanja jednu ženu ostavio na ulici, bez prihoda za život.

„Nije nam  jasno kako je moguće da, i u uslovima vanrednog stanja, u kojem je cela cela država, ne mogu da se pokažu čak ni minimalna empatija i razumevanje za običnog čoveka, nego je odlučeno da se ta osoba istera na ulicu i ostavi bez ičega“, zaključeno je u saopštenju poslatom redakciji „Vojvođanskog novinara“, koje je potpisao predsednik Izvršnog odbora Sindikata prosvetnih radnika Bačke Palanke Petar Petrić.

foto: backapalankavesti.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *