Prva žrtva korone u Srbiji pacijent iz Kikinde, još osmoro u kritičnom stanju, novih 17 slučajeva, 135 obolelih   

U Srbiji je zabeležen prvi smrtni slučaj od korona virusa, a reč je o pacijentu iz Kikinde, saopštila je danas premijerka Ana Brnabić na konferenciji u Vladi Srbije. U Srbiji je registrovano još 17 osoba koje su zaražene korona virusom, tako da je ukupno 135 potvrđenih slučajeva COVID – 19, saopštilo je večeras Ministarstvo zdravlja. Brnabić je rekla da je osam zaraženih korona virusom u Srbiji trenutno u teškom stanju i lekari se bore za njihov život.

„Moram da saopštim da smo nažalost izgubili prvi ljudski život u borbi protiv korona virusa. Pre nekoliko sati u KC Vojvodine u Novom Sadu preminuo je muškarac star 59 godina iz Kikinde“, rekla je Branbić.

Kaže da je dobio korona virus od čoveka čiji je sin bio u Milanu i koji se i sam bori sada za život. Ona je u svoje i u ime predsednika Aleksandra Vučić izjavila porodici saučešće.

Na respiratorima osam ljudi u teškom stanju

Premijerka je izjavila da je od 135 registrovanih slučajeva obolelih od korone u Srbiji, 64 u izolaciji, a osam na respiratorima.

“Nažalost, imamo jednog preminulog. Naši lekarski timovi bore se za živote još osam građana”, rekla je Brnabić.

Ona je poručila da je na svima nama odgovornost da pokušamo da zaštitimo sebe, svoje najmilije i najbliže, porodice, komšije, lokalnu zajednicu… time što ćemo izlaziti što je manje moguće i poštovati preporuke.

 

“Restriktivne mere koje su donete, donete su da bi se sačuvalo zdravlje nacije, da bismo imali što manje žrtava u ovom ratu i da damo šansu zdravstvenom sistemu”, rekla je Brnabić i dodala da se upravo zato pooštravaju mere zabrane kretanja.

Ona je navela da smo ušli u treću nedelju borbe protiv virusa korona, a da je iza nas najtežih 24 sata, ali i da je ispred nas verovatno još mnogo dana težih od ovog danas.

Od poslednjeg izveštaja, jutros u 8.00 časova, do večeras u 18 sati, testirani su uzorci 40 osoba, od kojih je 17 pozitivno i 23 negativno na novi korona virus.

Od 17 potvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih devet je hospitalizovano, ali bez komplikacija, dobrog opšteg stanja, dok njih osam ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

Do 8 časova jutros, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 585 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Lončar: Morali smo da pređemo u drugu fazu, „Dragiša Mišović“ za koronu

Zbog neodgovornosti građana morali smo da pređemo u „drugu fazu“ borbe sa korona virusom, zbog čega smo ispraznili bolnicu „Dragiša Mišović“ u Beogradu i u nju smestili pozitivne pacijente.

„Kada se ona popuni, idemo u sledeću fazu, a to je Zemunska bolnica, koja će uskoro biti ispražnjena. Slično se dešava u Novom Sadu sa Klinikom za plućne bolesti. U Niš je ORL klinika već premeštena u novu zgradu i to će biti sledeće mesto gde će biti primljeni pacijenti sa korona virusom“, naveo je Lončar.

Upozorio je još jednom da smo do tih faza došli zbog neodgovornosti.

„Prema tome, neodgovornost može preskupo da nas košta, razmislite o tome“, poručio je Lončar.

izvor: TANJUG, RTV
 foto: Tanjug (Tanja Valić)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *