Još 7 preminulih u Srbiji od koronavirusa, i 292 novoobolelih

Epidemiolog Predrag Kon saopštio je da je u Srbiji još sedam osoba preminulo usled virusa korona, ukupno 58, uz još 292 potvrđena slučaja virusa, ukupno 2.200.

Kon je, na pres konferenciji, rekao da je od poslednjeg izveštaja testirano 1.192 osobe, od kojih su 292 bile pozitivne. Hospitalizovano je 1.197 osoba a na respiratoru je 101 pacijent.

Najviše inficiranih je u Beogradu 876 , 49,6%, a slede Niš sa 90 pacijenata i Novi Sad sa 86 pacijenata, slede Ćuprija, Kruševac, Čačak , Leskovac itd.

„Procenat smrtnosti je 2,63“ rekao je Kon..

Broj testiranih svaki dan sve veći

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se broj testiranih na korona virus povećava iz dana u dan i dodao da očekuje da u toku ove nedelje taj broj na dnevnom nivou bude 1.500.

On je na konferenciji u Palati Srbija rekao da je zadovoljan brojem testiranja, ali ne u potpunosti.

„Ono što je jako bitno, to je da su svi sa blagim simptomima ili bez simptoma što nama, koji se duže bavimo ovim poslom, nešto znači, ali ne bih da prejudiciram. U svakom slučaju, to je mnogo bolje nego da su većina sa težim ili srednje teškim simptomima“, rekao je Kon.

To i jeste važno da se eventualni nosioci virusa otkriju što pre, odnosno što ranije.

Dodao je da se razmišlja o tome da se pređe na što šire testiranje.

Svim zdravstvenim radnicima potrebna zaštitna oprema

On je potvrdio je danas da je neophodno da i zdravstveni radnici koji rade u ustanovama koje nisu zadužene za zbrinjavanje pacijenata obolelih od Kovid-19 budu obezbeđeni zaštitnom opremom kakvu imaju Kovid bolnice.

“U ovoj situaciji biće neophodno da se obezbede i ti zdravstveni radnici sa opremom koja je namenjena za Kovid bolnice, dok Kovid pozitivni iz tih ustanova bi trebalo da budu prebačeni u Kovid bolnice”, rekao je Kon.

On je to rekao povodom zaraženih lekara u Institutu “Dedinje” koje je inficirao jedan od pacijenata, i dodao da je u izveštaju sa operacije navedeno da su svi u sali imali zaštitnu opremu.

Kon je istakao i da će se proceniti da li je u ovakvoj situaciji potrebno smanjiti broj operacija i primati samo hitne slučajeve, što bi važilo i za Dedinje.

“Ne možemo ostaviti zdravstvene radnike nezaštićene u situaciji kada im se pojave ovakvi slučajevi, s druge strane osnovna namera je da takve bolnice ostanu Kovid slobodne, međutim, tu se postavlja pitanje kako ćemo znati da li su pacijenti ušli u inkubaciju ili ne”, rekao je Kon.

Kaže da je jedna od molbi direktora Instituta “Dedinje” Milovana Bojića bila da se svi pacijenti koji dolaze testiraju.

“Međutim, onda ide odgovor na tu njegovu molbu da ako se svi testiraju u fazi inkubacije mogu da budu i lažno negativni”, ukazao je Kon.

Zbog toga će, kaže, krizni štab pokušati da pronađe najpovoljnije i najracionalnije rešenje.

Kisić: Testirano 868 zdravstvenih radnika, 160 bilo pozitivno

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je do sada testirano 868 zdravstvenih radnika, od kojih je 160 bilo pozitivno na prisustvo virusa.

Kisić je navela da u ukupnoj strukturi obolevanja zdravstveni radnici čine 8,38 odsto.

darija, kisic, tepavcevic

Tanjug (Tara Radovanović)

„To je ukupno opterećene obolevanja u zdravstvenim ustanovama“, rekla je Kisić Tepavčević

Za većinu pacijenata koji se nalaze na respiratorima ,može se reći da je njihovo zdravstveno stanje kritično. Svi preminuli su bili na „veštačkim plućima“ rekla je u razgovoru sa novinarima  Kisić Tepavčević.

Međutim bilo je slučajeva gde je došlo do spontanog disanja pacijenata koji su bili na respiratoru i to je ohrabrujuće, mada se ne može generalizovati opšte zdravstveno stanje rekla je Kisić Tepavčević.

 Sa bolničkog lečenja otpušteno 178 pacijenata

Sa bolničkog lečenja otpušteno je do sada ukupno 178 pacijenata koji su bili hospitalizovani zbog korona virusa, dodale je ona.

Kisić je,  rekla da je u KBC „Dragiša Mišović“ sa bolničkog lečenja otpuštena 101 osoba, od kojih 28 na Sajmu čeka drugi negativan nalaz.

Iz KC Vojvodina, nakon dvostrukog negativnog nalaza otpušteno je pet osoba, dodala je ona.

Kisić je navela da je iz KBC „Zemun“ otpušteno 36 pacijenata koji više nisu pokazivali znakove infekcije, a od njih je 32 koji na Sajmu čekaju drugi negativan nalaz, dok je četvoro pušteno kući.

Iz KC Niš otpušteno je 36 pacijenata, dodala je Kisić.

„Zaključno sa ovim momentom, 178 osoba je otpušteno sa bolničkog lečenja, Nisu svi još došli kućama, već čekaju drugi negativan nalaz“, navela je ona.

Kako je rekla, više puta je rečeno da su privremene bolnice tipa one na Sajmu predviđene za osobe sa najlakšim formama bolesti, jer se time čuvaju njihove porodice, da ne dođe do infekcije.

Na pitanje da prokomentariše snimke koji su se pojavili u javnosti da se na Beogradskom sajmu „noću prave žurke, možda i sa alkoholom“, Kisić je rekla da smešteni na sajmu pokušavaju da organizuju svoj boravak tamo, što je, kaže, ljudski i razumljivo, a da je unošenje alkohola apsolutno zabranjeno.

izvor: TANJUG, RTV
foto: EPA-EFE (Friedemann Vogel)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *