Proglašeni pobednici 29. Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade  u Bačkoj Palanci završen je uručenjem nagrada „Dobro drvo“. Nagrade su dodelili publika, dečji žiri, žiri mladih i stručni žiri.

Predstavi „Bebidron“, Nezavisne produkcije Praktikabl – Plesni kolektiv Pokretnica, pripao je festivalski gran-pri  „Dobro drvo“, za najbolju predstavu u celosti, po odluci stručnog žirija.

Predstava Bebidron
Nagrađena predstava „Bebidron“

Za predstavu najbližu deci, dečji žiri doneo je odluku da nagradu „Dobro drvo“ podele dve predstave – „Error 404“ (Greška 404) trupe Ángeles de Trapo iz Malage (Španija) i „Nedostajanje“ Pozorišta Lutaka Niš.

Predstava „Eror 404“
Predstava „Nedostajanje“

„Dobro drvo“ za predstavu najbližu mladima, žiri mladih dodelio je predstavi „Ne idi daleko“, Dečjeg pozorišta Subotica.Po odluci stručnog žirija, koji je radio u sastavu Ljubica Beljanski-Ristić, dramska pedagoškinja, Jovan Caran, glumac-lutkar i Smiljana Marinković, glumica, izdvojile su se još dve predstave, kojima su dodeljene specijalne nagrade. Za energiju kolektivnog duha nagrađena je predstava „Ne idi daleko“, Dečjeg pozorišta subotica. „Dečak i lopta“, Stefan Nunan, u partnerstvu sa“The paper boats“ iz Albertona (Australija), nagrađena je za interaktivni i pedagoški pristup.
Publika je najvišu ocenu dala predstavi „Dečak i lopta“, čiji se autor Stefan Nunan u Australiju vraća sa još jednom nagradom. Izvođenju predstave australijskog autora prisustvovao je i ambasador Australije u Srbiji, njegova ekselencija Danijel Emeri, koji je bio gost 29. FEP-a.

„Dečak i lopta“

 

„Ne idi daleko“

 

Pod sloganom „Na litici“, 29. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade održan je od 24. do 27. avgusta u Bačkoj Palanci. U četiri dana Festivala, u takmičarskom programu odigrano je šest predstava iz Srbije, Španije, Italije i Australije, a u revijalnom programu odigrane su dve predstave naših sugrađana – monodrama Nikole Milakovića „Marso“ i „Pradevojčica“ Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Zrenjanin, u režiji Sonje Petrović.
Osim predstava, održane su i edukativne i kreativne radionice za decu i mlade, a stručna javnost imala je priliku da prisustvuje javnom čitanju tekstova savremenih autora namenjenih za izvođenje u pozorištu za decu i mlade – pobednički tekst i tekstovi koji su izabrani u uži izbor na prvom konkursu u organizaciji regionalne platforme Od malih nog(u) i Gradskog kazališta Žar ptica iz Zagreba.

Dečja radionica

Uoči i tokom Festivala, u zamenu za ulaznice, prikupljan je reciklažni otpad – čepovi, pet ambalaža, limenke, papir, karton i staklo. Prikupljeno je gotovo dve tone otpada, a prihod od reciklaže i donacija i ove godine biće uplaćen u humanitarne svrhe za našu sugrađanku Lenku Žutković.
Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade podržan je od Ministarstva kulture Republike Srbije, uz podršku Inkanto industries i kompanije Štark, a realizovan je u saradnji sa Kulturnim centrom Bačka Palanka. Predstave 29. FEP-a realizovane su uz pomoć Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Španske kulturne agencije, vlade Južne Australije i Ambasade Španije.

 

Izvor: Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *