БИОСКОПИ НЕЋЕ ПРЕЖИВЕТИ ПОСЛЕДЊИ УДАР

Према последњим мерама донетим од стране Кризног штаба, биоскопи нису изузети од скраћења радног времена које се односи на последњи викенд у фебруару. Донете мере ограничавају радно време биоскопа, музеја и галерија до 14 часова током викенда, а од ове мере изузета су само позоришта чиме је задат последњи ударац на пословање биоскопа у Србији.
Биоскопи се врло одговорно понашају од како су прописане све епидемиолошке мере против вируса Kовид-19. Скоро шест месеци биоскопи нису радили, а када су добили дозволу за рад, поштовали су све донете мере од стране Кризног штаба. У свету и код нас, кроз разна истраживања, доказано је да су биоскопи једно од најбезбеднијих места.
Оно што највише смета, што у тренуцима када се биоскопи боре за опстанак и за свако радно место, исцрпљених ресурса због дуготрајног затварања, скраћеног радног времена и смањеног капацитета у салама, јесте да логика и разумевање у доношењу мера Кризног штаба више не постоји, јер нико не може да објасни у чему се разликују биоскопи и позоришта у доношењу оваквих мера које се односе на последњи викенд у фебруару.
Већ дуго времена, биоскопи не наилазе на разумевање у Кризном штабу. Оно што је нејасно у овим одлукама и за шта не добијамо јасно објашњење, јесте због чега је безбеднија пројекција која почиње у 19 часова, а није безбедна пројекција која би почињала у 21 или 22 х. Биоскопска публика се потпуно исто понаша без обзира у које време гледа филм јер биоскоп није ноћни клуб. Биоскопима скраћење времена значајно утиче на приходе који су у овом тренутку ионако мизерни и недовољни за економски самоодрживо функционисање.
Оваквим нелогичним доношењем мера, биоскопи неће преживети последње ударце. Молимо одговорне за разумевање, одговорност и логику у доношењу одлука како би ова индустрија, у коју је претходних година уложено много средстава преживела.
Небојша Ћетковић
Директор Арт Виста
Председник секције дистрибутера у Привредној Комори РС

фото: А. Живаљевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *