Studenti sa invaliditetom na prijemu u Pokrajinskoj vladi

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević priredio je danas prijem u Pokrajinskoj vladi za studente Univerziteta u Novom Sadu sa delimično ili potpuno otežanim hodom i oslabljenom motorikom, koji su od 1. do 10. avgusta boravili na rehabilitaciji u Banji Kanjiža.

Deset studenata, devet pratilaca i dva edukatora boravili su u Banji Kanjiža u okviru projekta „Rehabilitaciono-edukativni dani za studente sa invaliditetom u Banji Kanjiža“, Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom, za koji je sredstva izdvojio Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Obraćajući se prisutnima, sekretar Milošević je naglasio da je put studenata sa invadiditetom okrenut sticanju znanja i punoj integraciji u radne procese, kao i da univerzitet treba da bude mesto internacionalizacije, digitalizacije, ali i humanizacije, jer kao društvo možemo napredovati samo ukoliko je sve podređeno čoveku.

„Ovim projektom podrške studentima sa invaliditetom pokazujemo koliko je važno da pratimo njihovu motivaciju tokom celog procesa studiranja. Dakle, rekreativne i edukativne aktivnosti, kao i aktivnosti sa umetničkim i zabavnim sadržajem, vrlo su važne za jedan liberalan pristup u kome svako treba da doživi svoj univerzitet, ako hoćete i svoju državu, kao mesta u kojima postoji stalna briga o pojedincu koji radi na sebi. Ovo su vrlo odgovorni studenti koji su uzeli sudbinu u svoje ruke“, istakao je sekretar Milošević. On je dodao da je obaveza odgovornih da se budžetska sredstva upute upravo onima koji su delom iz porodičnih budžeta pomogli sebi, a država može i mora više da učini za studente sa invaliditetom.

Prema rečima prorektorke za nastavu prof. dr Sanje Podunavac Kuzmanović, studenti sa invaliditetom su za nju na početku mandata predstavljali veliki izazov, ali da sada sa ponosom može reći da je uspela da se izbori za to da jedan student sa invaliditetom bude trajno zaposlen na Univerzitetu u Novom Sadu i da se bavi organizacijom aktivnosti ovih studenata.

Predsednica Novosadskog udruženja studenata sa invaliditetom Ana Ilić istakla je da je značaj ovog projekta pre svega u izgradnji svesti o zdravim životnim navikama, ali i u konkretnoj pomoći, odnosno rehabilitaciji, kojom se olakšava kretanje i svakodnevno funkcionisanje osoba sa invaliditetom.

Prijemu studenata prisustvovala je i prof. dr Agota Vitkai Kučera, operska umetnica, koja je zajedno sa ostalim kolegama učinila da studenti tokom desetodnevnog boravka u Banji Kanjiža uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *