ДАН ЗА НЕЗАБОРАВ

Скромније него до сада, полагањем венаца на Спомен гробљу и откривањем споменика Јеврејима палим у борби против фашизма, у Новом Саду је обележен Дан победе – Отказан Марш Бесмртног пука

 

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, заједно са делегацијама Градског одбора СУБНОР-a, Организације Резервних војних старешина Града Новог Сада и представницима Војске Србије, положио је венце на Спомен гробљe поводом обележавања 9. маја – Дана победе над фашизмом.

– Данас, поводом Дана победе над фашизмом, одајемо почаст и сећамо се свих жртава Другог светског рата и храбрих бораца који су дали животе у одбрани отаџбине, да бисмо ми данас живели у слободи и миру. Наши хероји – ослободиоци никада не смеју да буду заборављени. Негујући културу сећања, ми оживљавамо њихово херојство и кажемо им вечно хвала. На нама, и на будућим генерацијама је да крвљу извојевану слободу чувамо, градимо и бранимо, у друштву у којем негујемо љубав, разумевање и слободарску традицију наших храбрих предака – рекао је Милан Ђурић.

Милован Вујић из СУБНОР-а нагласио је да је победа била тешко плаћена и позвао је младе генерације да не заборављају историју и све оне који су живот дали за нашу слободу.

 

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ПАЛИМ БОРЦИМА ЈЕВРЕЈИМА У БОРБИ ПРОТИВ ФАШИЗМА

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Маринковић-Радомировић и председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк, присуствовали су откривању споменика палим борцима – новосадским Јеврејима у борби против фашизма. Откривању споменика присуствовале су и делегације Покрајинске владе, Амбасаде Израела, СУБНОР-а, начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић, као и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Јеврејска општина Нови Сад је, вишегодишњем залагањем Павла Катића, покренула иницијативу за постављање спомен-обележја у знак сећања на храбре суграђане, новосадске Јевреје, а споменик се налази на зеленој површини у дворишту Синагоге.

– Припадници јеврејске заједнице заједно са нашим народом на овим просторима нераздвојне су жртве у борби против фашизма. Подизање споменика је достојанствен начин да се ода пошта и чува успомена на пале борце и да се за вечност забележе њихова имена и сачувају од заборава. Нека нас овај споменик опомиње на обавезу да негујемо захвалност и идеале за које су они дали своје животе, и на то шта значи бити слободан. Такође, овај споменик не сме бити само место туговања него место подсећања на страхоте рата и опомена, за све нас и за будуће генерације, да не дозволимо да се такви злочини понове. Неговање заједништва и живот у слози, миру и пријатељству са грађанима друге вере и нације је драгоценост нашег Новог Сада, а важна лекција за све нас је да морамо бити заједно у борби против сваке врсте насиља. Нека им је вечна слава и хвала – рекао је градоначелник Ђурић изражавајући дубоко поштовање према жртвама.

Председник Јеврејске општине Мирко Штарк је нагласио да је требало да прође 78 година како би се за вечност забележила имена Јевреја који су погинули у борби против фашизма и на тај начин их сачували од заборава за будуће генерације.

– Данас присуствујемо овом свечаном чину у којем је веома важно да се запамти да је моја генерација последња која има индиректно сећање на Други светски рат, и све оно што ми не урадимо, наредне генерације неће урадити јер ће наша сећања отићи у заборав. Овај споменик и књиге које које остају за нама су веома важни, зато што чувају трагове историје од заборава – рекао је Штарк.

На спомен-обележју на гранитној плочи уклесан је симбол Давидове звезде, испод којег је на српском, енглеском и хебрејском језику написано: „Јевреји Новог Сада погинули у отпору против фашизма 1941-1945“ и на којој су уписана 92 имена Јевреја који су у Новом Саду дали живот за ослобођење земље од фашиста.

Споменик је донирала каменорезачка радња Петровић из Руменке.

Представници Бесмртног пука Нови Сад одали су поштиу ослободиоцима и жртвама Другог светског рата
Представници Бесмртног пука Нови Сад одали су пошту ослободиоцима и жртвама Другог светског рата

 

ИЗОСТАЛА ШЕТЊА БЕСМРТНОГ  ПУКА

Уместо уобичајеног дефилеа улицама града преживелих ратника и њихових потомака представници Народног патриотског удружења „Бесмртни пук – Нови Сад“, због  проглашене државне тродневне жалости, само су минутом ћутања и полагањем цвећа на Споменик ослободиоцима обележили Дан победе.

фото: пр град нови сад

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *