I u Novom Sadu ovacije za „Ruskog konzula“ – poslednje Lauševićevo ostvarenje

Svečana premijera novog domaćeg filma, „Ruski konzul“, u režiji Miroslava Lekića, a po motivima istoimenog romana Vuka Draškovića, održana je 4. marta u Areni sinepleks u Novom Sadu. Brojnoj publici poklonio se veliki deo glumačke i autorske ekipe, počev od glavnog glumca Nebojše Dugalića (koji tumači lik doktora Ilije Jugovića), preko reditelja Lekića, pa do Draškovića, autora knjige po kojoj je pisan scenario za film. Time je zvanično zatvoren 52. FEST u popularnom novosadskom bioskopu. Ulogu „ruskog konzula“ tumačio je nedavno preminuli Žarko Laušević i to je jedna od njegovih poslednjih, brilijantnih i upečatljivih  uloga kojima je ostavio dubok trag u našoj kinematografiji. To dokazuju i reakcije publike koja je na obe projekcije (i u Beogradu i u Novom Sadu) njegovu ulogu pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Film je smešten u 70. i 80. godine prošlog veka, prati sudbinu srpskog psihijatra Ilije Jugovića koji, spletom nesrećnih životnih okolnosti, po kazni biva poslat u Prizren. Upoznavanjem sa profesorom istorije Ljubom Božovićem iz Đakovice, koji sebe vidi i predstavlja kao ruskog konzula Josifovskog, profesionalni i lični život doktora Jugovića dobija drugi tok. Vodeći se profesionalnom etikom, nedovoljno svestan prilika u tadašnjoj Jugoslaviji koje su bile uvod u buduće (i aktuelne) sukobe, ulazi u brojne situacije koje ga iskušavaju, ostaju mu nejasne ili pokušava da ih reši, ali i svedoči pojedinim događajima koji su definisali odnose između Srba i Albanaca. Glavni junaci žrtve su jednog vremena (komunizma) u kojem je „biti drug“ bilo važnije nego „biti čovek“, pa svi poput ruskog konzula i doktora, koji misle obrnuto, od takvog sistema neminovno stradaju. Pitanje identiteta, opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, dubokog jaza između ideala i surove stvarnosti,  izloženost (ne)pravdama i pritiscima –  samo su neke od tema koje predstavljaju okvir ovog umetničkog dela, a koje gledaoca (kao ni čitaoca knjige) zasigurno ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Foto. Goran Đukanović

U glavnim ulogama: Žarko Laušević, Nebojša Dugalić, Paulina Manov, Svetozar Cvetković, Visar Vishka, Danica Radulović, Nada Macanković, Mensur Safqiu, Enver Petrovci, Ljubiša Savanović, Petar Zekavica. Scenario i režiju potpisuje Miroslav Lekić. Film je urađen po motivima istoimenog romana Vuka Draškovića, a saradnik na scenariju je Igor Bojović.

M.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *