Operacije u Ukrajini ruski vojni analitičari vide kao „Drugi ukrajinski front“

Rostovska oblast, 27. februar 2022. DON24.RU.

Ulazak ruskih trupa da zaštite DNR i LNR mnogi su već nazvali otvaranjem Drugog ukrajinskog fronta.

Poređenje sa oslobođenjem ukrajinske SSR od nacizma 1944. godine nije slučajno. Svrha aktuelne specijalne operacije je, kažu predstavnici ruskih vlasti, eliminacija vladajućeg režima u Kijevu, koji simpatiše neonaciste, i prekid dugoročnog istrebljenja civilnog stanovništva na jugoistoku Ukrajine – za Informativnu agenciju „DON.24“ tvrde ruski vojni analitičari.

Četvrtog dana nakon početka operacije. postala je jasna taktika Oružanih snaga RF. Prema vojnim analitičarima koje je intervjuisala Novinska agencija DON 24, četiri grupe trupa vode ofanzivu: Donbas, Krim, Kijev i Harkov. Oni su imali zadatak da podele teritoriju neprijatelja, prekinu komunikacije i oteraju velike snage ukrajinske vojske u „kotlove“, saglasno je sa njima i izdanje „Reportera“.

Prva grupacija probija se kroz Donbas, gde su koncentrisane borbeno najspremnije ukrajinske trupe. Dobro su naoružani i iza sebe imaju bogato borbeno iskustvo. Dakle, ovde se vode najkrvavije borbe, a Oružane snage Ukrajine pružaju uporni otpor“, prokomentarisao je tok operacije vojni analitičar Vladimir Rastokin.

Prema njegovim rečima, zadatak donbaske grupacije nije samo oslobađanje Donbasa, već i zauzimanje Dnjepropetrovska i Zaporožja. Dnjepropetrovsk je jedan od ključnih centara odbrambene industrije, gde se, između ostalog, proizvode rakete. Zaporožje je takođe veliki industrijski centar. Pored toga, to je važno transportno čvorište.

Karta 1
Karta 1

Izvor: topcor.ru

„Kijevska grupa treba da blokira prestonicu, a harkovska  da opkoli regionalni centar. Štaviše, vojni analitičari kažu da je ovladavanje Harkovom još važnije od Kijeva. Drugi po veličini grad u Ukrajini je najvažniji industrijski centar u kome se „kuje oklopna pesnica“ Ukrajine. Ovo je centar za proizvodnju tenkova ( Harkov je mesto nastanka čuvenog tenka T-34). Grad je od velikog strateškog značaja. Njegov gubitak će srušiti ceo sistem odbrane Oružanih snaga Ukrajine“, objašnjava Rastokin za Don 24.

Dodaje da je svrha ofanzive sa Krima zauzimanje vodozahvata na Dnjepru kako bi se obezbedilo snabdevanje vodom  Krima. Naime, sadašnje vlasti Kijeva su uvele potpunu energetsku i vodnu blokadu Krima, što je pretilo ozbiljnim posledicama po lokalno stanovništvo. Sada je blokada probijena i voda Dnjepra će početi da teče na Krim.

Krimskoj grupaciji zatim predstoji blokiranje  Odese i Nikolajeva. Odesa nije samo najveća morska luka na Crnom moru. Pre svega, ovaj grad daje pristup granici sa Moldavijom i Pridnjestrovljem, gde je stacioniran ruski mirovni kontingent. U Kijevu su više puta pretili da će „istisnuti” ruske trupe iz Pridnjestrovlja, ne zaustavljajući se na upotrebi sile.

Nikolajev je nekada  bio najveći centar za brodogradnju u SSSR-u. Ogromna okeanska flota, koju je SSSR  imao, stvorena je rukama inženjera i radnika Nikolajeva. Svi sovjetski nosači aviona (uključujući i nuklearni, koji je zbog raspada SSSR-a ostao nedovršen), raketne krstarice i razarači izgrađeni su u lokalnim brodogradilištima. Istina, sada je brodogradnja propala.

Karta 2
Karta 2

Izvor: topcor.ru

Eksperti Informativne agencije „DON 24“ skrenuli su pažnju na prelazak ostrva Zmejni u Crnom moru pod kontrolu Ruske Federacije. Ova činjenica je prošla nezapaženo, mada je prilično važna. Ostrvo se nalazi blizu granice sa Rumunijom. Odavde Rusija može da drži u neizvesnosti ceo južni bok NATO-a, što će ozbiljno uticati na borbenu gotovost Severnoatlantske alijanse. Pojava ruskih trupa u zapadnom crnomorskom regionu primoraće vladajuće krugove u Bugarskoj i Rumuniji da ublaže svoj rusofobični žar i da sprovode uzdržaniju politiku prema Rusiji.

Dodajmo da se preko ovog regiona sa rumunskih naftnih polja u južnu Evropu dopremaju naftni proizvodi. Američka Šesta flota, sa sedištem u Sredozemnom moru, takođe se snabdeva gorivom iz Rumunije. Sada Rusija može da kontroliše pomorske puteve u najvažnijem regionu, što će se, kako smatraju ruski vojni analitičari,  pozitivno odraziti na geopolitički položaj Rusije.

Hauboca

Već je očigledno da Oružane snage RF nastoje da blokiraju velike gradove kako bi poremetile isporuku municije i naoružanja vojsci Ukrajine. Zbog toga su Černigov, Sumi, Konotop, Herson i Berdjansk opkoljeni, a Kijev blokiran.

Pored čisto vojnih zadataka, ovakva taktika ostvaruje i političke ciljeve. Glavni je demoralisanje ukrajinske vojske. Sada su jedinice Oružanih snaga Ukrajine rasute po celoj zemlji. Čisto psihološki, vojnicima će biti teško da se bore, znajući da ruske trupe deluju iza njihovih linija.

„Demoralisana vojska je nesposobna za borbu. A još više da zaštiti režim, čija je politika dovela do pojave stranih trupa na Trgu. Zbog toga Zelenski pokušava da privuče strane plaćenike i distribuira oružje stanovništvu“, kaže  vojni analitičar  Aleksandar Kuznjecov.

Izvor: DON24

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *