Godišnja skupština Društva novinara Vojvodine

POVRATAK U REDOVNE TOKOVE

Ovdašnje najstarije strukovno udruženje novinara, posle sleda nemilih događaja, presabralo je svoje redove i, oslobođeno remetilačkih uticaja pojedinaca, donelo odluke o daljem radu

Red, rad i mir  – jednodušna  je poruka sa skupa Društva novinara Vojvodine, održanog 24. jula 2021, u Amfiteatru Sportskog i poslovnog cenra „Vojvodina“  u Novom Sadu.

  • U minulom periodu bili smo izvrgnuti nizu krajnje nepovoljnih okolnosti – od zaraze virusom Kovid 19, koji nas je omeo u svakodnevnom radu i neposrednom okupljanju, do nastojanja nekolicine nezadovoljnih članova i nevelikog broja onih koji su im u zabludi pristupili, ne samo da nestatutarno opozovu legalno izabrano rukovodstvo DNV nego i da mu nanesu i materijalnu i moralnu štetu ostavivši nas u dugu za neplaćene račune za više od 130.000,oo dinara i neosnovanim utroškom od 450.000,oo dinara čime su neodgovorno ugrozili realizaciju predviđenih i odobrenih projekata i, uopšte, održanje DNV u svom sedištu – naveo je predsednik Petar Kočić u svom obraćanju učesnicima Skupštine.

U tim okolnostima, opretećenim nemilim scenama u dva navrata obijanjem službenih prostorija, neovlašćenim prisvajanjem dokumentacije, pokušajima ozvaničenja u APR-u nestatutarnih odluka ove samozvane grupe okupljene oko Željka Savića, njegovih učestalih prijava MUP-u i pokretanjem sudskih sporova, usledila je teška borba da bi se stvari koliko-toliko vratile u normalu i, pored ogromne zabune koju je neprekidno  unosio svojim saopštenjima, sačuvao stalan i neprekidan rad DNV.

  • Prvi put je u minuloj deceniji morao zasedati Sud časti i, saglasno odlukama usvojenim na prethodnoj Skupštini u Staroj Pazovi 14. novembra 2020, doneo odluku o isključenju 20 (dvadeset) pojedinaca i to:  12 (dvanaest) zbog grubog kršenja Statuta DNV i narušavanja Kodeksa novinara Srbije, još 4 (četiri) zbog višegodišnjeg zapostavljanja članskih obaveza, kao i 4 (četiri) zbog manjkave i nevalidne dokumentacije, od kojih se niko nije usudio da pred ovom Skupštinom opravda razloge svog postupanja i opovrgne donete odluke – dodao je Kočić.

Učesnici Skupštine jednoglasno su, pored zapisnika sa prethodnog zasedanja, usvojili izveštaje verifikacione komisije, izveštaj Nadzornog odbora DNV o radu i finansijskom poslovanju, Programske smernice u 2021. i srednjoročni plan do 2024, kao  i odluke Suda časti.

Pre radnog dela priređena je skromna svečanost na kojoj su najzaslužnijim članovima DNV dodeljene godišnje nagrade.

 

ČLANSTVO  DNV  u 2021.

U 2021, do sada, je članarinu uplatilo 168 novinara koji su, prema odredbama čl. 9. i 10.  Statuta DNV, ostvarili pravo punopravnog odlučivanja na  Skupštini, a uz  5 (pet) novinara, koji su iskoristili olakšicu da, prema odluci Upravnog odbora DNV od 9. februara 2010, kao nezaposleni, sa malim ili neredovnim primanjima – uz dostavu dokaza da su prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, čekom od penzije ili drugim verodostojnim domumentom – budu oslobođeni plaćanja članarine, kao i 57 (pedesetsedam) dobitnika Zlatnog pera, najvećeg priznanja DNV koji su odredbom člana 46. Statuta DV oslobođeni ove osnovne obaveze što čini ukupan broj od 230 članova sa pravom glasa.

Pozivu se odazvalo 42 (četrdesedva) člana što je prema članu 17. Statuta o obaveznih 5 (pet) odsto učesnika sa pravom glasa 18,26% neophodnih za nesmetan, legitimni rad i punovažno oslučivanje na Skupštini.

Svi dosadašnji članovi koji dve ili više godina unazad nisu platili članarinu, prema odrebi člana 15. Statuta DNV, izbrisani su iz Matične knjige za 2021. i upućuju se da obnove upis.

Zbog neovlašćenog korišćenja imena, zloupotrebe zaštitnog znaka, kao i pečata DNV,  izdate su nove članske legitimacije.

 

PRIZNANJA NAJBOLJIM U 2020.

Žiri, kojim je predsedavao Nikola Stojanović, kao i  članovi: Velimir Petrušić, Branislav Gulan i Biljana Popadić, je na sdnici  21. juna 2021.  jednoglasno jedoneo

O  D  L  U  K  U:

Nagradu  SVETOZAR MILETIĆ za životno delo dodeljuje se  Miroslavu Vislavskom,

Nagradu JAŠA TOMIĆ za najzapaženije delo u prethodnoj godini dodeljuje se  Goranu Maraviću,

Nagrada DIMITRIJE FRUŠIĆ za seriju napisa u novinama, radio ili tv emisijama dodeljuje se Zoranu Kneževu,

Nagrada dr PETAR DREZGIĆ za praćenje poljoprivrede i života na selu dodeljuje se Milanki Vorgić,

Nagrada DUŠAN ŠIJAČKI za kreativnu primenu fotografije u medijima dodeljuje se Milošu Pavkovu.

Uvažavajući poluvekovni rad i doprinos koji je posvetio novinarstvu i delatnostima DNV (kao dugogodišnji saradnik „Dnevnika“ i rodonačelnik stranice o medicini i rubrikama saveti lekara u više ovdašnjih listova, kao pokretaču projekta „Vekovi Bača“….), doprinosu ostalim stručnim skupovima i neprestanom humanitarnm radu Žiri je  dr Ervinu Gebaueru odao počast dodeljivanjem Povelje i plaketeORFELIN –  visokog priznanja  koje DNV dodeljuje samo u posebnim prilikama.

 

foto: Jovan Čiča

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *