DARA PREVRŠILA SVAKU MERU

Starim mukama nema kraja

 

Medijska i novinarska udruženja, zbog učestalih tužbi kojima su blokirani računi mnogobrojnih emitera, zatražila su hitan sastanak sa nadležnima u Organizaciji proizvođača fonograma Srbije (OFPS)

 

Saopštenje prenosimo u celosti:

Dolepotpisana novinarska i medijska udruženja upućuju Vam ZAHTEVZA ODRŽAVANJE HITNOG SASTANKA. Razlog hitnosti su učestale tužbe koje OFPS šalje emiterima, pokrenuti sudski postupci i blokade računa emitera kojima im se onemogućava rad i preti prinudnim gašenjem mnogobrojnih medija.

Teme sastanka su naši sledeći zahtevi:

  1. Momentalno povlačenje svih tužbi i prinudnih naplata protiv emitera nastalih nakon jednostrane promene oblika naknade, bez obaveštavanja emitera kao druge ugovorne strane. U toku je blokada računa emitera zbog jednostrane promene načina obračuna naknade i prelaska na tobože MINIMALNU naknadu koja je u nekim slučajevima čak 70-80 puta veća od dosadašnje naknade prema ostvarenom prihodu, odnosno veća za više od 6.000%. Sada se emiterima šalju još veće mesečne akontacije od 160.000-180.000 dinara, što je za većinu emitera neodrživo.

OFPS mora uvažiti činjenicu da je proširenje zone pokrivanja emitera urađeno radi zadovoljenja javnog interesa u javnom informisanju građana Srbije, a ne, kako OFPS tumači, samo zbog proširenja marketinškog tržišta. Uostalom, godišnji prihodi emitera to nedvosmisleno potvrđuju.

 

  1. Povlačenje i najhitnija promena svih Ugovora i Aneksa ugovora između OFPS-a i emitera, kako bi OFPS precizno definisao i usaglasio sa emiterima kada se i zašto prelazi sa jednog načina obračuna naknade na drugi. To ne može biti jednostrano pravo OFPS jer su emiteri time dovedeni u neravnopravan i nepravan položaj. Apsurd je da jedna strana (OFPS) menja ugovor kad i kako hoće i da primenjujući tzv. MINIMALNU naknadu isporučuje milionske račune. To je nonsens koji vodi ka ubrzanom stečaju i gašenju emitera.

Takođe, tražimo da u Ugovoru, kao i Aneksu ugovora bude jasno naveden iznos naknade, odnosno akontacije svakom emiteru, a ne formule i nejasni načini obračuna naknade.

 

  1. Zahtevamo transparentno određivanje iznosa naknade emiterima, jer je evidentno narušavanje tržišnog principa zaštite konkurencije, pošto se nekim emiterima koji imaju daleko veću pokrivenost obračunavaju iznosi od 40-50.000 dinara, a nekim drugima, za manji broj gledalaca, i do 180.000 dinara. Kako je to moguće?

 

  1. Pokretanje inicijative za izmenu i dopunu postojećeg tarifnog sistema kao i za dogovor o metodologiji utvrđivanja relevatnosti medijskih udruženja su opravdani razlozi za novo pregovaranje.

Ovim putem vas takođe obaveštavamo da će svi zainteresovani emiteri do održavanja traženog sastanka i pronalaženja obostrano prihvatljivog rešenja zasnovanog na Zakonu i poštenim tržišnim principima ustanovljenim dobrom praksom, suspendovati važenje svih potpisanih Ugovora i Aneksa Ugovora.

Ovaj dopis će biti jedan od naših dokaza u eventualnom sudskom sporu i u svim vidovima institucionalne i vaninstitucionalne borbe za opstanak naših medija i očuvanje zaposlenosti medijskih radnika od posledica zakonskih zloupotreba i monopolističkog položaja OFPS na medijskom tržištu.

 

Stoga u najkraćem roku očekujemo vaš poziv i sastanak o gore na vedenim temama, kako bi sprečili gašenje velikog broja emitera i medijskih sloboda u Srbiji.

 

Društvo novinara Vojvodine(DNV),

Udruženje radio stanica Srbije(RAB),

Udruženje medija i medijskih radnika (UMMR),

Udruženja elektronskih medija (ComNet),

Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS),

Udruženje novinara Srbije (UNS).

 

 

foto: google 903958-soundmaster-nr912

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *