ВУЧЕВИЋ: РЕКОРДАН БУЏЕТ У 2022. ГОДИНИ – ПОБЕДА СВИХ НОВОСАЂАНА

– Са поносом могу да најавим да је пред нама највећи буџет Града, у износу од 35 милијарди и 866 милиона динара, а то је победа свих Новосађана. Буџет је конципиран као социјално одговоран и развојни и захвалан сам суграђанима што имамо такав раст у веома изазовном периоду епидемије – истакао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић на годишњој конференцији за новинаре. Како је рекао, у последњих 10 година, буџет Града је увећан за 122 одсто, јер је 2012. године износио 16 милијарди и 94 милиона динара, а још је бољи тренд када је реч о капиталним расходима, што је ставка у буџету из које се финансира повећање квалитета живота грађана и која показује снагу Града.

– У буџету 2012. године за капиталне пројекте било је опредељено 4 милијарде и 342 милиона динара, а у предлогу буџета за 2022. годину, предвидели смо 13 милијарди и 716 милиона динара што је више за 215 одсто. Највећи извор прихода за буџет Града је порез на зараде и он износи 11 милијарди и 736 милиона динара. То је резултат доласка великих компанија, проширења капацитета домаћих привредника и појаве све већег броја малих предузећа. То показује да расте број запослених и да расту плате у Новом Саду. Тренд раста прихода види се и на примеру пореза на имовину од којег се у буџет слило 5 милијарди и 805 милиона динара захваљујући томе што је Град пописао много већи број објеката које опорезује и што су Новосађани одговорне и редовне платише, а сада смо кроз Е-управу омогућили да им то буде још доступније – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Градоначелник је рекао да ће се финансирати 400 капиталних пројеката, од тога 206 је започето у 2021. години, а биће још 194 нова пројекта за 2022. годину, од којих ће комплекснији ући у план буџета за 2023/24. годину.

– Реч је о 13 милијарди и 718 милиона динара што са 38,57 одсто учествује у укупном буџету Града. Један од најзначајнијих нових пројеката је пешачко-бициклистички мост између Кеја и Петроварадинске тврђаве, вредан 4,5 милијарди динара и до краја године биће потписан стратешки споразум са Покрајинском владом да се тај пројекат финансира од 2022. до 2028. године. За 2022. обезбедили смо 67 милиона динара за пројектно-техничку документацију, расписан је тендер и очекујем да на лето 2022. идемо у пројекат и изградњу. Тражићемо да део финансијских обавеза преузму извођачи, да нађемо партнере који ће моћи грађевински и финансијски да понесу део терета. Потом, ту је пројекат бициклистичке стазе Нови Сад – Футог, дуге 10,5км, за шта је планирано 85 милиона динара – истакао је Вучевић.

Како се чуло на конференцији, у плану је и изградња кружне раскрснице на Булевару цара Лазара код Научно-технолошког парка, вредна 155 милиона динара, што ће бити реализовано заједно са Покрајином. Такође, та два нивоа власти удружено ће реализовати пројекат уређења  Алмашког краја вредан 580 милиона динара.

– Уписали смо 17000 деце у ПУ “Радосно детињство“, градимо три нова вртића у насељима Сајлово, Ветерник и Адице, а градићемо и објекат у Улици Мише Димитријевића, где је некад била Полицијска станица. Градићемо нову основну школу на Југовићеву, за шта је потребно 652 милиона динара, а 101 милион смо предвидели за следећу годину. Са Покрајинском владом финансираћемо изградњу фискултурне сале у Гимназији “Лаза Костић“, а Град је за наредну годину определио 71 милон за изградњу фискултурне сале у ОШ “Десанка Максимовић“. За проширење вртића у Ковиљу обезбедили смо 114 милиона динара. Много ћемо улагати и у комуналну инфраструктуру. Радићемо канализацију у Ветернику, потом извориште Ратно острво, као и водовод у Бегечу за који смо у 2022. години планирали 50 милиона динара – изјавио је градоначелник Вучевић.

Он је такође рекао да ће бити улагано у градске радне зоне, те да у оквиру републичког пројекта “Чиста Србија“ Град има уговорене радове у износу од 27 милиона евра. Тиме ће бити финансирана изградња канализационе инфраструктуре на Ченеју и у Кисачу, биће реконструисана канализациона мрежа на Лиманима 1 и 2, како више не би било непријатних мириса, а у акте тог пројекта ушла је и изградња Централног пречистача отпадних вода.

На конефернцији градоначелника речено је и да је на он лајн платформи “Твој град“ било преко 10 000 гласова Новосађана, те да је у буџет за 2022. годину ушло финансирање 10 пројеката које су они најбоље оценили, а које је Град предложио и 10 пројеката које су кандидовали сами грађани.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *