Podrška deci koja su uključena u život i rad na ulici

Terenski rad sa decom koja su uključena u život i/ili rad na ulici, Ekumenske humanitarne organizacije realizuje  se uz podršku H. Stepic CEE Charity od 2009.godine. Od tada do danas  njihov cilj je ostao isti, pružiti šansu detinjstvu deci i mladima koji su usled teških životnih okolnosti u riziku da se identifikuju sa ulicom, udalje od svih onih radosti koje detinjstvo čine lepšim, zdravijim, koje otvaraju vrata ka boljem sutra. Njihove  aktivnosti  vezane su  za pružanje podrške na terenu, u tri podstandardna naselja u Novom Sadu (Veliki Rit, Bangladeš i deo naselja Adice), posetom mesta koja su identifikovana kao najčešća gde deca, mladi sami sa i/ili vršnjacima provode prosjačeći, i u okvirima produženog boravka OŠ „Jožef Atila“. U okviru njihovog  projekta angažovano je 22 terenska saradnika i volontera.


Rad na terenu  realizuju terenski saradnici kroz pružanje psihosocijalne podrške, uspostavljanje kontakta sa decom i mladima koji se zateknu u situaciji rada na ulici,upućivanje na relevantne ustanove, kontinuiranu podršku porodicama u naseljima u vidu distribucije različitih potrepština, od obuće, odeće, potrepština za bebe i školskog materijala.


Organizovane su  kreativno-edukativne radionice  u navedenim naseljima, Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji (EHO)  i Svratištu za decu i mlade Novi Sad.
Mnogo pažnje se posvećuje edukativnom  radu sa roditeljima, informisanju i pružanju podrške pri upisu dece u prvi razred.


Deca su uključena u različite socijalne (ne)dostupne aktivnosti kao što su poseta bioskopu, koju realizuju u saradnji sa  bioskopom Arena Sinepleks, kao i pozorištem  za decu „Teatrilo“.
U okviru produženog boravka OŠ „Jožef Atila“ angažovani su volonteri, čiji je rad usmeren na
pomoć u učenju, gde se kroz individualni i grupni rad u sa učenicima 1. i 2.razreda pruža podrška sa ciljem savladavanja poteškoća u radu, kao i praćenju savladavanja gradiva, sa dugoročnim ciljem smanjenja osipanja učenika iz društveno osetljivih grupa iz obrazovnog sistema.


Kako bi radionice bile raznovrsne i pružale  deci i mladima  što potpunije izraze svoje sklonosti, u rad su uključeni stručnjaci iz različitih oblasti. Koriste se autorske publikacije za razvoj grafomotorike i podsticanje dečjeg razvoja. Veoma važan segment edukacije su i  sportske aktivnosti koje se  realizuj u u saradnji sa Strukovnim udruženjem policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“.


„Ovako široko postavljen dijapazon projektnih aktivnosti, otvara mogućnost da ostvarimo  ciljeve i podržimo našu ciljnu grupu decu i mladih (uzrasta od 4 do 19 godina) kako bi dobili šansu da njihovo detinjstvo bude lepše obojeno i kako bismo zajedno gradili lepšu i sigurniju budućnost. U toku godine obeležavamo, kroz različite aktivnosti nama važne datume, 12.april- Međunarodni dan dece koja su uključena u život i/ili rad na ulici, 1.jun-Međunarodni dan dece, 12.jun-Svetski dan protiv rada dece, i 20.novembar-Svetski dan prava deteta.“- rekla je Vedrana Bjelajac, koordinatorka ovog projekta.


Kroz iskustvo rada sa decom i mladima utisak je da zaista nije potrebno puno za dečji osmeh, osim jednog, dar da prepoznate i oslušnete njihove potrebe, da ih razumete, svaki njihov pogled, ponašanje, da znate kada i na koji način da im pružite ruku podrške. Veština rada sa decom dolazi iz razumevanja sopstvenih potreba, a kada spoznate koje su potrebe dece koja su u riziku da postanu deca u uličnoj situaciji, shvatite da često korišćen izraz da sreću čine sitnice, nije samo floskula, već ono što čini jedno društvo plemenitijim i inkluzivnim.

J. D.
foto: EHO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *