Brnabić: Od juče trend ubrzavanja rasta broja zaraženih, ako treba, vanredno stanje i četiri meseca

Od juče je u Srbiji počeo trend ubrzavanja rasta broja zaraženih virusom korona, i naredni dani su veoma važni, poručila je premijerka Ana Brnabić.

“Danas sam u 15 sati sazvala Krizni štab, svi naši stručnjaci, epidemiolozi se slažu da je od juče počeo trend ubrazavanja i da su naredni dani važni. Zbog toga mi je drago da smo uveli dodatne, oštrije mere da bismo sačuvali penzionere starije od 65 i 70 godina”, rekla je Brnabić na pres konferenciji.

brnabic643

Tanjug (Slobodan Miljević)
Kinezi nam najviše pomažu, otvoren poseban račun

Premijerka je izjavila da je nakon obraćanja Vučića kineskom predsedniku Si Đinpingu i kineskom narodu veliko interesovanje kod Kineza da donacijama pomognu Srbiji.

„Ogromno je interesovanje građana Kine da upute finansijska sredstva i opremu građanima Srbije. Vlada Srbije je formirala poseban tim koji se bavi samo donacijama iz Kine. Uz veliku podršku NBS otvorili smo račun u Kini gde će građani Kine u junanima moći da uplaćuju novac za donacije“, rekla je Brnabić.

Kaže da će sav novac biti namenjen za medicinsku opremu i sredstva, kao i da smo za kineske kompanije u Srbiji otvorili i poseban dinarski i devizni račun.

Taj račun nije samo za kineske kompanije, ali one su se u najvećoj meri javile i pisale kabinetu predsednika i mom kabinetu, jer žele da doniraju maske i testove i još neku pomoć kako bi se Srbija izborila sa korona virusom, naglasila je Brnabić.

Kako kaže, to je nešto što na lep način pokazuje naše čelično prijateljstvo sa Kinom.

„To su lepe vesti i gestovi solidarnosti koji su nam potrebni, i to u vreme kada se svaka zemlja bori za sebe. Ovo je velika podrška i podstrek za sve nas“, navela je Brnabić.

“Dani pred nama će biti veoma važni”, naglasila je premijerka.

Podsetila je da je danas 13. dan od kako je virus registrovan u Srbiji, sutra je tačno dve nedelje, te da se borba protiv korona virusa nastavlja, a da se nadležni pripremaju još adekvatnije i bolje za predstojeći period.

Brnabić je precizirala da je 48 od ukupno 89 zaraženih hospitalizovano, dok je šest pacijenata na respiratorima.

Dodala je da je jedan pacijent u KC Niš već nekoliko dana na respiratorima zbog sezonskog gripa, ali je naknadno testom utvrđeno da ima koronu.

Traži se način da penzije mogu da stignu i na kućnu adresu

Brnabić je izjavila da po nalogu predsednika Republike Vlada Srbije zajedno sa poštom i vojskom rade na rešenju da se svim penzionerima koji svoje penzije žele da dobiju u kešu – da im se to omogući.

„Znam da naše penzionere u ovom trenutku brine pitanje kako će moći da podignu penzije. Predsednik je dao nalog da nađemo način da na transparentan, efikasan i siguran način omogućimo da svi koji žele penzije u kešu, dobiju na kućnu adresu penzije“, rekla je premijerka i navela da očekuje da će sa predlogom izaći u narednih 48 sati.

Premijerka je ocenila da je danas disciplina građana, posebno penzionera, u poštovanju odluka vlade u borbi protiv korona virusa na zavidnom nivou.

Podsetila je da je danas u 10 časova stupila na snagu zabrana kretanja, potpuna za starije do 65 godina u urbanim sredinama, a od 70 godina u ruralnim sredinama.

„Danas od 10 časova je njima podrška svih nas, celog društva, od ključnog značaja“, rekla je Brnabić, zahvalivši se starijim sugrađanima što su poštovali i što poštuju odluku.

„Hvala i ostalim sugrađanima, jer je danas mnogo manja gužva na ulicama. Konačno smo shvatili da smo svi zajedno na istom zadatku, da bez borbe kao društvo nećemo pobediti“, poručila je ona.

Kaže da razume da u ovom trenutku nije lako našim penzionerima, da su mere izuzetno neprijatne, ali su pokazali veliko poštovanje prema svojoj državi I odgovornost prema sebi I porodicama.

Prenela je da je obišla danas volonterski centar na Vračaru da pogleda jedan primer kako funkcioniše, jer je to od ključnog značaja.

Zahvalila se svim volonterima koji rade od šest ujutro i nastave do 19, da bi u 20 časova bili po kućama.

Prenela je da je trenutno na raspolaganju 6. 000 volontera.

„Ovo neće sigurno neće kratko trajati u moramo da imamo više timova da se smenjujemo », kazala je Brnabić.

Ukazala je da pored 6. 000 volontera imamo 1. 700 volontera pripadnika Crvenog krsta, koji uspostavljaju telefonske linije, celu logistiku podrške oko primanja poziva, kupovine i odnošenja.

Kaže da je najviše pomoć tokom današnjeg dana tražena oko kupovine namirnica, dostave i kupovinu lekova, kao i za uobičajene stvari kao što je bacanje smeća, šetanje kućnih ljubimaca, ali i samo običan razgovor.

„Postoji dobra sinergija saradnje uglavnom mladih volontera i starijih sugrađana », konstatovala je ona.

Najavila je da će narednih dana obići još neke volonterske centre da se uveri da funkcioniše sve kako treba.

U narednih 48 sati na raspolaganju dezinfekciona sredstva

Brnabić je najavila da će sutra imati dobre vesti u vezi dostupnosti sredstava za dezinfekciju i da će građanima biti na raspolaganju bezbedne količine.

Brnabić je rekla da je pronađeno rešenje za najveći problem i da će građani u narednih 48 sati imati na raspolaganju prilično bezbednu količinu dezinfekcionih sredstava.

„Neće postojati problem“, podvukla je ona.

brnabic93873743

Tanjug (Tanja Valić)

Brnabić je ukazala da za vikend očekujemo prve značajne donacije zaštitne opreme i drugih aparata iz Kine, koje je obezbedio predsednik Vučić.

Na kraju je apelovala na maksimalnu ozbiljnost, samodisciplinu, solidarnost i razumevanje i istakla da je ovo borba svakog pojedinca za celo naše društvo i zemlju.

Digitalna solidarnost pruža besplatne sadržaje

Premijerka je rekla da je vlada pustila platformu digitalna solidarnost na kojoj će moći da se nađu različiti besplatni sadržaji za građane kojima je limitirano kretanje.

Apelujući još jednom na građane da ostaju kod kuće i da smanje kontakte na minimum, Brnabić je rekla da će se na platformi pored školskih deliti i kulturni sadržaji, filmovi, pozorišta, digitalni obilazak Narodnog muzeja…. sve ono što može da olakša život ljudima koji su kod kuće.

Ona je zahvalila i učiteljima i nastavnicima na trudu da se realizuje digitalna i nastava preko televizije.

„Danas kada pogledam iz kabineta na Knez Miloša vidim manje ljudi, znam da kako se usporava život usporava se i kretanje virusa. Razumem da su ovo nenormalni uslovi života i nije džabe vanredno stanje. Vidite šta se dešava u drugim zemljama i kakvi su katastrofalni scenariji“, rekla je premijerka.

Ona je poručila da će vlada učiniti sve što mora da se ovakvi scenariji spreče.

Povratnik koji prekrši izolaciju – obavezan karantin

Vlada je danas potvrdila meru, koja od sutra počinje da se primenjuje – ko od povratnika iz inostranstva prekrši meru samoizolacije i kreće se suprotno preporukama nadležnih – biće smešten u karantin, u jedan od tri posebna objekta namenjena u tu svrhu, u Vršcu, Požarevcu i Pirotu.

Ukoliko neko od njih ozbiljno ugrozi tuđe zdravlje, ili čak uzrokuje nečiju smrt, predviđene su i zatvorske kazne, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je za povratnike koji prekrše meru samoizolacije, vlada, odnosno Ministarstvo pravde, preko Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, obezbedila tri posebna objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, koji će služiti za smeštaj tih lica do daljeg.

“Ako u kontroli vidimo da su prekršili samoizolaciju, biće upućeni u karantin”, podvukla je Brnabić.

brnabic9388443

Tanjug (Tanja Valić)

Dodatno, ako takvo lice, koje je prekršilo zabranu kretanja, zarazi druga lica i teško im naruši zdravlje, po Krivičnom zakonu može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora, rekla je Brnabić.

“Ako usled kršenja zabrane, zarazi drugo lice i uzrokuju smrt, kazna je od dve do 12 godina”, navela je premijerka.

Ona je navela i da se sutra ujutru otvara karantin u Moroviću, sa 500 ležajeva, pa će oni koji ulaze u Srbiju, a nemaju obezbeđeno boravište ili ne mogu da ga dokažu, direktno biti upućeni u taj kamp zbog zaštite države i građana.

Srbija ima 6.000 kreveta za obolele, u planu 10.000

Srbija se dosta dobro pripremila i ima 6. 000 spremnih kreveta za obolele od korona virusa kojima to bude potrebno, a nalog je predsednika Vučića da imamo 10. 000 ležajeva, istakla je Brnabić.

Kazala je, da je cilj da se u narednih 4 do 5 dana organizuje još dodatnih kreveta, kao i mesta za respiratore koji stižu.

Prenela je i da su se javili hotelijeri koji su stavili svoje hotele na raspolaganje zdravstvenom sistemu u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Bivši direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije dr Mijomir Pelemiš rekao je da bi voleo da nemamo nijednog pacijenta na respiratorima.

„Gledajući okolne zemlje, region, svet mi smo uspeli da usporimo ovu epidemiju koliko smo mogli. Virus ne zna za granice, ne može se zaustaviti. Nije automobil da staneš na kočnicu i nema dalje“, naglasio je on.

Pelemiš je kazao da je šest obolelih na respiratoru, a svaki koji je na respiratoru je životno ugrožen, što ne mora da znači da će da umre.

„Kako će se kretati epidemija, razna su proročanstva, a ja ne volim da se bavim time. Broj obolelih se povećava, a to smo i očekivali. Za nas je velika opasnost da se pojavi veliki broj obolelih. Srbija danas ima spremnih 6.000 kreveta za obolele od korona virusa. Spremni smo i imamo obučene zdravstvene radnike sa svim protokolima“, podvukao je on.

“Ovaj virus napada najviše moju generaciju, ali napada i druge, ali ti drugi će proći bolje nego ja ako se zarazim, imaju veće šanse da ozdrave. Oni imaju malu šansu da dobiju bolest, ali mogu da je šire. Pričali smo da bolesnik nije zarazan u inkubaciji, a sada su nam objasnili da je dva dana pre početka bolesti ta osoba zarazna », podvukao je Pelemiš.

Rekao je da oni koji se ponašaju neodgovorno ugrožavaju sebe, a tako i Srbiju, koju imamo samo jednu jedinu.

Kazao je da u Srbiji imamo svu terapiju koju celi svet koristi u ovom trenutku, sem jednog leka koji nije registrovan, koji je u fazi ispitivanja.

“Svi naši bolesnici će biti zbrinuti na najbolji mogući način. Važno je da ponovimo našim ljudima koji po Ustavu imaju pravo da uđu u zemlju, ali molimo ih da malo odlože dolazak dok ne stabilizujemo situaciju, dok ne vidimo kako će se virus dalje ponašati, a to ne zna niko“, rekao je on.

Ukazao je da niko ne zna sve o ovom virusu, i da može da odgovorno tvrdi da će se to znati tek iduće godine, ali da znamo dosta da možemo da se borimo protiv njega.

“Ono što treba da saznamo, pomoći će u narednom periodu ako ga bude, jer ne pojave se ponovo svi virusi. Mi se spremamo od početka, idemo više koraka napred. Sve što je država pomogla i preduzela je da kupimo vreme da možemo da se izborimo sa problemom, da nemamo 1.000 obolelih u jednom danu, što bi bio problem za nas », kazao je on.

Ako treba, vanredno stanje i četiri meseca

Brnabić je izjavila je da će vanredno stanje trajati i četiri meseca, ako to bude potrebno, da bi se spasio i jedan ljudski život.

Lično smatra i da bi trebalo hermetički zatvoriti granice Srbije

„Ako bude potrebno i epidemilolozi i infektolozi kažu da nije bezbedno da se ukida vanredno stanje, pošto smo videli zemlje gde su bile drastične mere i pad broja zaraženih i smrtnosti, a da su imale drugi pik (vrh) kada su napustili mere. Proučili smo sve mere i bićemo izuzetno oprezni“, rekla je Brnabić.

Ističe da je i predsednik Srbije isto za to da treba hermetički zatvoriti granice.

„Ali, u ovom trenutku ne možemo da nađemo način da to uradimo ustavno jer su ti ljudi naši državljani i moramo da ih pustimo“.

Kaže da bi dušebrižnici i stručnjaci kao što je Rodoljub Šabić, mogli za promenu da urade nešto korisno i pomognu vladi u pravnom smislu da se nađe način, jer je to dobro za ljude koji su trenutno u Srbiji.

To je mnogo pametnije i za sve te ljude koji hoće da dođu u Srbiju i rizikuju i svoje zdravlje.

izvor: TANJUG, RTV
FOTO:Tanjug (Tanja Valić)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *