U Srbiji 408 novoinficiranih korona virusom, umrlo još pet osoba, ukupno 99      

U Srbiji je u poslednja 24 sata kod još 408 osoba registrovan virus korona, preminulo je još pet osoba, ukupno 99, ali je i pet osoba „skinuto“ sa respiratora, saopštio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je, na pres konferenciji, rekao da je u poslednjih 24 sata u Srbiji testirano 2. 880 osoba, od kojih je 408 pozitivno na Kovid 19.

Hospitalizovano je 3.245 pacijenata, a na respiratoru je trenutno 128 pacijenata.

Lakše oboleli u kontaktu s porodicom

Načelnik Infektivne klinike Goran Stevanović objasnio je danas da pacijenti koji su u boljem opštem stanju sami mogu da prenesu te informacije svojoj porodici, dok o slučajevima obolelih na intenzivnoj nezi porodicu informišu lekari.

Stevanović je, na pitanje zašto porodice hospitalizovanih zaraženih ne mogu da dobiju informacije o njihovom stanju, rekao da pacijenti koji su hospitalizovani, a u opštem su dobrom stanju, mogu sami da komuniciraju mobilnim telefonom.

“Svaki dan im se saopštava njihovo zdravstveno stanje, koje mogu da komuniciraju porodici, koja ne mora da zove lekare”, rekao je on.

„Što se tiče teško obolelih na intenzivnom odeljenju, postoje termini za davanje telefonskih informacija“, kaže epidemiolog.

On je zamolio da se članovi porodice hospitalizovanih međusobno usaglase i da samo jedna osoba zove da bi se dobila informacija, jer u suprotnom dolazi do zagušenja telefonske linije.

„A svakako će direktno dobiti informacije od lekarskog kadra koji se brine o pacijentu“, kazao je on.

Zamolio je i za strpljenje za slučajeve kada porodice zovu, a lekari imaju tog trenutka priliv, odnosno prijem novih pacijenata.

Lončar je istakao da je u poslednjih 24 sata pet pacijenata „skinuto“ sa respiratora, zbog poboljšanja zdravstvenog stanja.

Do danas u 15 sati u Srbiji testirano ukupno 26.278 ljudi.

U poslednja 24 sata preminulo je još pet osoba, ukupno 99.

Preminula su dva muškarca i tri žene, prosečnih godina starosti 69, dodao je Lončar.

U domovima za stare je pozitivno 243 korisnika na korona virus i 32 radnika, saopštio je Lončar.

Kada je reč o zdravstvenim radnicima, od ukupno 4.862 pozitivnih slučajeva njih 557 su zdravstveni radnici, rekao je Lončar, što čini 11,43 odsto ukupnog broja zaraženih.

„Trenutno je 360 zdravstvenih radnika na bolničkom lečenju“, dodao je ministar.

On je rekao da je to procenat koji je otprilike zabeležen u svim zemljama.

Objasnio je i da se sa tim brojem računalo i da može da se podnese i nadoknadi odsustvo zaraženih da bi sistem mogao da funkcioniše.

Kaže da je na Torlaku laboratorijski potvrđeno da je 165 ljudi izlečeno od kovida, pošto imaju dva negativna testa na korona virus.

Ukupno 25 pacijenata više nije na respiratoru, dodao je Lončar.

svet, bilans, 15

covid19.rs
U „Leoniju“ dvoje negativno, za jednog se čeka rezultat

Ministar zdravlja izjavio je da je testirano troje zaposlenih u fabrici „Leoni“ u Prokuplju, da je dvoje od njih negativno na korona virus, a za jednog se čeka rezultat.

On je to rekao na konferenciji u Palati Srbija, odgovarajući na pitanje da li je tačno da je među zaposlenima u toj fabrici registrovan veliki broj obolelih i ako jeste, šta se preduzima tim povodom.

“Situacija se prati iz dana u dan i blagovremeno ćemo vas obaveštavati ako bude bilo kakvih promena vezano za ‘Leoni’”, rekao je Lončar.

U specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti Gornja Toponica bilo je 52 pacijenata sa znacima respiratorne infekcije, od čega su dva pacijenta pozitivna.

Od 58 zaposlenih koji su testirani šestoro je pozitivno u toj ustanovi, dodao je Lončar.

Stanje pod kontrolom, osim u Nišu i Požarevcu

Ministar zdravlja izjavio je da je epidemiološka situacija u Srbiji pod kontrolom, osim u Nišu i Požarevcu, ali da ne sme da zavara, jer se može preokrenuti za dan, kako na bolje, tako i na gore.

Ohrabruje, kaže, i to što se smanjuje broj pacijenata na respiratoru.

Lončar je na pres konferenciji rekao da današnji rezultati nisu loši i da je ohrabrujuće što je manje pacijenata na respiratoru sto je, kaže, izuzetno bitno.

„Situacija je pod dobrom kontrolom, sem Niša i Požarevca, a Beograd je na nivou na kojem je bio i do sada“, rekao je Lončar.

Naglasio je da sadašnje stanje ne treba da opusti i zavara i da, kako će dalje izgledati situacija i statistika, jedino zavisi od toga kako se budemo ponašali

„Sve ovo može da ide na bolje ili na gore u zavisnosti od toga da li budemo poštovali mere koje nam preporučuje struka“, kazao je Lončar.

Lončar je rekao da u Požarevcu ima 19 pozitivnih osoba na korona virus, što ne znači da ih za sat ili dva neće biti i više.

On je na rekao da se medicinski radnici i službe u tim novim žarištima, kao što su Požarevac ili Ćuprija, pripremaju za više zaraženih i da će se tako i ponašati.

korona, virus, kovid, 19, testovi, laboratorija, poljska, varsava, 4

EPA-EFE (Leszek Szymanski)
Gde su smešteni oboleli od virusa korona?

Lončar je saopštio da je u Srbiji hospitalizovano je 3.245 pacijenata obolelih od virusa korona, a na respiratoru je, trenutno, njih 128.

Ukupno je na Infektivnoj klinici i Klinici za pulmologiju KCS smešteno 140 pacijenata.

U starom delu KC Niš smešteno je 196, a u novom delu te zdravstvene ustanove 256.

U KC Vojvodine smešteno je 136 pacijenata, a u KC Kragujevac 98.

U KBC „Dr Dragiša Mišović“ smešteno je 252 odraslih pacijenata i 39 dece.

Od ukupnog broja pacijenata na bolničkom lečenju, u KBC „Zemun“ je 317 pacijenata, a u KBC „Zvezdara“ 350.

U Opštoj bolnici Pančevo je smešteno 175, a u Vojnoj bolnici Karaburma 76.

U privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu nalazi se 383, u Opštoj bolnici Novi Pazar 20, u niškom Čairu 298 dom, a u Domu studenata Medicinskog fakulteta u Nišu 212 osoba.

Na Novosadskom sajmu smešteno je 186 pacijenata, a u novopazarskoj Srednjoj medicinskoj školi „Dva heroja“ 20.

U Banji Junaković kod Apatina nalazi se 16, u Niškoj banji 75, a jedan broj pacijenata se nalazi i u Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj banji.

Apelovao je na građane ovih mesta da budu posebno oprezni, jer je u tim mestima povećana koncentracija virusa i mogu lakše da se zaraze i obole.

Zato treba posebno tamo da se izbegavaju svi kontakti.

Kada je u pitanju situacija u Nišu, kaže da je već određen tim koji preduzima sve mere koje su neophodne da bi se situacija stavila pod kontrolu.

Nadam se da ćemo uspeti ali samo uz pomoć građana, istakao je ministar.

Za pobedu nam treba kontinuirani pad novoobolelih

Ministar zdravlja izjavio je da je za ukidanje mera važno da broj novoobolelih počne da pada, da pada dve nedelje, i da padne ispod pet procenata.

„Da broj novoobolelih krene da pada, da dve nedelje taj broj opada i da padne ispod pet odsto, da bismo mogli da kažemo da imamo rezultat i da imamo ono što želimo“, rekao je Lončar na pres konferenciji na pitanje koliko inficiranih na dnevnom nivou bi trebalo da imamo da bismo konstatovali da smo pobedili Kovid 19.

Kako je rekao, do tada moramo da budemo maksimalno koncentrisani, da se sprovode mere, od kojih je osnovna – da nema kontakata.

„To je jedina stvar koja može dati rezultat“, naglasio je Lončar.

On je dodao da epidemija virusa korona nije samo stvar Srbije, već, u najmanju ruku, cele Evrope, te da je zato potrebno da se udruže sve zemlje.

„Bolje bi bilo da smo seli svi zajedno i doneli mere za celu Evropu, izbegli bismo dileme. Ali, nadam se da će neko iz ovog primera izvući pouku u budućnosti, da će imati to na umu i da će imati snage i vizije da udruži sve kapacitete da na zajednički, solidaran i odgovoran način rešava probleme“, rekao je Lončar.

Ovog puta, dodao je, prepušteni smo sami sebi, ali svakako pratimo šta se dešava u drugim zemljama, a na osnovu rezultata na dnevnom nivou i po preporukama struke donosiće se dalje mere.

„Čujemo sve koji nam daju savete i gledamo da ih sve dobronamerno analiziramo, prilagodimo i primenimo kod nas. Pošto smo ostavljeni sami sebi moraćemo da radimo ono što je nabolje za naše ljude i za naš mentalitet, da bismo dobili najbolje rezultate“, rekao je Lončar.

izvor: TANJUG, RTV
foto: covid19.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *