ODRŽANA MANIFESTACIJA „DOBROVOLJAC, SRBIN,BORAC“

Manifestacija “Dobrovoljac, Srbin, borac”, po drugi put održana u Tankosićevu, pokazala je da je to mesto pored Novog Sada postalo živo središte negovanja tradicije srpskog dobrovoljačkog pokreta svih krajeva srpskog naroda. Brojni gosti i potomci solunskih ratnika i dobrovoljaca odali su poštu vojvodi Vojislavu Tankosiću, proslavljenom heroju
balkanskih i Prvog svetskog rata, po kome naselje i nosi ime.

“Ono smo što poštujemo i u šta verujemo. Velika mi je čast što sam otpočetka imao privilegiju da učestvujem, kao pomoćnik tadašnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića, u podizanju spomen-biste Majoru Tankosiću. Tankosićevo baštini najbolje u našoj istoriji – ono što smo u prošlosti, nažalost, prečesto zaboravljali, pa i stideli ga se”, rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

On je dodao da će do kraja godine biti izgrađen put Tankosićevo – Stepanovićevo, kao i da uveliko odmiču radovi na izgradnji biciklističke staze Novi Sad – Rumenka – Irmovo – Kisač – Čenej koja će biti gotova na proleće iduće godine.

Ovogodišnja Manifestacija „Dobrovoljac, Srbin, borac“, simbolično održana na dan proboja Solunskog fronta, posvećena je obeležavanju jubileja – 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića i 120 godina od osnivanja srpske komitske organizacije. Priređen je i koncert je u čast Đorđa Mihailovića, nedavno preminulog čuvara srpskog vojničkog groblja u Solunu.

O komitskom pokretu i vojvodi majoru Vojislavu Tankosiću govorio je dr Radovan Kalabić. U Kulturno-umetničkom delu programa izvedena je monodrama “Vojvoda Živojin Mišić”,  u izvođenju glumca Boška Puletića. Nastupila je i grupa “Zvuci  s kamena”, narodni gajdaš Vanja Ilijev kao i guslar Ljubiša Ateljević.

Autor: Marko Ivanić

Fotografije: Grad Novi Sad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *