Više od 400 osoba u potpunosti izlečeno od virusa korona

Direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović izjavio je da u Srbiji ima nešto više od 400 osoba koji su u potpunosti izlečeni od virusa korona i imali su dvostruki negativan nalaz na Kovid 19.

Stevanović je pojasnio da se po našim, ali i kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije, izlečenim smatraju osobe koje imaju potpuno razrešenje kliničkih simptoma i dva puta uzastopno negativan test na Kovid 19.

“Takvih osoba ima nešto preko 400 kod nas”, rekao je Stevanović na pitanje u vezi sa brojem izlečenih od virusa korona.

On je dodao da postoje i pacijenti koji su u potpunosti klinički izlečeni, i više nemaju nikakve tegobe, ali i dalje održavaju pozitivnost testa.

“To može da traje i nekoliko nedelja po završetku lečenja i to su pacijenti koje po definiciji ne možemo smatrati izlečenim, ali oni klinički jesu izlečeni”, rekao je Stevanović.

Dodao je da su takvi pacijenti sada uglavnom smešteni u privremenim bolnicama, poput Sajma, osim ako se ne radi o starijim osobama ili hroničnim bolesnicima, koji moraju da budu u bolnici.

“Takvih pacijenata je nešto preko 800”, naveo je Stevanović.

Na pitanje “zašto se pacijenti koji su izlečeni ponovo smeštaju u privremene bolnice sa obolelima”, Stevanović je rekao da je razlog upravo u tome što oni jesu klinički izlečeni, ali su i dalje pozitivni, izlučuju virus i opasni po druge.

Oni sami su imuni na novo razboljevanje i infekciju, jer su je preležali, ali još uvek izlučuju virus, pojasnio je Stevanović i dodao da boravak u privremenim bolnicama ne može negativno da utiče na njih, ali da oni moraju da budu izolovani od druge sredine, dok ne dobiju dva negativna nalaza.

Dodao je da se retko dešava, ali da su moguća pogoršanja kliničke slike i dve nedelje nakon početka same bolesti, tako da oni, pogotovo ako su proveli manje od dve nedelje u bolnici, moraju da budu pod medicinskim nadzorom.

Pacijenti na respiratoru od 4 do 6 nedelja, neki i do 8

Prosečno vreme kovid19 pacijenata na veštačkoj ventilaciji pluća je oko četiri ili šest nedelja, ali ima i slučajeva koji su bili na respiratoru i osam nedelja, izjavio je Stevanović.

Na pitanje koliki je procenat izlečenih i onih koji su skinuti sa respiratora, on je rekao da je broj tih pacijenata mali i da ne može da kaže precizan podatak s obzirom na relativno kratko trajanje epidemije, pošto prosečno vreme koje provode na ventilaciji ide i do osam nedelja.

„To znači da je većina još u fazi lečenja. Ali, imamo one koji su isključeni sa respiratora i uglavnom se radi o mlađim ljudima koji nisu imali duge bolesti“, rekao je Stevanović.

Dodaje da je kod onih sa hroničnim bolestima uspeh terapije i lečenja dosta neizvestan ako već stignu do veštačke ventilacije pluća.

Govoreći kako da građani odlažu iskorišćeni par rukavica i masku, Stevanović je rekao da iako rukavice i maske uglavnom koriste zdrave osobe, potrebno je da se odlažu na pravi način.

Kako je objasnio, nakon korišćenja rukavica, potrebno ih je okrenuti tako da unutrašnja strana bude spolja, a zajedno sa tim, u unutrašnjosti rukavica, spakovati i masku.

Dodaje da se to zajedno odlaže u drugu najlonsku kesu koja se vezuje i to onda može da bude bačeno u standardni komunalni otpad.

Posebna briga za onkološke pacijente

Stevanović je izjavio da postoji izvestan zastoj u pozivanju pacijenta na prijem na lečenje na Onkologiju, a da je razlog u tome što se vodi više računa o bezbednost i sprečavanju da se pacijenti, koji su već teško bolesni, dodatno inficiraju Kovidom 19.

„Svi će doći na red, biće pozvani. Ali, molim za malo strpljenja, jer nam je u ovom trenutku izuzetno velika briga da neko od njih ne bude inficiran“, rekao je Stevanović na konferenciji odgovarajući na jedno od pitanja novinara pristiglo mejlom.

On je ponovio da onkološki pacijenti spadaju u jednu od najugroženijih kategorija, pa je izuzetno važno da uslovi za njihov prijem u bolnicu i sprovođenje terapije, budu takvi da se rizik od dobijanja infekcije svede na najmanju meru.

Na pitanje kako će se testirati na virus nepokretni pacijenti uoči odlaska na terapiju, kao i njihovi pratioci, Stevanović je rekao da postoje mobilne ekipe zavoda, koje su i do sada izlazile na teren,

„Oni su i do sada izlazili na teren i nije problem da tehničar dođe na kućnu adresu, uzme uzorak od pacijenta koji treba da uđe u takvu ustanovu ili njegovog pratioca, ili od oboje, i da se uzorak odnese“, rekao je Stevanović.

Onkohematološki pacijenti, osim ako ne razviju simptome Kovida 19 sigurno neće dolaziti u kovid ambulante, jer bi to po njih bio značajno veći rizik, ukazao je Stevanović.

izvor: TANJUG, RTV
foto:Tanjug (VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIĆ)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *