ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE „SRPSKO SRCE JOHANOVO“ U DRUŠTVU NOVINARA VOJVODINE

Juče, 05.marta, održana je promocija knjige Veselina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo“ u punoj sali Kluba Društva novinara Vojvodine u Novom Sadu.

Prisutne je pozdravio predsednik izdavačke delatnosti Društva novinara Vojvodine, Mladen Bulut, i izrazio svoje  veliko zadovoljstvo  pre svega što je autor odabrao da promociju knjige održi u prostoru Društva. Bulut je prisutne podsetio i na bogatu izdavačku delatnost Društva novinara Vojvodine.

Mladen Bulut, predsednik izdavačke delatnosti DNV

Slobodan Rosić je  ispred udruženja „Poeta“ koje je i izdavač ove knjige rekao da je ovo 14. izdanje po redu, i da su oni izuzetno ponosni na staž ove knjige prema kojoj će biti sniman i film. Knjiga je prevedena na engleski, nemački, ruski i još mnogo jezika, a u pregovorima su čak i za prevode na kineski i japanski jezik.

O samoj knjizi i autoru govorila je i naša uvažena novinarka Ljiljana Bulatović Medić, koja je dala svoje viđenje knjige i ukazala na važnost njenog trajanja, kao trajanja same istine.

“ Sve je nastalo od poeme koju sam nazvao Srpsko srce Jovanovo, ona je napisana daleke 2006. godine. Ona je u meni proizvela tako veliki bol, da kad sam krenuo da pišem jednostavno sam za dva sata napisao pet stranica A4 formata, što mi danas izgleda stvarno nemoguće, jer mislim da mi je to neko diktirao. Dve strofe poeme sam dodao 2007. godine pošto je za mene bila važna informacija da je Nemac koji je dobio transplantacijom srce Jovanovo usvojio njegovo dete i prešao u pravoslavlje.  Vrlo je jasna razlika između prvog i drugog dela poeme. Sa čovekom koga u ovoj knjizi opisujem sreo sam se na sahrani supruge svog prijatelja i brata koji je nestao 1999. godine i tada sam čuo priču na osnovu koje je nastala ova knjiga, a pre nje naravno i poema. Tri godine sam ja razgovarao sa njim, a morate shvatiti da je to doba kada se ne priča o trgovini ljudskim organima. Tada sam saznao i opis scene kada je Nemac došao do kuće čoveka čije srce nosi. Došao je sa namerom da finansijski pomogne porodici čoveka čije je srce nosio,sve vreme misleći da je organ dobio od donora, a ne od čoveka koji je kidnapovan. Izgleda su te naše stradalnike primoravali da potpišu neke papire kada su kidnapovani kao da su donori organa i da su to uspeli da uvedu u legalne tokove.“ – rekao je Dželetović i dodao  da je istina kao voda i da ona uvek nađe svoj put.

Bez bilo čije finansijske pomoći njegova knjiga doživela je 14, izdanje i prevedena je na mnoge svetske jezike, a na dobrom je i sigurnom putu da se prema njoj snimi i film u stranoj produkciji. Film će biti na engleskom jeziku, kako bi ceo svet video šta se dešavalo na prostoru Kosova i Metohije.

Promocija ove knjige je održana na inicijativu našeg člana, Stojana Predovića, koji je inače predsednik udruženja “ Glas Metohije“, čija je prvenstvena želja bila da što više ljudi sazna za ovaj roman koji govori o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

J.D.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *