URBANI POVRTARI EDUKUJU MLADE NOVOSAĐANE

U četvrtak, 15. oktobra  godine sa početkom u 13 časova u Radničkoj ulici broj 20 biće organizovan događaj u sklopu projekta “Urbani povrtari” u organizaciji udruženja “U krugu znanja”. Ovaj događaj deo je trogodišnjeg istoimenog projekta koji je od 2018. godine realizovan u okviru programa Novi Sad -Omladinska prestonica Evrope 2019.
Projekat “Urbani povrtari” realizuje se sa ciljem podizanja svesti kod mladih o potrebi očuvanja prirode uz razvijanje zdravih stilova života, kroz edukaciju o proizvodnji i pripremi zdrave hrane.
„U prethodne dve godine u dvorištima škola bile su postavljane leje u kojima su učesnici sadili i uzgajali  povrće na ekološki ispravan i prihvatljiv način, sa ciljem da se kroz praktičan rad kod učesnika razviju zdravi stilovi života i stvore navike očuvanja sveta oko nas. Tokom realizacije projekta u školama su se održavale edukativno-ekološke radionice na otvorenom o zdravoj hrani. U drugoj polovini godine učesnici su sadili drveće u dvorištima partnerskih škola.“- rekao je Mirko Karakaš, predsednik udruženja „U krugu znanja“.
U 2020. godini zbog situacije koja je izazvana širenjem virusa KOVID 19 projekat se realizuje na malo drugačiji način. Naime, u želji da i dalje kod mladih podstiču navike očuvanja

sveta oko nas, da ih motivišu  da borave na otvorenom,  a pre svega da im ukažu  na važnost biljaka u našem okruženju, projekat će biti  realizovan  kroz niz događaja ozelenjavanja urbanih, ne lepih, delova dvorišta oko zgrade u Radničkoj 20. Na ovoj adresi se nalazi dve srednje škole i institucija kulture Novosadski dečiji kulturni centar, pa je želja projektnog tima da ovim mladim generacijama koje provode vreme u ovom dvorištu obezbedi mini zelenu oazu, ali i da mlade ljude uključi u proces postavki leja i sadnju biljaka u kojima će u narednim godinama uživati.

Događaj se realizuje uz primenu svih mera zaštite radi sprečavanja širenja virusa.

izvor, foto: Udruženje „U krugu znanja“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *