NOVI CIKLUS OBUKE ZA DIGITALNU FOTOGRAFIJU

Od februara 2020. u Novom Sadu se organizuje kurs digitalne fotografije za koji je ostalo još svega dve nedelje za prijavljivanje kandidata. Od predavača Željka Savića, master kulturologa i strukovnog inženjera primenjene fotografije, koji ove kurseve drži već osam godina, želeli smo da čujemo nešto više o samoj obuci i kome je kurs namenjen.

Najavljujete upis nove grupe polaznika kursa fotografije u Školi digitalne fotografije Ars akademije. Kome je namenjen kurs, do kad se zainteresovani mogu prijaviti i kad počinje obuka?

Kurs digitalne fotografije počinje od februara ove godine, a upis traje do kraja januara 2020. godine. Kurs je namenjen svima koji su raspoloženi da prošire svoja znanja o digitalnoj fotografiji, a koji su stariji od 12 godina.

Kakvu opremu treba da ima kandidat i da li je za pohađanje neophodno iskustvo iz oblasti fotografije?

Na početnom nivou se ne traži zahtevna oprema i iskustvo, ali zahteva se redovno prisustvo i pažnja. Moguće je doći i sa naprednim telefonima koji podržavaju manuelni mod (blende, ISO, WB…) i vremenom preći na digitalnu foto opremu.

Mi preporučujemo da polaznici nabave aparat koji ima izmenjive objektive, ako ne profesionalne, onda poluprofesionalne. Kompaktne aparate treba izbegavati, ti aparati daju slabe rezultate. Što se aparata tiče, nije važno da li će marka biti NIKON, SONY, CANON ili drugi, važno je koliko ste savladali ili ćete savladati funkcije na aparatu.

Gde se održavaju predavanja i koliko traje kurs?

Obuka se od 2012. godine organizuje u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu.

Postoje grupni i individualni kursevi. Grupni kursevi traju po tri meseca osnovni i napredni nivo, posle čega sledi specijalizacija individualno. Na primer, neko želi posle tih 6 meseci da radi samo studijsku fotografiju.

Na koji način se odvija obuka, da li se više pažnje posvećuje teoriji ili praktičnom radu?

Časovi su koncipirani da traju dva sata, u to ulazi teorija, praksa i konsultacije. Polaznici kursa imaju i zadatke iz oblasti fotografije, izrađuju portfolio najboljih uspelih vežbi koje su uradili.

Dinamika dolazaka je jednom sedmično, obično subotom, ali nekada se termin prilagodi određenim terenskim vežbama (snimanje nekih događaja ili odlaska u prirodu).

Da li po završetku kursa polaznici dobijaju sertifikat i u kojim oblastima mogu da upotrebe stečeno znanje?

Sertifikat dobijaju polaznici posle 6 ili 9 meseci.

Posle prvog dela kursa polaznici rade test, treba da pokažu da su savladali princip rada blende, ekspozicije, ISA, WB, fokusiranje i sl. I onda mogu dalje da napreduju. Za prva tri meseca se ne dobija sertifikat. U drugom delu (srednji nivo kursa) savladaju se principi komponovanja fotografije likovni elementi, kadriranje i slično. Nakon tog savladanog kursa, polaznici dobijaju sertifikat i oni su najčešće osposobljeni za foto-reporterstvo. Vrlo često nađu posao radeći za neke portale, snimanje svadbi i sl.

I poslednja faza, sertifikat dobijaju polaznici naprednog kursa gde se specijalizuju za fotoreporterstvo ili studijsku fotografiju. Tu polaznici mogu da rade pored već pomenutih poslova, poslove fotografa na brodovima ili studijsku fotografiju. Posebno za mnoge atraktivno je osposobljavanje polaznika za prodaju fotografija preko interneta na specijalizovanim sajtovima za prodaju fotografija.

Održavate li saradnju sa Vašim ranijim polaznicima Škole fotografije Ars akademije i kakva su iskustva?

Imajući u vidu da smo mi udruženje koje se bavi umetnošću, naukom i kulturom, mi sa velikm zadovoljstvom sarađujemo sa svim našim članovima koji žele saradnju, a posebno onima koji završe kurs i žele da dalje napreduju. Tu im dosta pomažemo kroz uključivanje u razne izložbe, preporučujemo ih na konkurse i sl. Jedan od razloga formiranja kursa je da proširimo članstvo na one koji žele da rade i usavršavaju se u pomenutim oblastima, a posebno me raduje što su se kod nas okupili pozitivni ljudi.

Koja je cena kursa, da li postoje neke pogodnosti za rani upis?

Mi smo otvoreni za besplatno davanje saveta svima koji to žele, kako ne bi lutali i gubili vreme. Važna je dobra preporuka za opremu i rad sa istom. Kod nas su cene simbolične (nisu komercijalne), često dajemo popuste studentima, novinarima, penzionerima i raznim grupama. Na portalu Ars Medija u kategoriji fotografija, mogu se naći detaljnije informacije oko upisa i cena.

Planirate li da održite besplatno uvodno predavanje na određenu foto temu, navikli smo na takva dešavanja?

Besplatna uvodna predavanja su česta praksa koju sprovodim. Ljudi mogu doći u Muzej Vojvodine, čuti besplatno predavanje na neku temu, upoznati se sa načinom rada, postaviti pitanja iz oblasti fotografije i prosto prepoznati da li je za njih Škola digitalne fotografije Ars akademije.

Hvala Vam na razgovoru!

 

U kratkim crtama o predavaču Željku Saviću:

Datum i mesto rođenja: 03. 12. 1977, Mostar;

Živi u Novom Sadu.

Trenutno obavalja posao: potpredsednika Društva novinara Vojvodine

Urednika je portala TV Ars Medija,

Predavača fotografije na Visokoj školi LOGOS centar u Mostaru i Ars akademiji.

Obrazovanje:

Master kulturolog, Fakultet za kulturu i medije, Univerzitet Megatrend, Beograd.

Strukovni inženjer grafičkog inženjerstva i dizajna, (primenjena fotografija) Visoka tehnička škola strukovnih studija, Novi Sad.

Član:

Udruženja ljubitelja i majstora umetnosti, veština i teorija umetnosti i nauka Ars akademija (jedan je od osnivača Ars Akademije),

Društva novinara Vojvodine (DNV),

Udruženja novinara Srbije (UNS),

IFJ – International Federation of Journalists;

Nagrade:

Prva nagrada za fotografiju Sremskokarlovačkog likovnog salona 2019,

Specijalna nagrada za fotografiju Sremskokarlovačkog likovnog salona 2018,

Godišnja nagrada „Dušan Šijački” za zapažena dokumentarna i umetnička fotografska ostvarenja, mart 2016, Društvo novinara Vojvodine,

Prva nagrada za fotografiju Sremskokarlovačkog likovnog salona 2015,

Treća nagrada Sremskokarlovačkog likovnog salona 2014,

Povelja Dimitrije Frušić – 2012, UNS,

Dobitnik godišnje – prve nagrade za crtež „ Između jave i sna” Ars akademije 2005.

Samostalne izložbe:

Izložba „Budimo ljudi”, Muzej Semberije 2016,

Izložba „Budimo ljudi”, Kulturni centar Novog Sada 2015,

Muzej Semberije 2016. Izložba „Kako ostati čovek”, galerija La Vista 2014,

Izložbe „Tragom nemanjićkih manastira”, Muzej Semberije 2013, Kulturni centar Grada Novog Sada 2014, KC Sremski Karlovci 2014,

Izložba fotografija „Hilandar”, galerija KIC Mladost u Futogu, 2012,

Izložba fotografija „Hilandar”, galerija „PAYA AND HORSE” – London 2011. godine,

Izložba fotografija „Povratak prirodi”, Muzej savremene umetnosti Novi Sad 2010, organizator PMF iz Novog Sada,

Izložba crteža „Crna rijeka”, galerija Ars akademija, Novi Sad, 2006,

Izložba crteža, DKV galerija, Novi Sad, 2006, organizator Ars akademija.

Učesnik je brojnih kolektivnih izložbi i slikarskih kolonija.

Razgovarao: V. Raonić;

Foto arhiva: Ars akademija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *