Годишња скупштина Друштва новинара Војводине

ПОВРАТАК У РЕДОВНЕ ТОКОВЕ

Овдашње најстарије струковно удружење новинара, после следа немилих догађаја, пресабрало је своје редове и, ослобођено реметилачких утицаја појединаца, донело одлуке о даљем раду

Ред, рад и мир  – једнодушна  је порука са скупа Друштва новинара Војводине, одржаног 24. јула 2021, у Амфитеатру Спортског и пословног ценра „Војводина“  у Новом Саду.

  • У минулом периоду били смо извргнути низу крајње неповољних околности – од заразе вирусом Ковид 19, који нас је омео у свакодневном раду и непосредном окупљању, до настојања неколицине незадовољних чланова и невеликог броја оних који су им у заблуди приступили, не само да нестатутарно опозову легално изабрано руководство ДНВ него и да му нанесу и материјалну и моралну штету оставивши нас у дугу за неплаћене рачуне за више од 130.000,оо динара и неоснованим утрошком од 450.000,оо динара чиме су неодговорно угрозили реализацију предвиђених и одобрених пројеката и, уопште, одржање ДНВ у свом седишту – навео је председник Петар Кочић у свом обраћању учесницима Скупштине.

У тим околностима, опретећеним немилим сценама у два наврата обијањем службених просторија, неовлашћеним присвајањем документације, покушајима озваничења у АПР-у нестатутарних одлука ове самозване групе окупљене око Жељка Савића, његових учесталих пријава МУП-у и покретањем судских спорова, уследила је тешка борба да би се ствари колико-толико вратиле у нормалу и, поред огромне забуне коју је непрекидно  уносио својим саопштењима, сачувао сталан и непрекидан рад ДНВ.

  • Први пут је у минулој деценији морао заседати Суд части и, сагласно одлукама усвојеним на претходној Скупштини у Старој Пазови 14. новембра 2020, донео одлуку о искључењу 20 (двадесет) појединаца и то:  12 (дванаест) због грубог кршења Статута ДНВ и нарушавања Кодекса новинара Србије, још 4 (четири) због вишегодишњег запостављања чланских обавеза, као и 4 (четири) због мањкаве и невалидне документације, од којих се нико није усудио да пред овом Скупштином оправда разлоге свог поступања и оповргне донете одлуке – додао је Кочић.

Учесници Скупштине једногласно су, поред записника са претходног заседања, усвојили извештаје верификационе комисије, извештај Надзорног одбора ДНВ о раду и финансијском пословању, Програмске смернице у 2021. и средњорочни план до 2024, као  и одлуке Суда части.

Пре радног дела приређена је скромна свечаност на којој су најзаслужнијим члановима ДНВ додељене годишње награде.

 

ЧЛАНСТВО  ДНВ  у 2021.

У 2021, до сада, је чланарину уплатило 168 новинара који су, према одредбама чл. 9. и 10.  Статута ДНВ, остварили право пуноправног одлучивања на  Скупштини, а уз  5 (пет) новинара, који су искористили олакшицу да, према одлуци Управног одбора ДНВ од 9. фебруара 2010, као незапослени, са малим или нередовним примањима – уз доставу доказа да су пријављени у Националној служби за запошљавање, чеком од пензије или другим веродостојним домументом – буду ослобођени плаћања чланарине, као и 57 (педесетседам) добитника Златног пера, највећег признања ДНВ који су одредбом члана 46. Статута ДВ ослобођени ове основне обавезе што чини укупан број од 230 чланова са правом гласа.

Позиву се одазвало 42 (четрдеседва) члана што је према члану 17. Статута о обавезних 5 (пет) одсто учесника са правом гласа 18,26% неопходних за несметан, легитимни рад и пуноважно ослучивање на Скупштини.

Сви досадашњи чланови који две или више година уназад нису платили чланарину, према одреби члана 15. Статута ДНВ, избрисани су из Матичне књиге за 2021. и упућују се да обнове упис.

Због неовлашћеног коришћења имена, злоупотребе заштитног знака, као и печата ДНВ,  издате су нове чланске легитимације.

 

ПРИЗНАЊА НАЈБОЉИМ У 2020.

Жири, којим је председавао Никола Стојановић, као и  чланови: Велимир Петрушић, Бранислав Гулан и Биљана Попадић, је на сдници  21. јуна 2021.  једногласно једонео

О  Д  Л  У  К  У:

Награду  СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ за животно дело додељује се  Мирославу Виславском,

Награду ЈАША ТОМИЋ за најзапаженије дело у претходној години додељује се  Горану Маравићу,

Награда ДИМИТРИЈЕ ФРУШИЋ за серију написа у новинама, радио или тв емисијама додељује се Зорану Кнежеву,

Награда др ПЕТАР ДРЕЗГИЋ за праћење пољопривреде и живота на селу додељује се Миланки Воргић,

Награда ДУШАН ШИЈАЧКИ за креативну примену фотографије у медијима додељује се Милошу Павкову.

Уважавајући полувековни рад и допринос који је посветио новинарству и делатностима ДНВ (као дугогодишњи сарадник „Дневника“ и родоначелник странице о медицини и рубрикама савети лекара у више овдашњих листова, као покретачу пројекта „Векови Бача“….), доприносу осталим стручним скуповима и непрестаном хуманитарнм раду Жири је  др Ервину Гебауеру одао почаст додељивањем Повеље и плакете ОРФЕЛИН –  високог признања  које ДНВ додељује само у посебним приликама.

 

фото: Јован Чича

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *