DAN ZA NEZABORAV

Skromnije nego do sada, polaganjem venaca na Spomen groblju i otkrivanjem spomenika Jevrejima palim u borbi protiv fašizma, u Novom Sadu je obeležen Dan pobede – Otkazan Marš Besmrtnog puka

 

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, zajedno sa delegacijama Gradskog odbora SUBNOR-a, Organizacije Rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada i predstavnicima Vojske Srbije, položio je vence na Spomen groblje povodom obeležavanja 9. maja – Dana pobede nad fašizmom.

– Danas, povodom Dana pobede nad fašizmom, odajemo počast i sećamo se svih žrtava Drugog svetskog rata i hrabrih boraca koji su dali živote u odbrani otadžbine, da bismo mi danas živeli u slobodi i miru. Naši heroji – oslobodioci nikada ne smeju da budu zaboravljeni. Negujući kulturu sećanja, mi oživljavamo njihovo herojstvo i kažemo im večno hvala. Na nama, i na budućim generacijama je da krvlju izvojevanu slobodu čuvamo, gradimo i branimo, u društvu u kojem negujemo ljubav, razumevanje i slobodarsku tradiciju naših hrabrih predaka – rekao je Milan Đurić.

Milovan Vujić iz SUBNOR-a naglasio je da je pobeda bila teško plaćena i pozvao je mlade generacije da ne zaboravljaju istoriju i sve one koji su život dali za našu slobodu.

 

OTKRIVEN SPOMENIK PALIM BORCIMA JEVREJIMA U BORBI PROTIV FAŠIZMA

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković-Radomirović i predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark, prisustvovali su otkrivanju spomenika palim borcima – novosadskim Jevrejima u borbi protiv fašizma. Otkrivanju spomenika prisustvovale su i delegacije Pokrajinske vlade, Ambasade Izraela, SUBNOR-a, načelnik Južnobačkog upravnog okruga Milan Novaković, kao i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Jevrejska opština Novi Sad je, višegodišnjem zalaganjem Pavla Katića, pokrenula inicijativu za postavljanje spomen-obeležja u znak sećanja na hrabre sugrađane, novosadske Jevreje, a spomenik se nalazi na zelenoj površini u dvorištu Sinagoge.

– Pripadnici jevrejske zajednice zajedno sa našim narodom na ovim prostorima nerazdvojne su žrtve u borbi protiv fašizma. Podizanje spomenika je dostojanstven način da se oda pošta i čuva uspomena na pale borce i da se za večnost zabeleže njihova imena i sačuvaju od zaborava. Neka nas ovaj spomenik opominje na obavezu da negujemo zahvalnost i ideale za koje su oni dali svoje živote, i na to šta znači biti slobodan. Takođe, ovaj spomenik ne sme biti samo mesto tugovanja nego mesto podsećanja na strahote rata i opomena, za sve nas i za buduće generacije, da ne dozvolimo da se takvi zločini ponove. Negovanje zajedništva i život u slozi, miru i prijateljstvu sa građanima druge vere i nacije je dragocenost našeg Novog Sada, a važna lekcija za sve nas je da moramo biti zajedno u borbi protiv svake vrste nasilja. Neka im je večna slava i hvala – rekao je gradonačelnik Đurić izražavajući duboko poštovanje prema žrtvama.

Predsednik Jevrejske opštine Mirko Štark je naglasio da je trebalo da prođe 78 godina kako bi se za večnost zabeležila imena Jevreja koji su poginuli u borbi protiv fašizma i na taj način ih sačuvali od zaborava za buduće generacije.

– Danas prisustvujemo ovom svečanom činu u kojem je veoma važno da se zapamti da je moja generacija poslednja koja ima indirektno sećanje na Drugi svetski rat, i sve ono što mi ne uradimo, naredne generacije neće uraditi jer će naša sećanja otići u zaborav. Ovaj spomenik i knjige koje koje ostaju za nama su veoma važni, zato što čuvaju tragove istorije od zaborava – rekao je Štark.

Na spomen-obeležju na granitnoj ploči uklesan je simbol Davidove zvezde, ispod kojeg je na srpskom, engleskom i hebrejskom jeziku napisano: „Jevreji Novog Sada poginuli u otporu protiv fašizma 1941-1945“ i na kojoj su upisana 92 imena Jevreja koji su u Novom Sadu dali život za oslobođenje zemlje od fašista.

Spomenik je donirala kamenorezačka radnja Petrović iz Rumenke.

Predstavnici Besmrtnog puka Novi Sad odali su poštiu oslobodiocima i žrtvama Drugog svetskog rata
Predstavnici Besmrtnog puka Novi Sad odali su poštu oslobodiocima i žrtvama Drugog svetskog rata

 

IZOSTALA ŠETNJA BESMRTNOG  PUKA

Umesto uobičajenog defilea ulicama grada preživelih ratnika i njihovih potomaka predstavnici Narodnog patriotskog udruženja „Besmrtni puk – Novi Sad“, zbog  proglašene državne trodnevne žalosti, samo su minutom ćutanja i polaganjem cveća na Spomenik oslobodiocima obeležili Dan pobede.

foto: pr grad novi sad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *