Peti „Sajam zavičaja“ okupio više od 160 udruženja iz zemlje i regiona

Na petoj po redu manifestaciji „Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu“ predstavilo se više od 160 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore.  Na otvaranju manifestacije, organizovane u Master hali Novosadskog sajma,  obratili su se  ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević kao i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon. U hali prepunoj posetilaca, na brojnim štandovima s hranom i suvenirima predstavila su se zavičajna udruženja i institucije povezane s njima, dok je na glavnoj bini priređen raznolik kulturno-umetnički program. Čitavu manifestaciju organizuje Fond APV-a za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, a cilj je, kako kažu, da se ojača zajednički rad institucija, organizacija, zavičajnih i srodnih udruženja iz Srbije i regiona, ali i da se promoviše privredni, kulturni i turistički potencijal Srba širom sveta koji odlučno čuvaju tradiciju od zaborava. 

Foto: Pokrajinska vlada

„Novi Sad je još jednom potvrdio da je Srpska Atina i kulturni centar Srbije jer se danas održava peti ‘Sajam zavičaja’ koji pokazuje neraskidivo jedinstvo srpskog prostora i okuplja pripadnike srpskog naroda i baštini srpsku kulturu sa svih područja bivše Jugoslavije, ali i okoline“, poručio je ministar Nikola Selaković. Potpredsednik Vlade Miloš Vučević istakao je da „zajednička i identitetska kultura ne mogu da budu sputane administrativnim granicama“. „Čuvamo naš zajednički duh, kulturu ne mogu da nam zabrane, to je nešto što nas krasi, a siguran sam da stižu nove generacije sa kojima se neka nova zora budi“, rekao je Vučević. Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je rekao da mu je čast što učestvuje u manifestaciji  na kojoj Srbi iz celog regiona predstavljaju svoje običaje, tradiciju i gastronomiju, a kako je naglasio, posebno mu je drago što vidi toliko dece i mladih jer je suština upravo da se njima prenesu te lepe tradicije srpskog naroda širom regiona.

Zabeležili smo i utiske posetilaca, kao i predstavnika udruženja. Predsednik Zavičajnog udruženja Janjana iz Futoga Zoran Crepulja srećan je što se na Sajmu okupilo mnogo njegovih sunarodnika iz Vojvodine, ali i  iz zavičaja –  okoline Šipova.

Nikola Vuletić iz Zavičajnog udruženja „Petar Kočić“ iz Bača ponosan je što može da radi na očuvanju tradicije i običaja predaka.

Bojan Marinković došao je na Sajam s predstavnicima udruženja iz Bosanskog Grahova, a oduševljen je bogatstvom i raznolikošću nošnji, pesama i kulinarskih specijaliteta iz svih krajeva u kojima živi srpski narod.

Tekst i foto: Vojvođanski novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *