Novosadske muzičke svečanosti 2020

Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS) 202o, pod nazivom “ Betoven i Heroine“, održaće se od 21. do 28. aprila u: Sinagogi, Svečanoj sali Matice srpske, Studiju “M” i Srpskom narodnom pozorištu.

Ove godine, najugledniji i najznačajniji Međunarodni festivala umetničke muzike u našoj zemlji – Novosadske muzičke svečanosti, posvećen je velikim godišnjicama i Umetnicama. Jubilarno 40. izdanje NOMUSA će, s jedne strane, biti upamćeno po izvođenjima kapitalnih dela jednog od najvećih kompozitora svih vremena – Ludviga van Betovena, a povodom 250 godina od njegovog rođenja, a s druge, po učešću značajnog broja pripadnica lepšeg pola u ulogama solistkinja, članica ženskih ansambala i kompozitorki.

Betoven i Heroine je moto ovogodišnjeg NOMUSA  koji se sastoji od 13 brižljivo kreiranih programa i sjajnih izvođača iz naše zemlje, kao i iz Slovenije, Austrije, Nemačke, Italije, Belgije, Rusije, Jermenije i Litvanije. Festival će ugostiti zavidan broj muzičara okupljenih u velike vokalno-instrumentalne sastave (Hor i Simfonijski orkestar RTS), simfonijske (Beogradska filharmonija, Vojvođanski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu) i manje gudačke orkestre (ženski ansambl Almazian Symphony), kao i različite kamerne formacija (Kvartet saksofona Signum, Wiener Kammersymphonie, Gudački kvartet TAJJ, Nomus kamerni ansambl 2020…). Takođe, NOMUS će s dva programa – stilski i modernim načinom interpertacije, proširiti svoje uobičajene okvire: nastupima ansambala Nagaš iz Jermenije i New Ideas Chamber Orchestra iz Litvanije. Prvi, koji čine tri briljantna ženska vokala i trojica virtuoza na narodnim instrumentima (ud, duduk, dol), izvodi kompozicije komponovane na srednjovekovne tekstove o izgnanstvu, jermenskog pesnika i sveštenika Nagaša, dok je drugi, sedmočlani sastav, poseban po zanimljivim obradama kompozicija autora iz različitih muzičkih epoha i neobičnoj postavci i načinu interpretacije muzičara na sceni.
Na Festivalu NOMUS 2020. će biti premijerno izvedena i kompozicija „Pesme Morskog ranča“, naše ugledne kompozitorke Aleksandre Vrebalov.

Bilo po izboru programa ili izvođača, neke od ključnih odrednica NOMUS 2020. su „inovativnost“, „aktuelnost“, „bezvremenost“, „univerzalnost“, „intrigantnost“, „svesnost“…

Sve detalje o učesnicima i programima pogledajte ovde: http://www.muzickaomladina.org/nomus/

Prodaja ulaznica za koncerte počinje u ponedeljak 9. marta u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i ON-line (za koncerte u Sinagogi) na: http://www.muzickaomladina.org/nomus/

Organizator NOMUSA je Muzička omladina Novog Sada, a generalni pokrovitelj Grad Novi Sad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *