Gala koncert operske muzike u Sinagogi

Gala koncert operske muzike Vissi d’arte u utorak, 12. novembar 2019, u Sinagogi!
Učestvuju:
Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“
Dirigent: Emanuel Plason
Solisti: Nino Lezava, sopran – Zurab Zurabišvili, tenor – Jasmina Trumbetaš Petrović, sopran
Aleksandar Stamatović, bas-bariton – Marija Jelić, sopran

Na programu su najlepše operske arije Pučinija i Verdija
Koncert počinje u 20,00 časova.

Ulaznice se prodaju u prostorijama Muzičke omladine Novog Sada (Katolička porta 2, tel. 021/452-344), radnim danima od 8h do 14h, kao i ON-Line: www.muzickaomladina.org
Cene ulaznica: 800,00 dinara parter sredina i i 600,00 dinara parter sa strane. Studenti, đaci i penzioneri imaju popust 50% na redovne cene karata.
***
Organizator koncerta: operska agentura „Sandra Milankov“
***
Dirigent Emanuel Plason (Emmanuel Plasson) je i šef-dirigent Havajske opere Honolulu. Studije dirigovanja je završio na Jejlu, u Americi. Gostuje širom sveta, između ostalog redovno nastupajući u londonskoj operi Kovent gardena, njujorškom Metropolitenu, Operi „Lyric“ u Bostonu, Njujorškoj gradskoj operi, zatim u Kentakiju, Minesoti, Sinsinatiju, Midlberiju. Sarađivao je s operskim kućama Montreala, Tuluza, Dalasa, Orlanda, Vermonta, Melburna i Novog Zelanda… U svojoj domovini Francuskoj Plason je nastupao u skoro svim operskim kućama i smatra se ambasadorom francuskog repertoara. Prošle godine u Parizu, na otvorenom, dirigovao je koncertom na kojem su nastupali Roberto Alanja i Aleksandra Kurzak.

Sopranistkinja Marija Jelić (1993) od 2017. peva u Narodnom pozorištu u Beogradu gde je do sada ostvarila sledeće uloge: Barbarine u Mocartovoj Figarovoj ženidbi, Ines u Trubaduru i Grofice Čerpano u Rigoletu Đuzepa Verdija, Stane u Konjovićevoj Koštani, Mimi u Pučinijevim Boemima. Trenutno priprema uloge u operama Karmen Žorža Bizea i Na uranku Stanislava Biničkog. Nosilac je velikog broja nagrada na nacionalnim takmičenjima iz pevanja. Nastupala je na velikom broju koncerata u zemlji, kao i u Parizu i u Beču (s Bečkim kamernim orkestrom). Pevala je na gala koncertu zatvaranja operskog festivala u Vernigerodeu (Nemačka), kao i u Internacionalnom muzičkom centru u Moskvi.

Jasmina Trumbetaš Petrović, prvakinja je opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Dobitnica je mnogih nagrada u zemlji i inostranstvu. Tokom karijere sarađivala je s brojnim domaćim i stranim umetnicima i nastupala na međunarodnim scenama u Italiji, Austriji, Francuskoj, Rumuniji, Nemačkoj, Koreji, Mađarskoj, Portugaliji, Grčkoj, u operama Aida, Madam Baterflaj, Toska. Do sada je tumačila sopranske uloge, između ostalih, i Toske, Aide, Dezdemone, Amelije, Elizabete, Adrijane, Leonore, Baterflaj, Mimi, Mikaele i Hasanaginice. Za ulogu Toske 2014. godine dobila je nagradu Udruženja muzičkih umetnika Srbije i proslavila 20 godina umetničkog rada. Od 2015. kao vokalni pedagog sarađuje s majstorskim kursom za pevače u Jerusalimu – IMVAJ.

Nino Lezava je diplomirala s najvišim ocenama na Državnom konzervatorijumu „I. Sarazišvili“ u Gruziji. Usavršavala se na brojnim master-klasovima kod poznatih operskih umetnika, između ostalih Ane Tomove i Jelene Obrascove. Bila je solista Državne opere „Z. Taliašvili“, gde je ostvarila uloge Violete u Travijati, Đilde u Rigoletu, Norine u Don Paskvaleu, Adine u Ljubavnom napitku, Cerline u Don Đovaniju, Lučije u Lučiji od Lamermura, Oskara u Balu pod maskama. Nastupala je u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Rusiji i Italiji. Dobila je nagradu na Nacionalnom festivalu dramskih umetnosti u Pezaru. Od 2011. godine obavlja funkciju umetničkog direktora i profesora na Međunarodnoj akademiji operskog pevanja „Renata Tebaldi i Mario del Monako“ u Pezaru.

Gruzijski tenor Zurab Zurabišvili je studirao solo pevanje na Konzervatorijumu u Tbilisiju i na Mocarteumu u Salcburgu kod Marte Šarp i Hane Ludvig. Od 2013. radi kao slobodni umetnik i peva širom sveta u raznim teatrima, poput Nacionalne opere u Atini, Opere Flandrije u Antverpenu, Berlinske opere, Kraljevske opere (Kopenhagen), Nemačke opere (Diseldorf), opera u Gracu i Hanoveru, Tirolskog državnog pozorišta (Insbruk), Badenskog državnog pozorišta (Karlsrue), Narodnog pozorišta u Manhajmu, Državne opere u Tbilisiju, Izraelske opere (Tel Aviv), Kraljevskog pozorišta (Torino), Nemačkog narodnog pozorišta (Vajmar), Hrvatskog narodnog kazališta (Zagreb), Narodnog pozorišta (Beograd) i Ciriške opere.

Aleksandar Stamatović je prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a paralelno s umetničkom karijerom Stamatović je od 2005. do 2007, kao i od 2012. do 2019. godine, radio na položaju zamenika direktora. Ostvario je niz uloga, kao što su: Jovan u Štrausovoj Salomi, Eskamiljo u Bizeovoj Karmen, Leporelo u Mocartovom Don Đovaniju, Alfio u Maskanjijevoj Kavaleriji rustikani, Sanča Pansa u Masneovom Don Kihotu, Monterone u Verdijevom Rigoletu, Amonasro u Verdijevoj Aidi, Anđeloti u Pučinijevoj Toski… Sarađivao je s mnogim renomiranim pozorištima i operskim kućama širom Evrope i u SAD-a. Gostovao je u operskim kućama i na festivalima u Italiji (Ravena, Kazamari, Rovigo, Vičenca), Grčkoj (Atina, Solun, Krf, Kefalonija), Danskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Austriji, Portugaliji, Norveškoj, Francuskoj, Bugarskoj i na Kipru. Pevao je s renomiranim umetnicima, kao što su i Leo Nuči i Hose Kareras.

izvor: Muzička omladina Novog Sada

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *