Uručena „Zlatna pera“ Društva novinara Vojvodine

 Društvo novinara Vojvodine organizovalo je u sredu, 21. februara, svečano uručenje prestižne strukovne nagrade „Zlatno pero“, koju već 14 godina dodeljuje kolegama koje su, po oceni komisije i odluci Upravnog odbora, dale poseban doprinos toj profesiji.

Svečanost je održana u modernom zdanju Radio-televizije Vojvodine, a osim članova DNV-a i ostalih kolega, prisustvovali su  i generalni direktor RTV-a Goran Karadžić, gosti i saradnici – delegati Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama (pomoćnik pokr. sekretara Dragan Traparić) i Gradske uprave za kulturu (načelnica Uprave Zorica Šijak) , kao i izaslanik potpredsednika Vlade Srbije i ministra Miloša Vučevića (Predrag Rajić).

Dobitnici priznanja za 2022. godinu su dugogodišnja urednica dečjeg časopisa na rusinskom „Zagradka“ Melanija Rimar, bivši urednik i jedan od osnivača „Sremskih novina“ Jovan Vuković, dugogodišnji urednik dokumentarno-obrazovnog programa Radio Beograda 2 i autor legendarne emisije „Govori da bih te video“ Dragoslav Simić, prof. dr Biljana Ratković Njegovan sa Fakulteta tehničkih nauka i reditelj i novinar RTV-a Goran Vukčević.  S obzirom na to da su „Zlatna pera“, usled nepredviđenih okolnosti u prethodnom periodu, dodeljena sa zakašnjenjem, predsednik DNV-a Petar Kočić uručio je Zlatno pero i dobitnici za 2021. godinu, doskorašnjoj urednici kultne emisije „Znanje-imanje“ Jasmini Nikitović Stojičić. 

Domaćin skupa, generalni direktor RTV-a Goran Karadžić, istakao je u pozdravnom govoru da mu je čast što je Društvo novinara Vojvodine odlučilo da svoj jubilej, 120 godina tradicije (pošto DNV baštini tradiciju Udruženja srpskih književnika, novinara i umetnika – Zmaj, osnovanog 1904) , obeleži upravo u novom, modernom zdanju pokrajinskog javnog servisa.  Čestitajući laureatima, izrazio je očekivanje da će dodela Zlatnih pera DNV-a na tom mestu postati tradicionalna svečanost.

Govor generalnog direktora RTV-a Gorana Karadžića

Predsednik Društva novinara Vojvodine Petar Kočić, inače novinar Radio Beograda, istakao je da je zajedničko za svih pet dobitnika Zlatnog pera (kao i prethodnu dobitnicu Nikitović Stojičić), da imaju veoma bogatu profesionalnu biografiju, te da je „želja rukovodstva DNV-a da uputi mlade kolege na primere koje treba slediti“.

Obraćanje predsednika DNV-a Petra Kočića

U ime nagrađenih, obratila se prof. dr Biljana Ratković Njegovan, trenutno član Upravnog odbora RTV-a. Ona je zahvalila kolegama na priznanju istakavši da se u svom višedecenijskom istraživačkom i naučnom radu u oblasti komunikologije i medija vodila  Hegelovom mišlju da „ništa veliko na svetu nije postignuto bez ljubavi“, te da se i dan-danas,  kao mentor na doktorskim studijama, vodi upravo time.

Obraćanje prof. dr Biljane Ratković Njegovan
Predsednik DNV-a Petar Kočić (levo) i dobitnik Zlatnog Pera Goran Vukčević
Dobitnica „Zlatnog pera“ Melanija Rimar
Dobitnik „Zlatnog pera“ Dragoslav Simić
Dobitnik „Zlatnog pera“ Jovan Vuković
Dobitnica Zlatnog pera Jasmina Nikitović Stojičić

 

Foto: Nikola Stojanović

Tekst: Vojv. novinar

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *