РОК ПЕСМЕ ИСТИНЕ О СРБИМА

Да „ивер не пада далеко од кладе“, прави је пример Милош Зубац, млађи син познатог песника Пера Зупца.
Милош је реномирани новосадски кантаутор, књижевник, песник и доктор наука (2012. године докторирао је на новосадском Универзитету, на тему „Поетика Душка Трифуновића“, а књигу је објавила бањалучка “Бесједа”). Већ готово две деценије има свој састав “Пркос Друмски”, а од  2013. године наступа у тандему са кантаутором Миланом Кораћем,  фронтменом групе “Шинобуси”. По Милошевој збирци песама “Поезика” назван је истоимени регионални фестивал ауторске музике, а такође је и један од покретача сајта за дигиталну хуманистику “Културни херој”. Његове песме изводили су многи кантаутори и састави, први је добитник награде “Струне од светла” за посебан допринос песничкој речи у рок и блуз музици, као и први добитник “Инстелове награде”, коју је поделио са покојним Душком Трифуновићем… (толико о песничким генима – Зубац) Ожењен је Драганом и имају две кћерке.

Омот албума „Сербиа“

Непосредни повод за наш ексклузивни разговор с Милошем Зупцем је најновији албум СЕРБИА који је објављен 15. фебруара, на Дан државности Србије.

СЕРБИА је наш други студијски албум. То је албум друштвено ангажованих стихова на којем се поред мојих и Миланових текстова налазе и стихови класика српске књижевности – Владислава Петковића Диса, Милутина Бојића, Милоша Црњанског, Милована Данојлића и Пера Зупца , а потписује га издавач „Рок Свирке Рекордс“. СЕРБИА је снимљена у доминантно акустичарском духу, са елементима фолка, блуза, шансоне, традиционалне музике и рокенрола. У снимању су, осим Кораћа и мене, учествовали и Ненад Патковић, Предраг Дмитровић, Ђорђе Бубњевић и Стефан Стефановић – сви одреда чланови новосадског састава Шинобуси. Песме су снимане у новосадском „Shine“ студију, те у студију „Африм“ , а продукцију потписују Радован Шкорић и Милан Кораћ. Дизајн омота дело је Ђорђа Бубњевића, који је и аутор насловне фотографије – каже Милош Зубац и подсећа на првенац албум Спектакл (Рок Свирке Рекордс, 2014) који су представљали у Србији (Нови Сад), Словенији (Изола) и Италији (Асизи).

Ове године Милош и Милан наступили су на свечаном отварању Антићевих дана у Новом Саду. Заједно са кантаутором Немањом Нешићем, наступали су на фестивалу Поезика, а припремају концерт за затварање овогодишњег Стеријиног позорја.

Милош Зубац и Милан Кораћ

Милош, из скромности, није желео да прича још детаљније  о албуму, али већ се зна да је побрао изузетну пажњу, коментаре и стручне комплименте: промотивни сингл са албума „Сведок да сам знао“ већ седмицама је на првом месту обједињене топ листе Радио Београда 202.

Музички блогер из Осијека Мирсад Мујкановић Хаџо је за песму „Стих“ написао: „Кад помислимо да смо се спасли, заскочише нас недорасли ‒ боље описује живот на Балкану данас од томова књига и енциклопедија“.

Срђан Страјнић, музички колумниста из Београда, написао је: „Сербиа је Милошев и Миланов патриотски албум, али не онај који некритички хвали и уздиже свој народ, већ сасвим супротно – онај који указује на његове пороке, мане и несавршености, покушавајући тиме да га поправи“.
Рале Дамјановић, легенда српског и југословенског песничког говорништва, видео је албум Сербиа као „естетско-егзистенцијалну субверзију првог реда“.
Немања Нешић, српски кантаутор, забележио је о албуму: „Живимо у тешким временима и нека овај албум ангажованих стихова, како га називају Милош и Милан, буде опомена свима, а посебно генерацијама које долазе…“
Све у свему, то је – АЛБУМ РОК ПЕСАМА ИСТИНЕ О СРБИМА.
Милош Зубац и Милан Кораћ представиће албум Сербиа 16. априла, у новосадској књижари „Bulevar books“, са почетком у 20 часова.

Милан Кораћ

На нашој концертној промоцији наступиће чланови новосадског састава Шинобуси, који су учествовали у снимању албума. Улазнице за концерт продаваће се у књижари „Bulevar books“ на дан промоције, а сваки посетилац ће за купљену карту као дар добити ЦД издање албума – најављује Милош Зубац.

Иначе, електронско издање тог албума можете пронаћи на свим дигиталним платформама, као и на бандкамп страници издавача: https://rocksvirkerecords.bandcamp.com/album/serbia. O куповини се можете информисати на: nebojsa@rocksvirke.com, а ангажовање  Милоша и Милана за наступе могуће је на адреси: poezika@gmail. com

Аутор: Радомир Чубрановић
(фотографије- приватна архива Милоша Зупца)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *