Ministarstvo informisanja najoštrije osuđuje pretnje RTS-u

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija najoštrije je osudilo postupke narodnog poslanika Radomira Lazovića (Zeleno-levi krug), koji je prilikom sinoćnih protesta „Srbija protiv nasilja“ ispred zgrade Radio-televizije Srbije sprejom roze boje prefarbao tablu s nazivom tog javnog servisa. Ministarstvo je u saopštenju kao veoma zabrinjavajuće ocenilo poruku tog poslanika Javnom medijskom servisu: „Smatrajte ovo upozorenjem“.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministarstvo u saopštenju, koje potpisuje resorni ministar Mihailo Jovanović (slika iznad), ističe da „niko, pa ni narodni poslanik, nema pravo da vređa, napada i ponižava rad medijskih ustanova, kao ni da uništava imovinu“, ocenjujući i da je Lazović svojim postupkom „još jednom jasno pokazao koje su to vrednosti za koje se zalaže“.

„Sloboda izražavanja i različitost mišljenja su temeljne vrednosti našeg društva i ovo Ministarstvo će uvek podržavati slobodu medija i govora, ali pretnje, kao i uništavanje imovine, ne predstavljaju ni jednu demokratsku vrednost, već naprotiv – vandalizam.Podsećamo da je Zakonom o javnim medijskim servisima predviđeno da u obavljanju osnovne delatnosti javni medijski servis ima institucionalnu autonomiju i uređivačku nezavisnost, posebno u pogledu utvrđivanja koncepcije i određivanju programskih sadržaja u skladu sa  ovim Zakonom. Ministarstvo apeluje na sve učesnike u javnim obraćanjima da obrate posebnu pažnju na svaku izgovorenu reč, da se suzdrže od pretnji, jer niko nema prava da ugrožava bezbednost medijskih radnika sa čijom se uređivačkom politikom ne slažu“, navedeno je u Saopštenju ministarstva.

 

Foto: Fonet

Povodom farbanja table RTS-a ispred zgrade u Takovskoj sprejom, na protestu “Srbija protiv nasilja“, oglasio se i predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček koji je poručio da i taj čin predstavlja nasilje i pritisak na zaposlene u javnom medijskom servisu.

Postupak poslanika Lazovića je najblaže rečeno neprimeren. Pitam se da li je narodni poslanik, koji se sinoć obratio učesnicima protesta “protiv nasilja“ svestan da i njegov čin, farbanje table RTS-a sprejom, predstavlja nasilje? Da li je poslanik Lazović svestan da je njegova poruka zaposlenima u RTS-u “smatrajte ovo upozorenjem“ čin nasilja i pritisak na zaposlene u RTS-u? I dok se poslanik Lazović u svojim govorima zalaže za slobodu medija, svojim postupkom ispred RTS-a je sinoć pokazao upravo suprotno, da bi on da uređuje program RTS-a. U RTS-u rade profesionalci, novinari sa dugogodišnjim iskustvom, koji su radili u RTS-u za vreme raznih vlasti i niko nema pravo da vrši pritisak na njih, niti da im se meša u posao, pa ni narodni poslanici, uključujući i Radomira Lazovića“, saopštio je predsednik UO RTS-a.

Izvor:  saopštenje Ministarstva informisanja i telekomunikacija, RTS portal

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *