Dosada je umu neophodna

Dooosadno mi je!
Ova rečenica je noćna mora roditeljima, ma kog uzrasta im deca bila. Minulih nedelja, u izmenjenim životnim okolnostima, sigurno je bila vrlo česta.


Današnji roditelji, a davnašnja deca, sami sebi su osmišljavali popunu slobodnog vremena. Dokoličarenje je uvek podrazumevalo odlazak napolje, igru s vršnjacima, boravak na sportskim terenima. Bicikl, rolšue, roleri, lopta, lastiš. Tako je bilo nekad. Danas više nije. Sve i da nije tako, kretanje je onemogućeno, ne rade sportski objekti, pozorišta, bioskopi, tržni centri… sva ona mesta na koja deca odlaze.
I šta sad?

Deca često knjigu poistovećuju sa dosadom. Predlažemo roditeljima da im ponude nešto drukčije od lektire – humor, uvrnut, deci vrlo prijemčiv. To mogu biti knjige Dejvida Valijamsa, koji je svetski fenomen i mora biti da nešto radi odlično, čim ga milioni dece na 53 jezika sveta obožavaju. Trilogija Najgora deca, za početak.
A onda romani, redom. Užasna tetka, Demonski zubar, Pacovski burger, Baka gangster…
U njima će se deca susresti sa svim temama sa kojima se i u životu mogu susresti, jer Valijams nema tabu tema. I to je dobro. A svim tim ozbiljnim temama pristupa sa specifičnim humorom.


Naučiti smejati se u životu problemima veliki je dar. Pozivamo roditelje da budu podstrekači tog dara.
Za nešto stariju decu – tinejdžere, ovog puta preporučujemo dve odlične, nesvakidašnje knjige: Ostrvo Čuvara oluje i Kuća na pilećim nogama. Obe su pustolovne, svaka na svoj način.


Ostrvo Čuvara oluje u sebi nosi magiju keltskih mitova, porodičnu ljubav, malo misterije, jednog deku i mnoštvo sveća koje, paljenjem, vode u neko drugo vreme, do tačno određene osobe čije ime nose.
A Kuća na pilećim nogama odličan je šlagvort za razgovor o neću-ne želim-ne volim-ne sviđa mi se sa tinejdžerima. Takođe i za razgovor o prolaznosti i odlasku, sastavnom delu života. Jer ni glavna junakinja, Marinka, nikako nije volela kuću koja odluta kad joj se prohte, baku koja kuva za duše koje treba da pređu na drugu stranu i činjenicu da joj je sudbina zacrtana. Želi da pronađe samu sebe, svoje ljubavi, prijatelje, ono što želi da radi u životu. Baš kao svako, tinejdžeri pogotovo.
Dosada nije isto što i mirovanje, odmor. Odmor je telu neophodan. Dosada je umu neophodna. Kako bi osmislio nove načine aktivacije.
Dosada je, dakle, potrebna i korisna. Ono što mi želimo jeste da pomognemo da roditelji nauče decu da knjiga uvek jeste izbor.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *