„Drvo za pesnika 2024“ održano u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici

U Dečjem selu „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici održana je manifestacija “Drvo za pesnika 2024”, na kojoj su deca iz osnovne škole u tom mestu, zajedno s drugarima iz Dečjeg sela, posadila četiri drveta – tri jele, u čast naših velikih pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, Desanke Maksimović i Miroslava Mike Antića, kao i magnoliju – u znak zahvalnosti knjižaru Radmilu Muliću koji je 2008, zajedno sa  Udruženjem vojvođanskih učitelja,  osmislio i pokrenuo ovu manifestaciju.

Foto: S.Šušnjević (Dnevnik)

Povodom 2. aprila, Svetskog dana dečje književnosti, direktor Gradske biblioteke Aleksandar Jokanović uručio je deci iz Dečjeg sela 350 knjiga i časopisa koji su prikupljeni u akciji „Poklon-zbirke Rajka Mamuzića“, RTV-a i Zmajevih dečjih igara. Prema rečima predsednice Udruženja vojvođanskih učitelja Vere Stojšić Gašparovski, manifestacija je opstajala godinama zahvaljujući entuzijazmu nedavno preminulog vlasnika novosadske „Male velike knjige“ Radmila Mulića, a nakon njegove smrti , uprkos krizi,  nastavila je da traje zahvaljujući inicijativi novinarke Radio Novog Sada Mirjane Petrušić.  Plan je, kaže, bio da se u Kameničkom parku kraj Dečjeg sela napravi „Park pesnika“, ali mnoga stabla koja su do sada posadili nisu doživela ni narednu manifestaciju.  Direktor Dečjeg sela Mirko Jankelić zahvalio je inicijatorima manifestacije na poklonu u vidu stotina dečjih knjiga, ali i na tome što su odabrali Dečje selo, kao mesto za tu jedinstvenu ekološko- književnu manifestaciju.

U programu su ove godine učestvovali učenici OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Kamenice, koji su pred sadnju svakog četinara recitovali stihove onog pesnika kojem je  određeno drvo posvećeno, a za muzički deo programa bio je zadužen Miodrag Miša Blizanac koji je decu obradovao izvodeći dobro poznate pesme uz gitaru. Manifestaciji u Dečjem selu prisustvovale su i ćerka i unuka Mike Antića.

Kako bi posađene jele bile sačuvane, ove godine nekoliko mališana iz Dečjeg sela dobilo je  titule „čuvara drveća“.  Kristina, Uroš i Katarina zalivaće i voditi računa o zaštiti Zmajeve, Mikine i Desankine jele, dok će  Dragana brinuti o magnoliji Radmila Mulića.

Tekst: Vojvođanski novinar

Naslovna fotografija: Udruženje vojvođanskih učitelja

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *