U Kanjiži svečano otvorena Vojvođanska rvačka akademija

U prisustvu visokih zvaničnika Republike Srbije i Mađarske, olimpijskih, evropskih i svetskih sportskih šampiona, danas je u Kanjiži svečano otvorena Vojvođanska rvačka akademija.

Govoreći na otvaranju, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je ogromno zadovoljstvo što je ovaj kapitalni sportski kompleks namenjen mladima koji sportsku budućnost vide u našem najtrofejnijem olimpijskom sportu, kvalitetno i brzo završen i da su obezbeđeni svi uslovi za treniranje i školovanje najboljih mladih takmičara.

„Slavna tradicija rvačkog sporta danas je na sigurnom putu da bude nastavljena jer smo izgradili sportski objekat za 21. vek. Ne postoji sport koji je iznedrio više svetskih i olimpijskih šampiona od rvanja a mlade generacije koje će ovde stasavati sada će imati najbolje moguće uslove da nastave njihovim stopama“, rekao je Pastor i izrazio zahvalnost Vladi Republike Mađarske, Vladi Republike Srbije, Opštini Kanjiža i svim brojnim pojednicima iz rvačkog sporta koji su doprineli da se „ovaj najlepši rvački san ostvari“.

Bojvođanska rvačka akademija izgrađena uz pomoć mađarske vlade u visini od 2,9 miliona evra, u saradnji Opštine Kanjiža, Mađarskog nacionalnog saveta i Mađarske rvačke akademije „Kozma Ištvan“, uz podršku Rvačakog saveza Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije i drugih.

Predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković naglasio je da je saradnja rvačkih saveza Srbije i Mađarske dugo godina veoma uspešna i da je doprinela uspesima obe zemlje u ovom sportu. On je ocenio da je izgardnja ovako modernog objekta „istorijski događaj za rvački sport“ i da je na mladima da sada iskoriste sve potencijale i uslove koje ova Akademija nudi.

Predstavnik Vlade Mađarske i predsednik Rvačkog saveza Mađarske Silard Nemet istakao je da će, pored finasijske podrške za izgradnju ovog objekta, mađarska vlada nastaviti da i nadalje podržava programe koje će Akademija sprovoditi, kao i programe koji doprinose boljitku mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini. On je dodao da mladi sportisti sada imaju mogućnost da postignu vrhunske rezultate uz puno rada, volje, obrazovanja i sportskog žara.

Objekat Vojvođanske rvačke akademija, koja se prostire na tri hiljade kvadratnih metara, pored savremenih sala za treniranje sadrži i svu ostalu potrebnu logistiku potrebnu za maksimalno dobre uslove za treniranje, od bazena i saune, do vežbaonica, pomoćnih prostorija, spavaonica. Kako je planirano, Akademiju će besplatno pohađati najtalentovanija deca, devojčice i dečaci, uzrasta od 15 do 20 godina, iz svih naših rvačkih klubova.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *