Potvrđeno još 27 zaraženih koronavirusom, ukupno 249 u Srbiji, troje izlečeno

U Srbiji registrovano još 27 osoba pozitivnih na koronavirus, ukupno 249 potvrđenih slučajeva, prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja.

Hospitalizovano je njih 125, saopštio je epidemiolog Predrag Kon na konferenciji za novinare. Kaže da je od 18 sati testirana 61 osoba, i da je od 27 pozitivnih 19 hospitalizovano. Takođe, 16 osoba je na respiratoru i to dvoje u KC Vojvodine, četiri u KC Niš, dvoje u KC Kragujevac i osam na Infektivnoj klinici, dok u KBC „Dragiša Mišović“ nema pacijenata na respiratoru, kao ni u Klinici za pulmologiju.

Broj pacijenata po klinikama:
Od 125 hospitalizovanih: 11 je u KC Vojvodine, 17 u KC Niš, devet KC Kragujevac, 22 u KC Srbije, 57 u Dragiša Mišović i devet na Klinici za pulmologiju.

Izlečeno troje pacijenata sa Infektivne klinike KCS

Troje pacijenata koji su lečeni na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS, izlečeni su od virusa korona, izjavila je danas zamenica direktorna te zdravstvene ustanove Ivana Milošević.
Ona je to rekla na pres konferenciji u vladi, na pitanje novinara da li postoje zabeleženi slučajevi izlečenih pacijenata, i ako postoje, gde se nalaze.
„To su tri bolesnika koja su lečena u KCS, na Klinici za infektivne i tropske bolesti. Njihov nastavak lečenja je sproveden u bolnici „Dragiša Mišović“, kada se ta bolnica uključila. To su bolesnici koji su otpušteni posle dva negativna PCR-a, ali i pored toga, uz savet da se nastati kućna izolacija 15 dana“, rekla je Milošević.

Ona je dodala da bilo vesti da su otpušteni izlečeni pacijenti iz KC u Nišu i Novom Sadu, što, kaže, ona ne zna pouzdano, dok za pacijente lečene u Beogradu zna.

Najmlađi pacijent na respiratoru ima 35 godina 

Kako je rekla Milošević na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu na respiratoru je osmoro zaraženih koronavirusom. Pojasnila je da su pacijenti na respiratoru različitih uzrasta i da najstariji ima 80 godina.
Milošević je kazala i da se mahom radi o osobama srednjeg životnog doba, ali da su među njima i dvojica pacijenata koji imaju 35 i 43 godina.

Kako je rekla, to je još jedno upozorenje da svi treba apsolutno da se pridržavaju preporučenih mera.

“Svakom ko je na respiratoru je narušeno disanje kao vitalna životna funkcija. Takav pacijent može da bude stabilan u jednom trenutku, ali to je situacija koja može i neprijatno da iznenadi“, kazala je Milošević.

izvor: TANJUG,RTV
foto: EPA-EFE (Friedemann Vogel)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *