Digitalna priprema za malu maturu i na jezicima nacionalnih zajednica na sajtu RTV-a

U cilju što efikasnijeg uključivanja u savremene oblike učenja i želji da pomogne malim maturantima da obnove gradivo od petog do osmog razreda, Radio-televizija Vojvodine je od 01. aprila počela da na svom sajtu objavljuje video priloge zadataka iz sedam predmeta, kojima je obuhvaćeno gradivo za polaganje male mature. Na sajtu rtv.rs, u odeljku „Digitalne pripreme za malu maturu“, učenici imaju priliku da svakog radnog dana pogledaju izbor od tri, od ukupno dve stotine zadataka iz matematike, srpskog jezika, biologije, hemije, fizike, geografije i istorije.

Zadaci su pripremani iz Zbirki za pripremu male mature od prethodnih godina i emitovani u okviru emisije „Ja biram“, Programa za decu i mlade, tokom tri sezone. Program je realizovan na srpskom jeziku, a dostupan je i sa titlovima na četiri jezika nacionalnih zajednica – mađarskom, rusinskom, slovačkom i rumunskom. Zadaci su postavljeni na linku http://rtv.rs/matura, odnosno, klikom na baner „Digitalne pripreme za malu maturu“ na naslovnoj strani sajta ili na školskim stranama sajta na jezicima nacionalnih zajednica.

Predavači su nastavnici osnovnih i srednjih škola, kao i fakulteta, a svaki zadatak je, uz objašnjenje predavača, praćen animiranom ilustracijom koja učenicima pomaže da se podsete činjenica i već usvojenih znanja.

Ovim putem Pokrajinski javni servis želi da izađe u susret nastavnicima i učenicima, pre svega završnih razreda i omogući im, da na jednostavan i dostupan način obnove znanja iz ključnih predmeta.

”Na sajtu RTV Vojvodine od danas su dostupni i titlovani prilozi na jezicima nacionalnih manjina, koji su namenjeni osmacima kako bi obnovili gradivo iz ključnih predmeta, a snimani su u okviru emisije ”Ja biram”. Pokrajinska vlada za ovaj projekat izdvojila je 16 miliona dinara. Veoma je važno da i učenici koji nastavu prate na jezicima nacionalnih manjina imaju mogućnost da istu prate na svom maternjem jeziku i da ne zaostaju u školskom gradivu“, izjavio je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš.

izvor: RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *