Stigla medicinska pomoć iz Kine, šest epidemiologa iz Guangdonga u Srbiji

BEOGRAD – Najveći srpski avion, erbas A330 „Nikola Tesla“, doleteo je večeras iz Kine sa najvećom pošiljkom pomoći za Srbiju: medicinskim aparatima, zaštitnom opremom i kineskim ekspertima, a lično ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kineski piloti su kroz prozore kokpita istakli kinesku i srpsku zastavu i mahali njima u odgovor na dobrodošlicu na pisti.

kina, pomoc, avion, stigli

Tanjug (Dragan Kujundžić)

To je do sada najveća pošiljka medicinske pomoći za Srbiju u borbi protiv korona virusa, koju je poslao predsednik Kine Si Điping.

Pomoć iz Kine dogovorena je zahvaljujući ličnom angažmanu predsednika Srbije Vučića.

Na paketima medicinske pomoći koja je stigla iz Kine ispisano je, na kineskom jeziku i ćirilici, „Čelični prijatelji, delimo i dobro i zlo“, uz srce na čijoj jednoj polovini je zastava Srbije, a na drugoj zastava Kine.

U Srbiju je, kako je ranije najavljeno, sa medicinskim timom doputovalo šest vrhunskih epidemiologa iz područja Vuhana u Kini koji je bio najpogođeniji korona virusom i njihovo iskustvo biće od velikog značaja za lekare u Srbiji.

Šest najeminentnijih kineskih epidemiologa, koji su na pistu izašli sa maskama, višeminutnim aplauzom su dočekali predsednik Srbije Vučić i članovi Vlade.

Ispred aviona organizovan je svečani doček uz zastave dve zemlje, a predsednik Vučić pozdravio se sa kineskim lekarima laktovima.

Vučić: Hvala Siju i kineskom narodu, Kina prijatelj zauvek

Predsednik Srbije zahvalio je kineskom predsedniku Si Đinpingu, Komunističkoj partiji Kine i kineskom narodu na medicinskoj pomoći koja je stigla u Srbiju.

Vučić je na aerodromu po dolasku prvog aviona iz Kine istakao da je ovo sve besplatna pomoć i velika podrška Kine.

„Čekam Sija u Srbiji i dočekaće ga stotine hiljada ljudi“, poručio je Vučić.

„Kina je naš prijatelj za vjek i vjekova, jer nam pomaže da sačuvamo život, da opstane Srbija“, rekao je predsednik u obraćanju nakon sletanja aviona sa prvom pošiljkom pomoći iz Kine i kineskih lekara.

Dolazak kineskih epidemiologa, istakao je, od ogromnog je značaja za našu zemlju.

„Oni su prvi pobedili virus. Slušaćemo sve što oni kažu, i sve uraditi. To nije ni politika, to nije ništa drugo nego poštovanje od onih koji su pokazali da umeju da pobeđuju najtežeg neprijatelja današnjice – korona virus“, rekao je on.

Vučić se posebno zahvalio predsedniku Kine Si Đipingu, Komunističkoj partiji Kine, kazavši da je srećan što danas imamo avion A330, jedan od najvećih, koji je mogao da dovede deo pomoći.

Drugi avion A320 već je u Kini, a sve što bude doveženo sa ova dva aviona je besplatna podrška, donacija Kine, naveo je on.

„Beskrajno hvala na tome. Posebno na kineskim stručnjacima, jer ste time pokazali da ste prijatelji kada je teško, kada se borimo za život Srbije. Nije Srbija u Prvom svetskom ratu slučajno pre svih velikih sila pobedila tifus. Uspeli smo da se izborimo odgovornošću i disciplinom, što nam treba i danas“, poručio je on.

pomoc, kina, avion, stigla, aerodrom

Tanjug (Dragan Kujundžić)

Vučić je kazao da, poznajući sve naše resurse, ne bi imali šansu bez pomoći Kine, predsednika Sija i Komunističke partije Kine.

„Beskrajno im hvala na tome, ali i divnim srpskim ljudima, pilotima, stjuartima, osoblju, koji su danonoćno radili da bi dopremili maske, rukavice, respiratore koji život znače. Znači svaki respirator nekoliko života“, kazao je on.

Kina koja, prema njegovim rečima, nije završila svoju borbu protiv virusa, rekla je „pomoći ćemo svojim srpskim, čeličnim prijateljima, i daćemo deo naših respiratora“.

„Srbija to ne sme da zaboravi, Kina je naš prijatelj za vjeki vjekova, za stotine i hiljade godina. Pokazali su to kada je najteže. Vas molim ambasadorko da preneste pozdrave celokupnom kineskom narodu, koliko volimo vašu zemlju, koliko poštujemo vaš narod, i cenimo predsednika Sija. Ne interesuje me ko će mi u svetu šta reći. Vi ste ti koji pomažete da sačuvamo živote, da opstane Srbija. Mi smo mala zemlja, i mali narod, a uz vaše stručnjake pokušaćemo da pobedimo virus, kao i da nastavimo da pobeđujemo u ekonomiji“, rekao je on.

Izrazio je uverenje da će kineski lekari na svakom mestu u našoj zemlji osetiti ne samo poštovanje, već i ljubav našeg naroda.

„Mi ćemo znati da uzvratimo kineskim prijateljima, ako njima nekada bude teško, ne samo poštovanje, već i ljubavlju, i više nego što bilo ko može da očekuje. Čekam predsednika Sija u Srbiji, a dočekaće ga stotine hiljade ljudi, sa većom strašću i emocijom nego bilo gde“, naglasio je on.

Vučić je kineske stručnjake zamolio da pomognu da se što pre izborimo protiv ove pošasti.

„Znamo da nije lako, niste svemogući, ni čarobnjaci, ali znamo da ćemo, ako poštujemo vaša uputstva moći da pobedimo. Za prijateljstvo Srbije i Kine, da živi Si i prijateljstvo Srbije i Kine“, zaključio je on.

kineski, strucnjaci, vucic

Tanjug (Dragan Kujundžić)

Vučić je rekao da će medicinska pomoć koja je stigla iz Kine spasiti na stotine hiljada života u Srbiji.

Vučić je tokom istovara medicinske i zaštitne opreme, uključujući maske, respiratore i drugi potreban materijal, rekao da su srpski piloti ponosni na ono što su uradili, jer znaju koliko je to važno za srpski narod u ovom trenutku.

„Retko kada ćete da vidite da srpski piloti s ponosom nose, osim srpske zastave, i neku drugu zastavu, zato što znaju da nam je neko u tako teškim trenucima pomogao“, rekao je Vučić tokom istovara pomoći koja je avionom „Er Srbije“ dopremljena iz Kine u Beograd.

Na pitanje novinara šta smo sve dobili, Vučić je rekao da ne može to da kaže, jer ima takav dogovor sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo i sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

„Dobili smo mnogo i Kinezi su pokazali ne samo prijateljstvo i ljubav prema našem narodu, već i solidarnost, a čini mi se da mi na to na racionalan način odgovaramo. Emocije su mnogo važne, jer su spasili stotine hiljada života građana Srbije. Beskrajno im hvala na tome, a posebno Siju, kineskoj državi i narodu i ambasadorki Čen koju nećemo zaboraviti“, rekao je predsednik.

Među članovima Vlade bili su ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar finansija Siniša Mali, ministar odbrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Među okupljenima koji su dočekali kineski avion bila je i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Čen Bo: Covid 19 neprijatelj svih, najvažnija solidarnost

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo sa predsednikom Srbije na aerodromu sačekala je prvi avion sa medicinskom pomoći iz Kine i poručila da je Covid 19 neprijatelj celog čovečanstva i da je u ovom trenutku najvažnija solidarnost.

Ona je zahvalila Srbiji na podršci koju je pružila Kini u borbi sa korona virusom i istakla da se čelično prijateljstvo dve zemlje nastavlja.

„Ovih dana suočavamo se sa širenjem virusa. Mi kao vaši čelični prijatelji smo spremni da damo našu skromnu pomoć“, istakla je Čen i rekla da je večeras stigao prvi deo pomoći kineske vlade. To su medicinski materijal i oprema, a stigli su i medicinski stručnjaci iz provincije Guangdong koji su se povukli, kako je rekla, sa prve linije fronta i odmah krenuli ka Srbiji i Evropi, „na novo ratište“.

cen, bo, pomoc, kina, avion

Tanjug (Dragan Kujundžić)

Izrazila je visoko poštovanje i zahvalnost njima u ime svih kineskih građana koji žive u Srbiji.

„Mi ćemo zajedno sa srpskim prijateljima da se borimo do konačne pobede. Živela Kina, živela Srbija, živelo naše čelično prijateljstvo“, poručila je Čen.

Inače, još jedan avion Er Srbije, erbas A320, poleteo je jutros u 6.15 za Šangaj po drugu turu pomoći, rečeno je ranije Tanjugu u Er Srbiji.

Kineski predsednik Si je u pismu, koje je juče primio predsednik Srbije Vučić, poručio da Kina podržava napore Srbije u borbi protiv korona virusa i da će joj pružati materijalnu i medicinsku pomoć, obezbediti podršku u nabavci neophodne robe u Kini, kao i stručnu pomoć.

pomoc, kina, avion

Tanjug (Dragan Kujundžić)

„Mi ćemo poslati i tim medicinskih stručnjaka u Srbiju da bismo vam pružili pomoć u analiziranju situacije i podelili iskustvo o kontroli i sprečavanju širenja virusa i lečenju obolelih, kako bi se podigao efekat suzbijanja epidemije u Srbiji radi zaštite zdravlja i blagostanja naroda“, naveo je Si.

Predsednik Srbije je prethodno pozvao Sija da pomogne Srbiji, a Vučićev apel je u Kini videlo oko 500 miliona ljudi.

izvor: TANJUG, RTV
foto: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *