PUTUJMO SRBIJOM- Golubačka tvrđava, Viminacijum, Srebrno jezero

Na ostacima jednog od najznačajnijih vojnih puteva koje je ujedno bila i severna granica veličanstvenog Rimskog carstva opšte poznata kao Via militaris, mogla je biti izgrađena isključivo velelepna tvrđava kao simbol moći, branitelja teritorija heterogenih naroda Srednjeg veka. Duhovnost i kulturno nasleđe na našem podneblju je ono što najviše privlači i u čemu se i ogleda bogat sistem kula, bedema, koji je posebno ojačan i „ulepšan“ u vreme despota Stefana Lazarevića. Ko prolazi magistralom prema najvećoj klisuri u Evropi koja povezuje Srednju, Južnu i Istočnu Evropu ne može da ne zapazi ovo arhitektonsko markantno zdanje.

Da su Stari Rimljani naveliko uživali u komforu, luksuzu i megalomanskim zadovoljstvima dokazuje još jedan arheološki dragulj na našim prostorima – Viminacijum.
Nakon otkrivene nekropole (velike grobnice carskih velikodostojnika) usledilo je iskopavanje da bi se vrlo brzo otkrio čitav kompleks ostataka rimskih termi, amfiteatra i kapije logora. Danas je urađena reprodukcija tzv. Vile Rustike iliti stambenog objekta gde su vreme provodili članovi visokog društva. Ko god je bio na ovom mestu stekao je doživljaj takav kao da se vratio u zlatno doba Starog veka. Tu su danas i animatori u kostimima rimskih patricija, mauzolej, mamut park i zanatske radionice. Ne moramo ići čak u Italiju, jer ne vode svi putevi samo u Rim, već možda nekad i u Golubac.

Dunav kao blagodet Evrope dala je mogućnost izgradnje vodenih objekata i to ne samo za vodosnabdevanje i navodnjavanje već i za razonodu. Karakterističan primer je Srebrno jezero. Tradicionalno mesto relaksacije, zabave i uživanja sve više postaje privlačno za ljude sa velikim planovima – neki od njih organizuju svadbe, neki grade vikendice, a najveći broj dolazi da pobegne od gradske gužve i na zasluženi odmor.

https://turizam.sutrans.rs/Golubac-p-315.html

piše: Bojana Golubović Nikolić
foto: Vesna Gajić Mak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *