Od jutros zatvorena tri prelaza ka Hrvatskoj i više iz Republike Srpske ka Srbiji

OSIJEK,BANJALUKA – Od jutros su iz Srbije ka Hrvatskoj zatvorena tri, a iz BiH, odnosno Republike ka Srbiji više graničnih prelaza.
Hina je javila da je jutros od 7 sati zatvoren prelaz Batina-Bezdan, a zatvoreni su i železnički prelaz Erdut-Bogojevo, kao i rečni prelaz Apatin.

 

Kako se navodi, portparol Policijske uprave Zoran Kon je rekao da službeno obaveštenje o razlozima zatvaranja nisu dobili, pa nisu želeli da komentarišu da li je reč o mere prevencije širenja koronavirusa..

Napominje se da se sa hrvatske strane saobraćaj preusmerava na veće granične prelaze.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske, prenela je RTRS, saopštili su da će biti zatvoreni granični prelazi Bazinovci i Jamena u nadležnosti Terenske kancelarije Severoistok sa sedištem u Bijeljini, zatim Most i Mokronizi u nadležnosti Terenske kancelarije Višegrad.

Zatvoren će biti i pogranični prelazi Zvornik i Bajina Bašta – Skelani u nadležnosti Terenske kancelarije Zvornik, dok će za saobraćaj i dalje biti otvoreni granični prelazi Ljubovija – Bratunac, Šepak, Mali Zvornik i Karakaj.

Manji granični prelazi između Srbije i Makedonije zatvoreni

Manji srpsko-makedonski granični prelazi „Golema Crcorija-Goleš“ i „Ribarci“ od danas su zatvoreni u skladu sa smernicama Vlade Srbije, a kao deo preventivnih mera u sprečavanju širenja virusa Kovid-19, prenosi makedonska TV 21.

Svi putnici i vozila će biti preusmereni ka većim graničnim prelazima između Srbije i Severne Makedonije.

Makedonska vlada u preventivnim merama zbog korona virusa donela je i dodatne mere koje se odnose na kazneno-popravne institucije u toj zemlji.

Hrvatska ne dozvoljava prolaz kamionima iz Srpske

Kamioni preduzeća iz Republike Srpske, koji prevoze robu u Italiju i iz te države, zaustavljeni su u Hrvatskoj što može naneti veliku štetu privredi Srpske, izjavio je danas portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Blagojević je rekao da se usložnjava situacija u vezi sa uticajem koronavirusa na privredu Srpske.

„Prema informacijama koje smo dobili od preduzeća koja se bave transportom robe, vozači kamiona su zaustavljeni u Hrvatskoj. Kamioni koji prevoze robu iz Italije su bez problema izašli iz te države i prošli kroz Sloveniju, ali su zaustavljeni u Hrvatskoj. S druge strane, kamionima sa robom koji su krenuli iz BiH u Italiju nije omogućeno da uđu u Hrvatsku“, rekao je Blagojević u izjavi za Srnu, prenela je RTRS.

Prema njegovim rečima, blokada prevoza stvara ozbiljan problem koji bi mogao da eskalira i nanese štetu domaćoj privredi jer je Italija drugi najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srpske.

“ Mnoga naša preduzeća fokusirana su na poslovanje sa Italijom“, rekao je Blagojević, uz ocenu da je prostor delovanje u vezi sa problemom sa kojim se suočavaju prevoznici sužen s obzirom na to da je to odluka druge države.

O ovom problemu će, kaže, obavestiti sve nadležne institucije. Dodao je da su zbog širenja virusa korona širom Evrope u Srpskoj najviše pogođene privredne grane prevoz i turizam, ali da se ta situacija sve više odražava i na ostale sektore, a posebno kada je reč o poslovanju sa Italijom.

izvor i foto: TANJUG, Zoran Žestić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *