REŠITE SE DILEMA KOJE MUČE SVE TRUDNICE

Čak i ukoliko ste potpuno zdravi, vaš partner takođe, nemate u porodici nikoga ko pati od kakve nasledne bolesti, niti vam je poznato da su neki od vaših predaka imali određene sindrome i poremećaje – ne bi bilo loše da uradite prenatalni test. Zašto? Jednostavno, zato što ćete na taj način povećati šanse da dobijete zdravo i srećno dete, što dalje znači da ćete i vi ostvariti svoje roditeljske snove na najbolji mogući način. Prenatalno testiranje vam neće oduzeti mnogo vremena i energije, a korist koju možete imati je ogromna: ukoliko je sa vašom bebom nešto krenulo po zlu, saznaćete to u ranoj fazi trudnoće i moći ćete adekvatno da reagujete.

Ultrazvuk ili prenatalni testovi

Moderni ultrazvučni aparati nisu dovoljni za otkrivanje genetskih promena ploda, pa premda veliki broj trudnica ima najviše poverenja u ovaj vid kontrole, treba znati da ni najstručniji lekari uz pomoć ultrazvuka ne mogu dijagnostikovati pojedine anomalije. Tako se, na primer, ultrazvučni indikatori Daunovog sindroma gube posle 20. nedelje trudnoće, dok se Di-Džordžov sindrom može otkriti tek u kasnijoj fazi. Međutim, ono što ultrazvuk ne može – mogu prenatalni testovi. Monogenske bolesti i aneuplodije polnih hromozoma se, tako, jedino mogu blagovremeno otkriti uz pomoć njih.

Invazivne ili neinvazivne metode

Ako biste se, umesto za neinvazivne prenatalne testove, odlučili za jednu od invazivnih metoda prenatalne dijagnostike, poput amniocenteze ili biopsije horionskih čupica (CVS), dobili biste manje ili više precizne rezultate, ali biste sebe i svoju bebu izložili riziku. Primena invazivnih metoda može dovesti do ozbiljnih komplikacija u vidu infekcija, krvarenja ili spontanog pobačaja, a uz to nećete moći da dobijete informacije o eventualnim promenama na hromozomima – jer te promene detektuju samo prenatalni testovi!
Prenatalni test nije zamena za amniocentezu, ali je nezamenljiv pri pokušaju da se stekne detaljniji uvid u genetsko zdravlje budućeg novorođenčeta. Još jedna prednost koju prenatalni testovi imaju u odnosu na invazivne metode je potpuno odsustvo opasnosti po zdravlje majke i bebe. Na taj način trudnoća postaje manje stresna, i to je jedan od razloga što je tokom poslednjih desetak godina upotreba ovih testova postala masovnija: i lekari koji predlažu opcije, i roditelji koji se odlučuju za jednu od ponuđenih procedura – u sve većem broju uviđaju vrednost prenatalnih testova.

VERAgene test

VERAgene test je vrlo pouzdan prenatalni test, a kao jedan od najmlađih na tržištu, uspešno otklanja nedostatke ranijih neinvazivnih prenatalnih testova. Na osnovu ispitivanja venske krvi majke i bukalnog brisa oca, moguće je u vrlo ranoj fazi trudnoće saznati da li beba ima poremećaj hromozoma ili neku od mnogobrojnih monogamskih bolesti. Takođe, ovaj test je bez premca kada govorimo o ranom otkrivanju bolesti koje se ne mogu detektovati ultrazvučnim pregledom.

Prednosti VERAgene testa

Inovativni postupak po kome se VERAgene test izdvaja od drugih prenatalnih testova je targetiranje analize sekvenci hromozoma, čime se sa izuzetnom preciznošću otkrivaju anomalije hromozoma. Targetiranju i analiziranju se podvrgavaju samo određeni hromozomi sa numeričkim aberacijama, prostije rečeno: samo oni koji su suštinski važni, čime je šansa da dobijemo lažno pozitivne ili lažno negativne rezultate svedena na minimum.

U nekim drugim prenatalnim testovima se koristi metoda masovnog paralenog sekvencioniranja genoma, ali su prednosti VERAgene testa očigledne i višestruke. Budući da umesto celog genoma VERAgene test analizira samo relevantnu sekvencu genomskog materijala – ciljanim pristupom povećava pouzdanost rezultata. Dalje, analiziranjem tih relevantnih sekvenci, VERAgene test postiže preko 1000 puta veću dubinu čitanja od masovnog sekvencioniranja, i uz to precizno izveštava o fetalnoj frakciji, odnosno o količini DNK fetusa u uzorku majčine krvi.

VERAgene test se može aplicirati već od 10. nedelje trudnoće, upotrebljiv je kod blizanačkih trudnoća i trudnoća nakon vantelesne oplodnje, ispituje čak i mikrodelecione sindrome (pre svih, Di-Džordžov sindrom) kod blizanačkih trudnoća, i najzad – ovaj test je visoko precizan, veoma pouzdan i sasvim bezbedan.
Nema dileme da vam je stalo do zdravog potomstva, i baš zato dobro razmislite i pažljivo odaberite metodu prenatalne dijagnostike. S obzirom na sve navedene kvalitete, sigurno je da sa VERAgene testom nećete pogrešiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *