NAGRADA „STEVAN PEŠIĆ“ PESNIKU SELIMIRU RADULOVIĆU

Žiri za dodelu nagrade „Stevan Pešić“ (Zoran Đerić, predsednik; Zdenka Valent Belić i Vladimir Gvozden, članovi), većinom glasova, odlučio je da se nagrada „Stevan Pešić“ za 2019. godinu, dodeli Selimiru Raduloviću, pesniku iz Novog Sada,za pesničku knjigu Dvanaest, u izdanju Zavoda za udžbenike, Beograd, 2018. godine

 

Selimir Radulović (Cetinje, 1953) je do sada objavio devet pesničkih knjiga: Poslednji, Dani (1986), San o praznini (1993), U sjenku ulazim, oče (1995), O tajni rizničara svih suza (2005), Snovi svetog putnika (2009), Pod kišom suza s Patmosa (2012), O pastiru i kamenu sa sedam očiju (2015), Senka osmog eona (2016, 2018) i Dvanaest (2018). Objavio je i četiri knjige izabranih pesama: Po licu noći (1996, 1997), Knjiga očeva (2004), Gde Bogu se nadah (2006), Izveštaj iz očeve kolibe (2011) i knjige izabranih i novih pesama: S visa sunčanog, strašnog (1999), Kao mirni i svetli vesnik (2008), Pesma ostrva siročadi (2010), Dah male molitve (2017) i Ispovest tumača carevog sna (2019). U izdanju Srpske književne zadruge i Pravoslavne reči objavljena su mu Izabrana dela (I-V). Povodom njegovog pesništva objavljena su dva zbornika radova: Pesnik nokturna (1995) i Svetlo iz očeve kolibe (2015), a o njegovom delu i dve knjige: Slobodan Žunjić, Lako jezgro pesništva i Saša Radojčić, Za svetlom iz očeve kolibe. Knjige izabranih pesama objavljene su mu na makedonskom, ruskom, grčkom i nemačkom jeziku.

Za svoj književni rad dobio je Novembarsku povelju Novog Sada, Iskru kulture, Pečat varoši sremskokarlovačke, Kočićevo pero, Nagradu Proljetnog sajma u Banjaluci, Nagradu Teodor Pavlović, Vukovu nagradu, Nagradu „Miodrag Đukić“, Nagradu „Simo Matavulj“, Povelju Morave, Nagradu za knjigu godine Društva književnika Vojvodine, Nagradu „Despotica Angelina Branković“, Nagradu Kondir kosovke devojke, Teslinu golubicu, Medalju Konstantina Filosofa, Slovenske unije iz Češke, Nagradu za životno delo Zavoda za kulturu Vojvodine, Nagradu „Đura Jakšić“, Nagradu „Laza Kostić“, Zlatnu medalju za zasluge Predsednika Republike.

 

Deveta pesnička knjiga Selimira Radulovića, Dvanaest, objavljena je u Zavodu za udžbenike Beograd, 2018. godine, u ediciji „Posebna izdanja“ jer se, po mnogo čemu, izdvaja iz uobičajene pesničke produkcije. U njoj, kako je to primetio Ivan Negrišorac u inspirativnom pogovoru, Radulović peva „o duhovnoj i životnoj drami proroka, apostola i svetitelja“: „Baveći se unutrašnjim svetom viših, Bogu bližih ljudi, pesnik ukazuje i na dramu običnog čoveka suočenog sa kratkovečnošću sopstvenog postojanja, ali i neophodnošću da putem Boga i kroz Njega dođe do predstave o višim svetovima“. Pisanje, kao i svaki drugi stvaralački akt, predstavljalo je način približavanja čoveka Apsolutu, a kad imamo u vidu i „teurgijsku funkciju“ umetnosti, onda je to takođe i mogućnost dosezanja do Boga.

Pesnički subjekt je granica, ali i spona između različitih svetova, inače suprotnih, nedodirljivih.

Za slojevitije čitanje i tumačenje Radulovićevih poslednjih knjiga neophodno je poznavati biblijske osnove, jer to je ono što njegovim stihovima daje tu dodatnu dimenziju, ne uskraćujući im, pri tom, izuzetnu liričnost, toplinu ličnog tona, ispovednog, ali i odmerenog, dostojanstvenog stava.

U nastojanju „da ispiše list novi u Knjizi nebeskoj“, Selimir Radulović je napisao neke od stihova koji će obasjati „i taj stidljivi plam sveće“, najveća vatra onog koji veruje, ali i strahuje, onog koji je grešio i kajao se, učenika koji je krenuo za svojim Učiteljem.

Trideset tri godine (ima u tome i simbolike) je dug pesnički put Selimira Radulovića, mera kojom će ga meriti i odmeravati – danas: njegova književna publika (čitaoci i kritičari), a sutra (jer se pesnik uvek kladi na budućnost) – univerzalnost i tananost njegovih strofa, preciznost i savršenost njegove metrike i njegovog pesničkog govora.

Nagrada „Stevan Pešić“ biće uručena dobitniku Selimiru Raduloviću u petak, 20. decembra 2019. godine, u 19.00 časova, u bibliotečkom ogranku „Laza Kostić“ (Trg oslobođenja 1) u Kovilju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *