PROJEKTI SLAĐANE ČELIĆ VELIKI DOPRINOS MLADIMA I DRUŠTVU

Projekti“Zdravo Bravo“ i „Bezbednost-rešenje za okruženje“  Slađane Čelić, magistra fizičke kulture, doktoranta na Fakultetu  sporta i fizičkog vaspitanja, kao i višegodišnje reprezentativke Jugoslavije u džudo i sambo sportu, u kojima je osvojila vrhunske rezultate, imali su veliki odjek i dali značajan doprinos razvijanju znanja i veština mladih. Prvenstveni ciljevi projekata su  razvijanje znanje i veštine mladih o zdravim stilovima života kroz pružanje informacija i direktne usluge za mlade.

Projekat Zdravo-Bravo je podržan od Gradske uprave za sport i omladinu –Kancelarija za mlade i odnosio se na oblast Zdravlje mladih.Projekat je važan i za unapređenje omladinske politike. Na osnovu istraživanja( ranijih) za potrebe LAP-a rezultati su bili poražavajući za mlade. Pokazali su nizak nivo znanja o zdravim stilovima života i zdravstvenoj kulturi. Vodeći se činjenicom da je zdravlje najveće blako, kojeg mladi naravno nisu svesni i neznanjem o zdravstvenoj kulturi smatrala sam da je to jedna od bitnijih oblasti na kojoj treba sa mladima raditi. Promeniti im već stečene loše navike na bolje, edukovati ih, pravilno informisati, usmeravati na korisno sprovođenje slobodnog vremena, kroz zdravo življenje i zdrave stilove života. U okviru projekta Zdravo-Bravo, sprovelo se četiri besplatna teorijska i praktične aktivnosti na različitim mestima, za mlade od 15-30 god. Teme su sledeće:1.Prevencija nasilja i samoodbrana,2. Značaj fizičke aktivnosti za zdravlje mladih;3. Pravilna ishrana;4. Higijena;5. Psihofizičko zdravlje mladih;6. Praktični deo samoodbrane i osnovnih tehnika džudoa. Stručni tim je činio 7 stručnjaka, doktora nauka i magistara u pomenutim oblastima.Za praktični deo pored mene je  bio zadužen Đorđe Čelić, koji je dobitnik Nacionalnog priznanja Republike Srbije i višegodišnji reprezentativac u džudo sportu. Mladima je najzanimljiviji deo bio, ali pre svega vrlo koristan,  praktični deo prezentacije samoodbrane protiv naoružanog i nenaoružanog napadača, kao i radionica u kojoj su i oni učestvovali prilikom jedne aktivnosti. Njihov nivo znanja pre predavanja i posle je bio neuporedivo bolji što  je i bio cilj. Kroz njihova  četiri predavanja je prošlo malo više od 300 mladih, što ih je ohrabrilo za buduće planove u radu sa mladima. U interaktivnom radu sa mladima  čuli su informacije koje će im  biti smernice za ubuduće. Osnovni cilj projekta je bio razvijati znanje i veštine mladih o zdravim stilovima života kroz pružanje informacija i direktne usluge za mlade. Zdravo-Bravo je doprineo podizanju nivoa svesti o zdravstvenoj kulturi i razvijanju znanja i veština o zdravim stilovima života kod mladih. Samoodbranom  im je pokazano da nije neophodno  potpuno ovladati tehnikama, ali da one imaju  svoj višestruki efekat, a to je pored fizičkog i psihičko jačanje, porast samopouzdanja  i  pre svega da ne postanu  lak plen za predatore. Džudo sport je po UNICEFU proglašen za najkorisniji sport za decu i mlade od 4-21 godine života. 

Projekat „Bezbednost-rešenje za okruženje“ je podržan i finansiran od Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, u oblasti Bezbednost mladih. Na osnovu rezultata da je u porastu svaka vrsta nasilja, i da treba što više raditi da se smanji tendencija rasta nasilja, mlade treba edukovati i informisati o tome kako se radi na prevenciji faktora za nastanak nasilja, koje su vrste nasilja, kako prepoznati nasilnika, kako ga  prijaviti, ko sve može biti nasilnik, a ko žrtva i koje institucije se bave time. Činjenica je da najveći broj mladih na prvom mestu smrtnosti su samoubistva, pa tek onda bolesti. Podaci da srednjoškolci u partnerskim odnosima misle da je u redu dobiti ćušku ili psovku od partnera zbog ljubomore i još mnogo razloga. Teška, ali veoma aktuelna tema o nasilju je zaokupila mlade i pokazali su želju za pronalaženjem rešenja, ali je osnovna kočnica strah, strah da ne postanete sledeća žrtva. Najbolja samoodbrana je izbegavanje napada, pa su kroz projekat naučeni   kako da budu svesni svog okruženja, svim čulima, te da su tehnike samoodbrane neka vrsta „oružja“ koju niti možemo izgubiti niti zaboraviti i da nam je važna radi nužne samoodbrane. Cilj projekta je razvijanje bezbednosne kulture mladih od 15-30 godina, uglavnom  srednjoškolaca, podizanje nivoa svesti, znanja i veština o bezbednosti, nasilju, vrstama i oblicima nasilja, prevenciji nasilja od škola do sportskih i drugih manifestacija, samoodbrani i samozaštiti mladih AP Vojvodine.Kroz pozitivan uticaj i razvoj bezbednosne kulture stvoriti bezbednije okruženje.  Edukovati mlade kako prepoznati, smanjiti i zaustaviti nasilje. Edukacija što većeg broja mladih o bezbednosti i vrstama nasilja je veoma važna jer su svi oblici nasilja u porastu, a posebno među mladima. Stečena znanja će im poslužiti i za prevenciju nasilja, sticanje zdravih navika ponašanja i redukovanje pogrešnih i ustaljenih modela ponašanja,kao i osnaživanje mladih u borbi protiv nasilja svake prirode. Bezbednost mladih i njihovog okruženja je cilj.

 

„Veoma sam srećna u radu sa mladima na ovom projektu jer mislim da radim ispravnu i korisnu stvar, koja će zaista osnažiti mlade, učiniti im život lepšim, bezbednijim i bezbrižnijim. Puno, puno nade ulažem u NAŠE MLADE. Oni su zaista naša budućnost. Možda je razlog što su moja deca mlada, uzrasta od 16 i 20 godina, pa polazim od toga šta želim njima, želim i drugima.“- rekla nam je Slađana.

Edukacija mladih o zdravim stilovima života, kao i o prevenciji nasilja u školama, izuzetno je važna i neophodna, a Slađana je kroz realizaciju svojih projekata ukazala na probleme i dala konkretne predloge za rešenje za ove sve češće i učestalije probleme i na taj način dala izuzetan doprinos društvu.

tekst: Jelena Dopuđ
foto: Privatna arhiva Slađane Čelić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *