Život u Novom Sadu se  polako normalizuje

Deo relaksirajućih mera tokom pandemije virusa Covid 19 jeste i otvaranje parkova, šetališta i gradskih kupališta. Život u Novom Sadu se polako vraća u stanje pre pandemije, te će se na novosadskom kupalištu Štrand otvoriti kabine, neki od ugostiteljskih objekata, ali će se u rad pustiti i gradski, međumesni i železnički saobraćaj.

 Broj šetača na novosadskom keju govori koliko smo se uželeli izlaska i boravka na otvorenom. Omiljena novosadska plaža otvorila je svoje kapije posetiocima, uz propisane zaštitne mere i socijalno distanciranje.

Takođe od sledeće nedelje, nakon dezinfekcije, deratizacije i dezinsekcije u kabine će se useliti i prvi Štrandaroši.

Od ponedeljka će u Novom Sadu saobraćati gradski i međumesni prevoz po redu vožnje za subotu u tri smene: od 5- 8:59, odnosno 13 do 16:56 i 21 do 22:59.

Kapacitet putnika koje će primati je 50%, a mesta će u autobusima biti numerisana, kako bi se napravila distanca među putnicima. Slična pravila važiće i za železnički saobraćaj, gde će već prilikom kupovine karte građani dobijati uputstva za ponašanje u vozu, u oba slučaja putnici će morati da imaju zaštitne maske i rukavice.

Ugostiteljski objekti počinju sa radom, propisane jasne mere

Svim privredni subjekti nastavljaju sa radom punim kapacitetom, uz poštovanje preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19, a kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i bezbednost korisnika usluga.

„Svi ugostiteljski objekti su dobili uputstva, sprovedene su sve preporuke, a policija i komunalna kontrolisaće da li se te mere poštuju“, kažu za Tanjug u gradskom Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Neke od tih mera podrazumevaju da gost mora da prođe kroz podnu dezobarijeru, koja može da bdue vlažna ili suva. Za gosta na ulazu, i u baštu i u unutrašnjost objekta, mora da postoji dezinfekciono sredstvo za ruke na bazi alkohola (gel, prskalica ručna, vlažne maramice).

Oni koji sede napolju u bašti, a ulaze u toalet, takođe, moraju imati obezbeđeno dezinfekciono sredstvo.

U zatvorenom prostoru, propisano je u Uputstvu Gradskog štaba, mora biti obezbeđeno 3,5 kvadratna metra na jednog gosta i jedno sedeće mesto, jedno sedeće mesto na jednog gosta 3,5m2 i jedno sedeće  mesto, na otvorenom na 1 gosta 2,5m2 i jedno sedeće mesto.

„Na mestu predviđenom za gosta potrebno je da bude sredstvo za dezinfekciju ruku, jedno sredstvo za četiri prskanja, a u toaletima je poželjno da stoje beskontaktni dozer za ruke i ubruse. Gosti ne treba da imaju rukavice i maske, jer piju pića ili jedu, a dezinfikovali su se pri ulasku“, preciziraju u Gradskom štabu.

Mere obavezne dezinfekcije odnose se i na zaposlene i na dostavljače robe, a ugostiteljski radnici obavezno moraju da dezinfikuju robu koju su primili.

„Ugostiteljski radnici obavezno moraju da robu koji su primili dezinfikuju, odnosno isprskaju dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola, zatim izvade iz transportnog pakovanja. To pakovanje odmah moraju odložiti u đubre. Sva roba mora biti dezinfikovana i pravilno skladištena“, kažu u Gradskom štabu.

Ugostiteljski radnici koji rade u servisnom i proizvodnom sektoru, za vreme rada moraju da imaju zaštitne maske preko nosa, usta i rukavice i da dezinfikuju obuću.

„Radnici u servisnom i proizvodnom delu su obavezni da rade u uniformama koje su pravilno higijenski čiste, uz obavezno svakodnevno oblačenje nove uniforme, oprane na 90 stepeni, ispeglane peglom ili vodenom parom”, navedeno je u uputstvu Gradskog štaba.

izvor: TANJUG; RTV
foto: RTV (Jaroslav Pap)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *