Novinarka Violeta Jovanov Peštanac dobitnica priznanja „Blagodarje“ za 2023. godinu

Novinarka iz Pančeva, Violeta Jovanov Peštanac, odgovorna urednica informativnog veb portala Pančevo MOJKraj i članica Odbora za medijsku saradnju pri Udruženju književnika Srbije, jedna je od dobitnika priznanja „Blagodarje“ za 2023. godinu.
Ovo prestižno priznanje „Blagodarja Udruženja književnika Srbije” za izuzetan doprinos radu Udruženja književnika Srbije u 2023. godini, uručene su danas u prostorijama ove institucije, u okviru Svetosavske svečanosti.
Priznanje Udruženja književnika Srbije pripalo je našoj koleginici i urednici Violeti Jovanov Peštanac za novinarske tekstove u kojima je afirmisala aktivnosti u vezi s radom članova Udruženja književnika Srbije tokom 2023. godine.
Tradicionalna Svetosavska akademija Udruženja književnika Srbije, održana je danas u Svečanoj sali UKS-a, u Beogradu. Besedu je održao književnik Radomir Andrić, hor „Kraljica Marija“ je priredbu učinio svečanijom, a poeziju o Svetom Savi govorio je glumac i književnik Milan Caci Mihailović.
Udruženje književnika Srbije (UKS) već godinama organizuje Svetosavsku akademiju na kojoj uručuje Blagodarja zaslužnim pojedincima i institucijama za trajni doprinos ugledu i razvoju ovog Udruženja, kao i za izuzetan doprinos negovanju duha srpske narodne i umetničke književnosti i očuvanju tradicije i narodnih običaja između dva Savindana, a u slavu Svetog Save, prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve, diplomate, prosvetitelja i književnika.
Kako je prethodna godina za Udruženje književnika Srbije bila dvostruko jubilarna (75 godina od osnivanja Književnih novina i 60. Beogradski međunarodni susreti pisaca), nagrađenih je danas, u Svečanoj sali UKS-a, bilo više nego prethodne godine.

Osim Violete Jovanov Peštanac priznanja su dobili i Vukova zadužbina, Vladimir Babošin (ruski pesnik, književni prevodilac i član Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika), Nadica Blažić (osnivač i rukovodilac „Plave školjke“, Udruženja samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom „Plava školjka“ zahvaljujući kojoj su neka od dece sa invaliditetom danas uspešni studenti, a i pesnici), Dobrila Glišić Gajić (publicista i novinar), Nataša Gmitrović (pesnikinja i saradnica UKS-ovog projekta „Mladi dolaze“), dr Mina Đurić ( profesorka na Katedri za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i saradnica na pratećim manifestacijama jubilarnih 60. Beogradskih međunarodnih susreta pisaca) , Marija Viktorija Živanović (književnica, humanista i novinarka, pored ostalog i članica UKS-ovog Odbora za saradnju sa medijima), Branislav Zubović (pisac i sekretar Festivala poezije mladih u Vrbasu), Zlatomir Jovanović (književnik, prevodilac i predsednik Udruženja romskih pisaca), Đorđe Jevtić (esejista i novinar koji poslednjih decenija redovno izveštava o događajima na Kosovu), Simonida Milojković (književnica i novinarka), Mila Milosavljević (pisac i novinarka), prof. Aleksandra Mihajlović (profesorka srpskog jezika i književnosti i književnica koja je kao zamenik predsednika Odbora za međunarodnu saradnju pri Udruženju književnika Srbije dala veliki doprinos afirmaciji srpske poezije i proze), Jasmina Ninkov (direktorka Biblioteke grada Beograda), Dragan Pajević – Dineks (uspešan privrednik i donator Udruženja književnika srbije), Blagoje Popović (uspešan privrednik i rukovodilac Kompanije „Bobeks“, kao i donator Udruženja književnika Srbije), protojerej Milan Popović (osnivač lokovno-umetničke kolonije u Prilipcu i starešina prilipačkog hrama u kojem se pesnicima tradicionalno uručuje nagrada „Pečat kneza Lazara”, koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije), Čedna Radinović Lukić (književnica i predsednica Saveza pisaca u otadžbini i rasejanju), Adam Sofronijević (zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković”, zaslužan, pored ostalog, i za digitalizaciju „Književnih novina“), Miomir Filipović (književnik i novinar) i dr Bogdan Trifunović (direktor čačanske Biblioteke „Vladislav Petković Dis) .
Skup je molitvom otvorio dr Ugrin Popović, sveštenik i član Udruženja književnika Srbije, a Blagodarja je dobitnicima uručio Miloš Janković, predsednik UKS-a.
Tradicionalnu besedu o svetitelju Savi pročitao je književnik Radomir Andrić, a stihove je kazivao dramski umetnik Milan Mihailović Caci.
Svetosavsku akademiju svečarkom je dodatno učinio i nastup Hora „Kraljica Marija“.


Udruženje književnika Srbije godinama o Savindanu organizuje prigodnu svetosavsku svečanost: književno-muzički program u slavu Svetog Save, prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve, diplomate, književnika.
U programu Svetosavske akademije u Udruženju književnika Srbije i ove godine učestvovali su ugledni pisci, dramski i muzički umetnici, a svečanosti su prisustvovali i najviši predstavnici Srpske pravoslavne crkve.
Svetosavlje kao temelj srpske duhovnosti i vere ima nesporno veliki značaj u istoriji srpske književne tradicije. S tim uverenjem Udruženje književnika Srbije sa posebnom voljom i radošću pristupa organizovanju ove svečanosti i ta se radost sa učesnika u programu prenosi na sve posetioce. Posle programa predsednik Udruženja Miloš Janković uručuje Blagodarja institucijama, organizacijama i ličnostima koja su u skladu sa svojim mogućnostima, opredeljenjima i načinom rada i delovanja doprineli radu Udruženja književnika Srbije između dva Savindana.

foto: Zoran Vujanović

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *