Otvoren 38. Sajam pčelara Vojvodine

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević otvorio je juče 38. Sajam pčelara Vojvodine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i tom prilikom pozvao pčelare da zajedno sa državom i pčelarskim organizacijama nastave da rade na   unapređivanju  pčelarske proizvodnje.

Radojević je ukazao na važnost ove tradicionalne sajamske manifestacije sa međun arodnim učešćem koju Pokrajinski sekretarijat i finansijski podržava, jer  na najbolji način  promoviše pčelarstvo i proizvodnju meda, a široj javnosti predstavlja sliku o stanju ove sve značajnije poljoprivredne grane.

„ Pokrajinski sekretarijat je u 2017. godini napravio izuzetan iskorak u finansijskoj podršci pčelarstvu, kada je uvećan nivo subvencija za pet do šest puta u odnosu na period pre toga. Za ove tri godine zaključili smo sa vojvođanskim pčelarima preko 400 ugovora ukupne vrednosti blizu  150 miliona dinara.Čestitam pčelarima, pre svega zato jer su pravi primer dobre prakse kako se treba udruživati, Savezu pčelarskih organizacija Vojvodine i Savezu pčelarskih organizacija Srbije koje su krovne organizacije naših pčelara i referentni sagovornici Pokrajinskog sekretarijata i Ministarstva poljoprivrede“, istakao je Radojević.

Resorni sekretar je poručio da svi zajedno moramo voditi računa o pčelama.

„Podaci pokazuju da na Zemlji postoji 250.000 biljaka cvetnica i da pčele oprašuju njih 90 odsto. Naučnici tvrde kad ne bi bilo pčela za nekoliko godina sa lica Zemlje nestalo bi 100 000 vrsta biljaka. Oko 200 poljoprivrednih kultura oprašuju pčele, pa su koristi od medonosnih pčela nemerljive“, podsetio je Radojević na stručnom savetovanju organizovanom u okviru Sajma pčelarstva. On je ukazao da ovi podaci govore sasvim dovoljno i upozoravaju nas o tome da svi zajedno moramo voditi računa o optimalnim agrotehničkim merama, posebno kada je reč o primeni pesticida i herbicida, kao ostalih toksičnih supstanci koje mogu štetno uticati na pčele.

Sekretaru Radojeviću je danas uručena i povelja Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine za doprinos Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu razvoju pčelarstva u Vojvodini.

Prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta  koji je zajedno sa Savezom pčelarskih organizacija Vojvodine domaćin ove sajamske manifestacije, ukazao je na njen višestruki značaj koji se ogleda u mogućnosti da, u okviru strčnog savetovanja, pčelari steknu najnovija saznanja u oblasti proizvodnje kojom se bave, a s druge strane  reč je o jedinstvenom mestu gde se osim pčelara okupljaju i proizvođači opreme, reprodukcionog materijala ali i nosioci agrarne politike.

Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine Radomir Vlačo je istakao dobru saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom i Pokrajinskim sekretarijatom poljoprivredu, naglasivši da je zadovoljan ovogodišnjom manifestacijom koja je okupila oko 40 izlagača.

U holu Poljoprivrednog fakulteta priređena je velika prodajna izložba. Pčelari su mogli da biraju pčelarsku opremu, pribor, preparate za lečenje pčele, repromaterijal za pčelarstvo kod velikog broja proizvođača opreme. Sajam pčelara Vojvodine i ove godine okupio veliki broj pčelara iz cele Srbije. ali i goste iz Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *