Obeleženo 75 godina dnevnog lista „Mađar so“

Obeleženo 75 godina dnevnog lista „Mađar so“

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas na svečanosti u Novosadskom pozorištu, povodom 75. godišnjice dnevnog lista „Mađar so“, istakavši da je sedam i po decenija neprekidnog štampanja ovog lista i 25.000 primeraka – primer za divljenje i ponos.

„Informisanje je izuzetno važan segment demokratskog društva, a kada je o manjinskim zajednicama reč, informisanje je i mnogo više od toga – ono je i način da se očuva identitet, kultura i tradicija, kao i da se u duhu najznačajnijih vrednosti svake od tih zajednica edukuju i usmeravaju mlade generacije“, naglasio je predsednik Mirović.

On je dodao da „Mađar so“ svoju misiju vrši upravo na takav način i da je to jedan od suštinskih razloga za ovako dugo i uspešno trajanje svih ovih 75 godina.

„Pokrajinska vlada je stanovišta da je informisanje na manjinskim jezicima jedan od osnovnih mehanizama da sve nacionalne zajednice čuvaju i razvijaju svoju samobitnost i zato ono danas ima i uvek će imati našu maksimalnu podršku. U poslednje tri godine, subvencije listovima na manjinskim jezicima čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, a među kojima je i „Mađar so“, povećane su za gotovo petinu. Naša podrška je stabilna i kontinuirana, i tako će biti i u godinama pred nama“ izjavio je Mirović.

„Hvala Pokrajinskoj vladi i Vladi Mađarske, koje nam pomažu da sačuvamo identitet i opstajanje. Posebno hvala predsedniku Miroviću na saradnji u proteklim godinama, koja će, verujem, postati standard od kog će svi građani AP Vojvodine imati koristi“, kazao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

„Današnji dan prilika je i za to da se podsetimo vremena pre 75 godina, vremena kada je osnovan naš list. Sa poštovanjem gledamo na osnivače i urednike našeg lista“, naglasio je Pastor.

„Ponosna sam na ovaj jubilej i brojne novinarske opuse. Naša snaga leži u poverenju naših čitalaca“, rekla je direktorka Novinsko-izdavačke kuće „Mađar soa“ Rozalija Ekres i zahvalila na podršci Pokrajinskoj vladi, koja, kako je navela, pomaže njegov opstanak.

APV
foto: RTV (Jaroslav Pap)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *