BRATSTVO I JEDINSTVO NADŽIVELO JUGOSLAVIJU- „YU GRUPA- TRENUTAK SNA“

Nezapamćeno interesovanje publike vladalo je za  večerašnju  premijeru filma Darka Lungulova “  Yu grupa- trenutak sna“ u najpoznatijem novosadskom bioskopu Arena Sinepleks. Grupa koja je obeležila rok scenu države bratstva i jedinstva, vođena istim postulatima uspela da je nadživi. Čuvena braća, Dragi i Žika Jelić, osnivači čuvenog rok benda “ Yu grupa“, poznati gitarista, mlađi član porodice Petar Jelić, kao i aktuelni bubnjar Raša Đelmaš, mini koncertom nakon premijere zahvalili su se razgaljenoj publici, koja je kako to obično biva na rok koncertima tražila bis. Specijalno za ovu premijeru iz Švedske je doputovao Petar, koji već nekoliko godina sa porodicom živi tamo.

Kako sažeti pola veka trajanja u samo 87 minuta, koliko traje ovaj film?!

„Neki student nakon premijere je rekao da je ovo film o očevima, i meni se to zaista svidelo. Ja ovaj film zovem pričom o tri zajednice, pričom o rok bendu, državi koje više nema i o porodici. Kako smo montirali film, nekako se najviše nametnula priča o porodici. Od početka pa do sada, priča je o jedinstvi i slozi, koja je nekada postojala u državi koje nema, a ostala u porodici i bendu koji su zapravo jedno. Dok se film rađao u montaži, on nam je sam pokazao svoj put. “- rekao je Darko Lungulov, reditelj filma. Film je sniman sedam ipo godina i prema njegovim rečima bilo je skoro osam sati montiranog materijala u okviru koga su i intervjui sa većinom nekada najvažnijih aktera naše rok scene, kao i rok kritičara. Fanovi su verovatno očekivali više scena sa koncerata i muzike, ali ovaj film je ipak izabrao da porodicu stavi na prvo mestu, kao pravi simbol bratstva i jedinstva.

Stariji brat Jelić, čuveni Žika, rekao je da se  profesionalno bavi rokenrolom od 1962. godine i dodao- „Evo već skoro 61 godinu da sam na pozornici  i putujući, ali nekako kada bih trebao da izdvojim te neke koncerte  to bi svakako bile turneje po bivšem Sovjetskom Savezu, koje su nezaboravne i koje su znale da traju i po dva meseca.“

Mlađi brat Jelić, Dragi istakao je da je svaki član ove grupe, a bilo ih je zaista mnogo, ostavio neki svoj lični pečat tokom pola veka postojanja, a da su značajni bili i novinari,tekstopisci, ljudi koji su radili omote, kao i muzički kritičari koji su ih pratili. -„Bilo je toliko koncerata, da ne bih mogao da ih prebrojim, ali recimo nešto što će ostati kao žal jeste nastup u čuvenom Market klubu u Londonu, gde ne postoji bend svetskog glasa, a da nije svirao tamo, što je neka odskočna daska. Mi smo tu mogućnost imali, kao i ponudu petnaestodnevne turneje sa čuvenim Almanima po Engleskoj, ali u tom trenutku se desilo da smo mi prvi put rasprodali Halu sportova u Beogradu i jednostavno nismo smeli da prevarimo publiku koja je kupila karte na vreme. Mi smo se spakovali misleći da ćemo se  brzo vratiti za London, međutim ta popularnost i ta potreba da sviramo po Jugoslaviji, zemlji u kojoj smo živeli je bila jača nego  želja da se mi vratimo i da nastavimo tamo gde smo stali. Jednostavno kad ne iskoristite tih pet minuta u životu, a pretpostavljam da ih svako ima, to se baš ne vraća tako lako. Nama se nije posrećilo da dobijemo tu mogućnost opet, ali zaista ne žalim. Jednostavno zadovoljan sam ovim životom koji sam proživeo, i koji ću  nadam se uspeti još neko vreme da rabim“.- rekao je Dragi.

Specijalno za ovu premijeru iz Švedske, gde sada živi sa porodicom, doputovao je Petar, najmlađi član benda i muzičkog dela porodice. Usred  dogovora  o snimanju filma Petar je odlučio iz privatnih razloga da se odseli u Švedsku, o čemu svedoči mnošto scena koje su prikazane u ovom filmu. Obzirom da je reditelj iznenađen  njegovim  brzim odlaskom  shvatio da ne može da snimi film  bez njega do kraja, rešio je da dođe  u Švedsku.  Petar je sa nama podelio zanimljivost tokom rediteljevog  boravka u toj zemlji. – „ On je došao  u taj mali gradić, Eshilstuna,  od nekih 60 hiljada stanovnika, u kojem smo mi živeli tri ipo godine  i otpočeli naš život na severu. Ono što je zanimljivo da je Darko saznao da  su Bitlsi, šezdeset i neke godine imali koncertu u Eshilstuni i da su odseli u nekom hotelu i Darko iznajmi sobu u tom istom hotelu, u sobi u kome su spavali Ringo Star i Džordž Harison. Prespavao je tu nekoliko noći. To je bilo vreme kad oni još nisu bili popularni imali su mini turneju po Švedskoj.  To je nekako interesantno da je baš odatle krenulo snimanje filma i produžilo se na, čini mi se, sedam ipo godina. Darko je išao na mnoge koncerte sa nama, zabeležio i mnoga putovanja, koncerte i mnoga dešavanja i na kraju mnogo toga zaista nije ušlo u film.  Ja sam radio muziku za film, ali nisam želeo da znam za koje scene u filmu će ih vezivati. Kad sam došao u bioskop da odgledam ovaj film, pitao sam se gde je sve ostalo što smo tokom ovih godina radili. I onda shvatiš da je on kao reditelj uspeo u tome da objedini priču jedne porodice, jedne zemlje i jednog benda, što je tako teško.“-rekao je Petar i kao odgovor na pitanje novinara da li će se jednog dana snimati i serija, rekao da materijala za najmanje osam epizoda ima i da bi bilo zaista sjajno kad bi neka ozbiljna medijska kuća stala iza ovog projekta.

tekst i foto: Vojvođanski novinar

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *