Đorđević položio venac povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, u ime Vlade Srbije, položio je venac kod Spomenika „Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu“.

Pored Đorđevića vence su položili i državni sekretar Nenad Nerić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici SUBNOR-a i Udruženja logoraša, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Dan sećanja na žrtve genocida obeležava se 22. aprila, kada je na današnji dan 1945. godine došlo do proboja grupe zatočenika ustaškog logora smrti u Jasenovcu-Donja Gradina u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Ovaj dan posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje i Rome stradale u masovnim i nečovečnim usmrćivanjima tokom Drugog svetskog rata.

Sistem koncentracionih logora „Jasenovac“ predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu, a u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je stotine hiljada civila, najvećim delom Srba, kao i Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada dece (logor u Jastrebarskom).

Sistem koncentracionih logora obuhvatao je više lokaliteta na teritoriji današnje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Najzloglasniji nacistički logor na teritoriji okupirane Srbije bio je koncentracioni logor na Starom Sajmištu u Beogradu, čiji su zatočenici, uglavnom Srbi, Jevreji i Romi, masovno ubijani od 1941. do 1944. godine.

izvor: TANJUG, RTV
foto: Tanjug (Zoran Žestić)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *